Η «καρδιά» της Ανατολικής Ρωμυλίας χτυπά στη Λάρισα

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ-ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2023 14:18

Η «καρδιά» της Ανατολικής Ρωμυλίας θα χτυπά από σήμερα και για τρεις μέρες στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών-Βορειοθρακιωτών, αντάμωμα που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ). Περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη Συλλόγων από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα θα δώσουν το «παρών» στην κορυφαία εκδήλωση, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωμιοσύνης της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς των απογόνων προσφύγων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στον ιατρό Γεώργιο Κατσίγρα. Το Πανελλήνιο Αντάμωμα αποτελεί για τα μέλη των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, σημαντική παράμετρο για την ανάδειξη της ταυτότητας, της κοινής καταγωγής, την αναθέρμανση των μεταξύ μας σχέσεων, την προώθηση της Συλλογικότητας και Αδελφοσύνης στις όποιες δράσεις, που σκοπό έχουν τη Διάσωση και Διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανατολικής Ρωμυλίας, την επιστροφή στις αξίες των προγόνων μας, την επιστροφή στις ρίζες μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 άφιξη της Ιεράς Εικόνας (κειμήλιο από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Καβακλί, που φυλάσσεται στο Ιερό Ίδρυμα Ανατολικορωμυλιωτών «Η Αγία Τριάδα») στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη Φιλιππούπολη προκειμένου να τεθεί για προσκύνημα. Ακολουθεί Μέγας Εσπερινός και αρτοκλασία.
Με το πέρας του εσπερινού θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της Λάρισας εσπερίδα για τους σκοπούς και τις δράσεις του Ιδρύματος Αγίας Τριάδος και αφιέρωμα στον ιατρό Γεώργιο Κατσίγρα. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, αντιπροσωπείες των Συλλόγων με τα λάβαρά τους θα ξεκινήσουν από τον Ναό, προς τη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη των συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, θα συγκεντρωθούν για να χορέψουν όλοι μαζί, σε έναν ενιαίο κύκλο, ενθυμούμενοι τα πανηγύρια στην Αλησμόνητη Πατρίδα, την Ανατολική Ρωμυλία στη Βόρεια Θράκη, όπως μας τα μετέφεραν οι πρόγονοί μας. Τον χορό θα συνοδεύει η παραδοσιακή Ορχήστρα «Καφαντάρδες».
Την Κυριακή 9 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος θα τελεστεί, πανηγυρική Θεία Λειτουργία και με το πέρας αυτής, θα αναχωρήσει η εικόνα της Αγίας Τριάδος για το Ιερό Ίδρυμα. Συντονιστής Σύλλογος στη Λάρισα έχει ορισθεί από την Ομοσπονδία η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης. Συντονιστής σύλλογος στη Λάρισα έχει ορισθεί από την Ομοσπονδία η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass