Σε τροχιά νέων διώξεων για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΣΕ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2023 14:00

Σε τροχιά νέων διώξεων για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών

αναμένεται να εισέλθουν σύντομα οι Δικαστικές Αρχές, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνώμων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει ήδη συνταχθεί. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί με το όποιο περιεχόμενο του καταγραφικού της επιβατικής αμαξοστοιχίας και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή, Σταμ. Μπακαΐμη, για να ανοίξει έτσι ο δρόμος της άσκησης νέων διώξεων. Μετά και τη διαπίστωση πως η λειτουργία συστημάτων ασφαλείας θα απέτρεπε τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, άσχετα από τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όποτε έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες στις δύο αμαξοστοιχίες.  Διαπίστωση που σημειώνεται και στο πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη. Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν άλλωστε, προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν χθες από τον κ. Μπακαΐμη τα πέντε στελέχη του ΟΣΕ, σε βάρος οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που τελέσθηκαν διά παραλείψεως. Αναλυτικότερα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης Ζαχ. Στουρνάρας έλαβε προθεσμία για τις 19 Ιουνίου. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων Ιωάνν. Παληοθόδωρος έλαβε προθεσμία για τις 20 Ιουνίου. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων Κων. Μουρουδέλης έλαβε προθεσμία για τις 29 Ιουνίου. Τέλος, προθεσμία για τις 30 Ιουνίου έλαβαν οι γενικοί διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ Γρηγ. Σαμπατακάκης και της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης Πέτρ. Πανόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις που αφορούν στα αδικήματα: Διά παραλείψεως και κατ’ εξακολούθηση διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας συμπεριφορές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων, καθώς και σημαντική βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα. Διά παραλείψεως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Διά παραλείψεως βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή. Διά παραλείψεως απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή.
Να σημειωθεί ότι το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας αποστάλθηκε χθες στην Αθήνα και στην κατασκευάστρια εταιρεία σε μια τελευταία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του όποιου περιεχομένου, προκειμένου να αυτό να συμπεριληφθεί στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων.
Τέλος, μέλη του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, στο πλαίσιο δράσεων του Συλλόγου, τις προηγούμενες ημέρες είχαν επαφές με αρχηγούς κομμάτων, ενώ χθες βρέθηκαν στη Λάρισα, όπου επισκέφθηκαν τον εποπτεύοντα της έρευνας και διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλο. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χρ. Κωντσαντινίδης σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι κατά τους πληγέντες σημειώνετε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πορεία της δικαστικής έρευνας.             

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass