Η «ευλογημένη» περιοχή του Ν. Λάρισας

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2023 13:42

Του Κώστα Γκιάστα

Λένε πως εκτιμάς κάτι πραγματικά όταν το χάνεις ή όταν δεν το έχεις.
Ας φανταστούμε, λοιπόν, τι θα ήταν ο Νομός Λάρισας δίχως τον Δήμο Αγιάς…
Μια περιοχή που διαθέτει 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με δεκάδες παραλίες. Μια έκταση στην οποία βρίσκονται αμέτρητα σημεία φυσικού κάλλους. Χωριά χαμένα μέσα στο καταπράσινο του Κισσάβου, μοναστήρια και ξωκλήσια που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον όλων όσοι ασχολούνται με

τον θρησκευτικό τουρισμό. Σημεία σπουδαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε όλη την έκταση, τις επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια με μεγάλο αγώνα και πολύ ιδρώτα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Νομός Λάρισας αν δεν είχε τον Δήμο Αγιάς θα ήταν τελείως διαφορετικός. Σχεδόν λειψός…
Η «Ε» συμμετείχε χθες στην καθιερωμένη αποστολή ξενάγησης του Δήμου Αγιάς για τα τοπικά ΜΜΕ στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για να ανέβει ακόμα περισσότερο το επίπεδο παροχών, αλλά και να επιμηκυνθεί όσο περισσότερο γίνεται η τουριστική περίοδος.
Τόσο ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα τουρισμού κ. Νίκος Ντάγκας ανέλαβαν την ξενάγηση και την ενημέρωση για τις ομορφιές αυτού του «ευλογημένου» τόπου.
«Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα αγαπητός, τόσο για τους λάτρεις των παλιών αρχοντικών, που μαγεύουν τους επισκέπτες, όσο και για τους φυσιολάτρες για τις πεζοπορικές διαδρομές στο φαράγγι της Καλυψούς, στα μονοπάτια του Πολυδενδρίου, για τους προσκυνητές στα μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή, του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, του Παντελεήμονα στην Αγιά, του Θεολόγου στη Βελίκα» σημειώνουν και οι δύο και στέκονται στον φυσικό πλούτο της περιοχής: «Πυκνά κατάφυτα δάση, χείμαρροι, καταρράκτες, λίμνες, σπάνια είδη φυτών και ζώων σε συνδυασμό με τις κερασιές, τις ημιορεινές καλλιεργημένες εκτάσεις καστανιάς και ελιάς κυρίως, που φτάνουν ως κύμα, συνθέτουν μια εικόνα εξαιρετικής ομορφιάς και συναποτελούν αδιαμφισβήτητα πηγή ζωής και αναψυχής, τόσο για τους ντόπιους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες».
Φυσικά αναφέρονται στο πρώην βασιλικό δάσος Πολυδενδρίου, στην πρόσφατα ανακαλυφθείσα ακρόπολη της Μελιβοίας, τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Πηνειού, το αισθητικό άλσος της Κοιλάδας των Τεμπών και το αισθητικό άλσος του Κισσάβου, σε συνδυασμό πάντα με τον εύφορο κάμπο στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά του Δήμου, όπου εκτείνονται οι καλλιέργειες κερασιού και μήλου κυρίως κι επομένως δεν μπορούμε παρά να μιλούμε για μια περιοχή μοναδική σε φυσικό πλούτο.
Εκτός, όμως, από τον φυσικό της πλούτο η περιοχή της Αγιάς διακρίνεται και για τη θρησκευτική της παράδοση, δεδομένου ότι ο Κίσσαβος έμεινε γνωστός και ως «όρος των Κελλίων».
Από την κουβέντα και τη συνάντηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλιών Νομού Λάρισας, κ. Δημήτρης Ηλιάδης και Βασίλης Κανδυλάρης αντίστοιχα. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες με στόχο να παρέχουν το καλύτερο δυνατό στους επισκέπτες.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Αν ξεκινήσουμε από τον Νότο, η πρώτη παραλία που βρίσκουμε είναι ο Ασπρόβραχος και ακολουθεί η Μύλος Γλυμμένημ που έχει για κύριο χαρακτηριστικό τον μεγάλο βράχομ και η παραλία «Χρωμάτων», που ονομάζεται έτσι, καθώς πράσινη, κόκκινη, άσπρη, κίτρινη και μαύρη άμμος κολλάει στο κορμί την ώρα της ηλιοθεραπείας.
Ακολουθεί ο Ρακοπόταμος που είναι μία από τις ωραιότερες ακτές της περιοχής και παλιότερα ήταν γνωστή για τους γυμνιστές. Στη συνέχεια υπάρχει η Ακτή Παπακώστα που είναι περικυκλωμένη από δάσος με κουμαριές και πουρνάρια. Η παραλία Πολυδενδρίου είναι μικρή, μα ιδιαίτερη.
Για τον Αγιόκαμπο, τη Σωτηρίτσα και τη Βελίκα δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού υπάρχουν αμέτρητες επιλογές παροχών.
Στο τέλος της Βελίκας υπάρχουν τα Βραχάκια και μετά ακολουθούν τα Καστριά, στον δρόμο για Παλιουριά, στα 300 μ. από τον κάβο.
Στον δρόμο για την Παλιουριά υπάρχει και η παραλία Λουτρό-Κάβου Δερματά. Ένα σπάνιο σύμπλεγμα του πράσινου του Κισσάβου με το γαλάζιο του Αιγαίου. Η Παλιουριά είναι μια μεγάλη παραλία.
Πριν την Κουτσουπιά υπάρχει το Μονόπετρο, δίπλα στο μικρό λιμανάκι, ενώ η Κουτσουπιά έχει τη μαγευτική δροσιά των Πλατάνων.
Μια συνέχεια της παραλίας της Κουτσουπιάς είναι η Γιάμα Κουτσουπιά.
Το Κόκκινο Νερό είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής, αλλά και από τους πρώτους προορισμούς για μπάνιο στις αρχές του 1900 στην Ελλάδα.
Η Πλατιά Άμμος συμπεριλαμβάνεται στους ωραιότερους κολπίσκους της περιοχής. Ακολουθούν το Καλύβι, το Πηγάδι, ο Ψαρόλακας που μοιάζει σαν καρτ ποστάλ, η Παναγιά.
Όλα αυτά είναι πριν το Στόμιο που διαθέτει μια απέραντη παραλία άμμου με ρηχά νερά και πολλά καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Λίγο πιο κάτω είναι η Αλεξανδρινή και ο Στρίτζος, που έχουν πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Δήμος Αγιάς έχει την πολυτέλεια να διαθέτει αρκετά χωριά. Κάποια εκ των οποίων ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους. Στη Δημοτική Ενότητα Αγιάς υπάρχουν: Γερακάρι, Αετόλοφος, Ανάβρα, Ποταμιά, Μεγαλόβρυσο (παλιά ονομασία: Νιβόλιανη), Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη) και Έλαφος (Βουλγαρινή). Στη Δ.Ε. Λακέρειας κάποιος συναντά: Δήμητρα (Τζούξανη), Μαρμαρίνη, Ανατολή, Καστρί. Στη ΔΕ Μελιβοίας υπάρχουν τα χωριά: Σωτηρίτσα (Κάπιστα), Μελιβοία ((Α)θανάτη), Σκήτη, Σκλήθρο, Παλιουριά και Κουτσουπιά. Τέλος, στη Δ.Ε. Ευρυμενών υπάρχουν: Καρίτσα, Στόμιο (Τσάγεζι), Ομόλιο και Παλαιόπυργος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass