Στηρίζει για τη Λάρισα τη διεκδίκηση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2023 14:16

Οι νέοι της Λάρισας θα στηρίξουν τον Δήμο Λαρισαίων να διεκδικήσει τον

τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας, αποφάσισε χθες στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λάρισας. Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της προέδρου του Συμβουλίου Φωτεινής Μυσιρλή, η οποία παρουσίασε παράλληλα και μια σειρά δράσεων που σχεδιάζει να οργανώσει το Συμβούλιο Νεολαίας, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η αίτησή του Δήμου για τον τίτλο. Οι θεματικές των δράσεων προτάθηκε να σχετίζονται με την ενεργό πολιτειότητα ενός νέου Ευρωπαίου πολίτη, με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, η πρόεδρος κ. Μυσιρλή, ανέφερε: «Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ανέλαβαν την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης του Τιμητικού Τίτλου της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για τους Δήμους της Ελλάδας, που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν Δήμο της χώρας.
Ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας έχει στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων 15-19 χρονών στην πολιτική και κοινωνική ζωή, να τους δώσει τα κατάλληλα με την εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων να καταστούν ενεργοί πολίτες, να συμβάλουν ουσιαστικά σε όλες τις πτυχές της πόλης, αλλά και να προβάλει τον Δήμο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας πρότειναν δράσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην αίτηση του Δήμου μας για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας. Η πρώτη θεματική των δράσεων προτείνεται να σχετίζεται με την ενεργό πολιτειότητα ενός νέου Ευρωπαίου πολίτη. Οι νέοι και οι νέες της πόλης μας είναι αναγκαίο να ενημερώνονται πιο αποτελεσματικά για ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τη νέα γενιά, για ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές.
Η δεύτερη θεματική των δράσεων-παρεμβάσεων σχετίζεται με τον πολιτισμό. Η νέα γενιά της πόλης μας ενδιαφέρεται έντονα για τον πολιτισμό. Έτσι, προτάθηκαν δράσεις που να προωθούν νέους καλλιτέχνες του τόπου μας με ανοιχτές εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και παραστατικών τεχνών (χοροθέατρο, θέατρο, performances). Επιπρόσθετα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2024 προτείνεται η πραγματοποίηση διαγωνισμών φωτογραφίας, ταινιών μικρού μήκους, θεάτρου, εικονογράφησης, γκράφιτι, λογοτεχνίας, ποίησης σε τακτά χρονικά διαστήματα με θεματολογία που να σχετίζεται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την πόλη της Λάρισας κ.ά.
Τέλος, προτάθηκε να αναδειχθούν περισσότερο τα πολιτιστικά μνημεία της πόλης μας (με περισσότερες παραστάσεις ή και άλλες χρήσεις) και να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και νέες 15-35 ετών στα μουσεία της.
Για την τρίτη θεματική, προτάθηκαν παρεμβάσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Η τέταρτη και τελευταία θεματική αφορά την εκπαίδευση. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νεολαίας μετά από πολλές συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία είναι αναγκαίο να γίνουν πιο ανοιχτά στην κοινότητα και τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία να δρουν όπως κάθε ενεργός πολίτης. Μερικές από τις δράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καλέσματα σχολείων και συγκεκριμένων τάξεων κάθε φορά με κάποιο θέμα διαβούλευσης».


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»
Επίσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων Παύλος Χατιλάρης, εισηγήθηκε πρόταση συμμετοχής του Συμβουλίου Νεολαίας στο Φεστιβάλ «με Θέα το Αιγαίο» της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα παράλια του Ν. Λάρισας, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα. Ο κ. Χατιλάρης υποστήριξε ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων έχει ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευρύνει τη δράση του και εκτός του Δήμου, προτείνεται η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ με «Θέα το Αιγαίο». Η προτεινόμενη δράση είναι η διοργάνωση ενός Τουρνουά Beach Volley ή Basket σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς». Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Δημ. Δεληγιάννης και η διευθύντρια Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σταυρούλα Μπαξεβάνου.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass