«Ζωηρεύουν» τα Μεσάγγαλα, μεγαλώνουν οι ανάγκες

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩΝ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2023 13:09

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Η λέξη Μεσάγγαλα, που παλιότερα γραφόταν ως Μεσάγκαλα, εξηγείται από τους περισσότερους ως το μέρος που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά της θάλασσας.


Και τι θάλασσα; Αιγαίο Πέλαγος, με πόρτα εισόδου στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Τις τελευταίες δεκαετίες άνθρωποι απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα φτάνουν εκεί για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: Να αποκτήσουν, δηλαδή, ένα εξοχικό στην παραλία. Κοντά σ’ αυτούς άρχισαν να ανοίγουν καταστήματα και παράλληλα χτίστηκε ένας τουριστικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη.
Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό αυτήν τη στιγμή μετρούν περίπου 5.000 σπίτια και 8.000 υδρομετρητές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή είναι από 15.000 μέχρι και 25.000, αν σ’ αυτούς υπολογιστούν και οι ημερήσιοι επισκέπτες.
Όμως, δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την χρησιμοποιούν ως βάση για να εκδράμουν στις γύρω ομορφιές. Κάπως έτσι το αντιλήφθηκαν και οι επαγγελματίες το μακρινό 1991 και δημιούργησαν τον Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου, «καθώς πιστεύαμε σε μια ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» εξηγεί στην «Ε» ο κ. Φάνης Βουλιώτης, που ανέλαβε πρόεδρος από το 1999 και παρέδωσε τη σκυτάλη στον κ. Θανάση Μητσόπουλο, διατηρώντας, ωστόσο, τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.
«Πρόκειται για έναν τόπο με σπουδαίες δυνατότητες και ιδιαίτερη ταυτότητα» λέει ο κ. Βουλιώτης που αναλαμβάνει και να περιγράψει την κατάσταση έχοντας τόσα χρόνια εμπειρίας.
Οινοποιητικός τουρισμός, σιδηροδρομικός τουρισμός, υδάτινες διαδρομές, παρατηρητήριο πουλιών, παραποτάμια άλση, ανάδειξη ναυαγίου είναι λέξεις που ακούγονται ωραίες, αλλά πόσα μπορούν να γίνουν πράξη;
«Βασικό μας όραμα ήταν, είναι και θα είναι η τουριστική ενοποίηση του Κάτω Ολύμπου» εξηγεί και γι’ αυτό βάζει στην εξίσωση την κοιλάδα των Τεμπών, τα Αμπελάκια, τη Ραψάνη και θέτει ως πολιορκητικό κριό τις παραλίες.
«Φέτος υπάρχει πολύς κόσμος και μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσουμε κατά πολύ τους αριθμούς του 2019» υπογραμμίζουν οι κ. Βουλιώτης και Μητσόπουλος και θεωρούν πως πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις εκθέσεις της. «Πριν από δέκα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας άρχισε να βγαίνει στο εξωτερικό σε εκθέσεις και φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Πλέον έρχονται ξένοι τουρίστες και γίνονται οργανωμένες εκδρομές», κάτι που λένε πως δεν γινόταν παλιότερα.
Ο κ. Βουλιώτης, όμως, θέτει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν. Αρχίζει από το θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. «Δεν γίνεται το μεσημέρι κάποιος να κάνει οικοδομικές εργασίες και να κόβει τα χόρτα και πόσα άλλα», τονίζοντας πως πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις.
Συνεχίζει με τη βραχυχρόνια μίσθωση, λέγοντας πως «είναι ένα φαινόμενο που μας έχει προβληματίσει», ζητώντας «να μπει ένα πλαίσιο για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Πριν περάσει στο θέμα της έλλειψης προσωπικού, κάνει λόγο και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ανθρώπους του κλάδου. «Θα πρέπει να επιδοτείται η εργασία και να παίρνει χρήματα ο εργαζόμενος για να υπάρχει ανταπόκριση στο θέμα του προσωπικού», εξηγώντας πως δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό ή το κάνουν με δυσκολία.
«Ο θεσμός της Δημοτικής Αρχής μας έχει απαξιωμένους» υποστηρίζει ο κ. Βουλιώτης, εξηγώντας πως «δεν υπήρξε κανένα πλάνο». Έχει την άποψη ότι κανείς «δεν μπόρεσε να λύσει σταθερά τα προβλήματα», εξαιρώντας, ωστόσο, τον παλιό αντινομάρχη, Κώστα Σαμαρίνα, για το θέμα του παραλιακού και του αγροτικού ιατρείου, το οποίο, όμως, εκτιμά πως χρειάζεται ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.
Το θέμα του κόμβου για τους επαγγελματίες είναι η «αχίλλειος πτέρνα», καθώς είναι γνωστό πως όλοι όσοι έρχονται από το βόρειο τμήμα της χώρας ή θέλουν να αναχωρήσουν προς αυτό το πιο πιθανό είναι να… χαθούν. «Αυτό που ζητάμε, πλέον, είναι να υπάρχουν φανάρια στην έξοδο από τον παράδρομο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές» καταλήγουν, καθώς ξέρουν πως από υποσχέσεις για τον ολοκληρωμένο κόμβο έχουν χορτάσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass