Εξουδετερώθηκαν με έκρηξη δύο νάρκες στο Καστρί Λουτρό

ΑΠΟ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ – ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΜΑΛΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ, ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2023 15:02
Κάποιοι ψαράδες συνέχισαν να απολαμβάνουν τη θέα Κάποιοι ψαράδες συνέχισαν να απολαμβάνουν τη θέα

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Δύο νάρκες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξουδετερώθηκαν χθες το πρωί στον βυθό της θάλασσας,

πεντακόσια περίπου μέτρα μακριά από την παραλία Καστρί Λουτρό, σε επιχείρηση που πραγματοποίησε το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου σε συνεργασία με κλιμάκιο της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια ώρα στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας στο σημείο υπήρχαν Αστυνομία και ΕΚΑΒ. Από νωρίς το πρωί η κινητοποίηση των Αρχών που συνεργάστηκαν έγινε με σκοπό να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Γι’ αυτόν τον λόγο αφού σηματοδοτήθηκε η θαλάσσια περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν οι νάρκες, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν οι λουόμενοι από το νερό μέχρι να απενεργοποιηθούν οι νάρκες. Αυτό έγινε με ελεγχόμενες εκρήξεις που πραγματοποίησαν οι βατραχάνθρωποι του Π.Ν. που βούτηξαν στον βυθό. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ο υποπλοίαρχος κ. Χρήστος Αντωνίου, διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Αγιοκάμπου, δήλωσε ότι «προ δεκαπενθημέρου η υπηρεσία μας ενημερώθηκε για την ύπαρξη δύο ναρκών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή Καστρί Λουτρό, στη μία και στην άλλη άκρη του. Ευτυχώς δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους λουόμενους. Η υπηρεσία μας έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Σημάνθηκε η περιοχή με τη συνδρομή και ιδιωτών, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους. Ειδοποιήθηκε ως όφειλε η ηγεσία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της και έτσι έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη από βατραχανθρώπους. Ήταν μια επιχείρηση που ολοκληρώθηκε άμεσα, χωρίς κανένα αρνητικό αποτέλεσμα και χάρη στην επόπτευση της υπηρεσίας μας δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος».
Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που καταγράφονται νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς «η συγκεκριμένη περιοχή είχε μια ιδιαίτερη αξία για τον πόλεμο» είπε και πρόσθεσε πως «δεν είχε γίνει πλήρης αποναρκοθέτηση», αλλά συμπλήρωσε ότι «σημασία έχει πως εμείς είμαστε σε ετοιμότητα συνεχώς για να επεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται για την ασφάλεια όλων».
Για τη συνεργασία τους με τους ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ανέφερε ότι «από τους ψαράδες στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε και σκεπτόμενοι πρώτα απ’ όλα την ασφάλειά τους, οφείλουμε να λέμε πως πρέπει να ενημερώνουν άμεσα όταν πέφτει κάτι στην αντίληψή τους, για να συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Εν κατακλείδι, επανέλαβε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους τουρίστες και επισκέπτες καλώντας όλους να «απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής».
Τη διαδικασία παρακολούθησε και ο κ. Θανάσης Τσιτσιλαράς, το σκάφος του οποίου συνδράμει στον τομέα της έρευνας και διάσωσης του Λιμεναρχείου Βόλου. Ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε από την υπηρεσία Αγιοκάμπου πως βρεθήκαν δύο νάρκες στα συγκεκριμένα σημεία, βρέθηκε εκεί και τοποθέτησε τα σημάδια. Δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποιος φόβος για κανέναν, όμως σημείωσε πως «για τους ψαράδες το μόνο λάθος και κακό που γίνεται είναι πως χαλάει ο τόπος, καθώς η έκρηξη που έγινε τώρα έκανε ζημιά για τα ψάρια». Για το πώς βρέθηκαν εκεί οι νάρκες ανέφερε πως «οι νάρκες είναι φερτές, μεταφέρονται από άλλα σημεία από άλλους επαγγελματίες με δυναμικά σκάφη. Γνωρίζουμε πως υπήρχαν νάρκες από τον κάβο του Δερματά μέχρι το Ποσείδη» (σ.σ. εννοώντας την είσοδο του Θερμαϊκού).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου (ΣΕΑΚΟ) κ. Γιώργος Κοκκώνης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης, τόνισε στην «Ε» ότι είναι πολύ σημαντικό οι ψαράδες να έχουν την προσοχή τους και σε κάθε ανάλογη στιγμή να συνεχίζουν να ειδοποιούν τις αρμόδιες Αρχές και όλοι μαζί να συνεργάζονται για ασφάλεια της περιοχής.
Την επιχείρηση των αρμόδιων Αρχών παρακολουθούσε χωρίς ιδιαίτερο... άγχος και ο ψαράς από την παραλία κ. Γιώργος Μπενίσκος, ο οποίος με χαλαρή διάθεση δήλωσε πως δεν φοβήθηκε καθόλου, καθώς, όπως ανέφερε, στον στρατό ήταν πυροτεχνουργός. «Η ζημιά δεν είναι μεγάλη» εκτίμησε ο ίδιος, ενώ δήλωσε πως η όλη τη διαδικασία της εξουδετέρωσης γύρισε τη μνήμη του πολλά χρόνια πίσω, καθώς είχε ακούσει πολλές ιστορίες ως παιδί για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass