Πρώτα θα ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά θα μετατεθεί ο Ανακριτής

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΗ – ΑΝΑΚΡΙΤΗ, ΣΩΤ. ΜΠΑΚΑΪΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΝ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΔΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2023 13:20

Η μετάθεση του Εφέτη – Ανακριτή Σωτ. Μπακαϊμη «θα υλοποιηθεί αφού πρώτα περαιωθεί η κύρια ανάκριση για την υπόθεση των Τεμπών, όποτε αυτή περαιωθεί» διευκρίνιζαν χθες δικαστικές πηγές στην «Ε», με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου

Δικαστικού Συμβουλίου.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με τις τελευταίες κρίσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο εφέτης Σωτήριος Μπακαϊμης έπειτα από αίτησή του μετατίθεται από το Εφετείο Λάρισας στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Η μετάθεση κατά τα προβλεπόμενα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου, περίοδος που ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών.
Δικαστικές πηγές, με αφορμή ερώτηση της «Ε», διαβεβαίωναν χθες με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μετάθεση του κ. Μπακαϊμη από το Εφετείο Λάρισας δεν θα υλοποιηθεί ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η μετάθεση «θα υλοποιηθεί αφού πρώτα περαιωθεί η κύρια ανάκριση για την υπόθεση των Τεμπών, όποτε αυτή περαιωθεί».
Σε ό,τι αφορά τώρα στην πορεία της δικαστικής έρευνας χθες επρόκειτο να απολογηθεί αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησε και έλαβε νέα προθεσμία για τις 17 Ιουλίου ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων, Κων. Μουρουδέλης. Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ , Πέτρος Πανόπουλος, καθώς και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ, Γρηγόρης Σαμπατακάκης, οι οποίοι επίσης εκτιμάται ότι θα ζητήσουν νέα προθεσμία.
Αντίθετα χθες κατέθεσαν δύο αντιπλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία και με τις μαρτυρίες τους περιέγραψαν πώς βοήθησαν στη διάσωση άλλων συνεπιβατών. Τις πρώτες ώρες της τραγωδίας περιέγραψαν επίσης με τις καταθέσεις τους άλλοι δύο επιβάτες, ένας τρίτος αντιπλοίαρχος του ΠΝ, όπως και μια Λαρισαία επιβάτιδα η οποία τραυματίστηκε κατά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ
Να σημειωθεί τέλος ότι χθες, οι συνήγοροι επιβάτιδας, Λουκ. Αποστολίδης και Παν. Νέλλας επισκέφθηκαν τον κ. Μπακαϊμη στον οποίο και υπέβαλαν αίτημα «διεύρυνσης της ποινικής διαδικασίας κατά παντός υπευθύνου» μετά και την παράδοση του πορίσματος των δικαστικών πραγματογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο τα συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν τη μετωπική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, δεν λειτουργούσαν.
Για να δηλώσει ο κ. Αποστολίδης μεταξύ άλλων ότι «μετά την κατάθεση της έκθεσης των πραγματογνώμων προκύπτουν κατά την άποψή μας πολλά σοβαρά στοιχεία για διεύρυνση του πεδίου ανεύρεσης ευθυνών» στον χώρο του τριχοτομημένου ΟΣΕ. «Τα συστήματα ασφαλείας ουσιαστικά από το 2018 έπαυσαν να λειτουργούν, εγκατεστημένα πιστοποιημένα».
Για να προσθέσει πως τα βασικά ερωτήματα, όπως περιγράφονται στο αίτημα του κ. Αποστολίδη είναι «Ποιοι ευθύνονται για τη μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας; Οι υπηρεσιακοί μόνο παράγοντες, τα διευθυντικά στελέχη ή πρωτίστως η Διοίκηση που εποπτεύει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου;
Ποιοι ευθύνονται για τις επανειλημμένες παρατάσεις στην υλοποίηση της βασικής σύμβασης 717, καθώς και για τις συμπληρωματικές συμβάσεις; Ποιες εταιρείες ανέλαβαν το έργο και ποιες υποεργολαβίες εγκαταστάθηκαν. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις αφενός αύξησαν το κόστος του έργου και αφετέρου συνέβαλαν έμμεσα στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο Σύλλογος των θυμάτων και φίλων, καθώς και όσοι δοκιμάστηκαν, όπως και η νεαρά φοιτήτρια που εκπροσωπώ, που αδυνατεί να ξεπεράσει το μετατραυματικό στρες, ζητάνε να διευρυνθεί η ποινική διαδικασία και να αναζητηθούν οι ευθύνες στα κέντρα αποφάσεων, στους οργανισμούς και τα πρόσωπα που ευθύνονται».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass