Αναβαθμίζεται το Πλανητάριο Ολύμπου

200.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ - ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2023 13:44
Από τη συνάντηση του Δημάρχου Ελασσόνας με φορείς υλοποίησης του έργου Από τη συνάντηση του Δημάρχου Ελασσόνας με φορείς υλοποίησης του έργου

Για την αναβάθμιση του Πλανηταρίου Ολύμπου που λειτουργεί στην Ελασσόνα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Τρ. Μπίτος, σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας παρουσία του αντιδημάρχου κ.

Δημ. Καρανίκα και του υπαλλήλου του φορέα κ. Ν. Γκατζιούρα. Ο δήμαρχος Ελασσόνας ευχαρίστησε τον κ. Μπίτο για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας για την προστασία των περιοχών Natura. Στο πλαίσιο της προγράμματος ο Δήμος Ελασσόνας είχε ζητήσει να ενταχθεί υποέργο για τη δημιουργία οπτικού περιεχομένου που θα αναβάθμιζε τη λειτουργία του Πλανηταρίου Ολύμπου που λειτουργεί στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Για τον σκοπό αυτό ο κ. Γάτσας είχε μεταβεί με τον αντιδήμαρχο κ. Καρανίκα στην Αθήνα και συζήτησαν για το θέμα με την πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ.κ. Μ. Παπαδοπούλου και Κ. Τριάντη αντίστοιχα. Για την πρόταση του Δήμου είχε ενημερωθεί επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική αναβάθμισης του Πλανηταρίου Ολύμπου.
Σημειώνεται πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ κατέθεσε τελικά την αίτηση χρηματοδότησης για την ανάδειξη και προστασία των περιοχών NATURA στη Θεσσαλία και η πρόταση του Δήμου Ελασσόνας εντάχθηκε ως 1ο υποέργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το υποέργο έχει τίτλο «Δράσεις ευαισθητοποίησης, προβολής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τον εξοπλισμό των υφιστάμενων Κέντρων Ενημέρωσης που βρίσκονται στην περιοχή της Ελασσόνας, αλλά και της Έκθεσης του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου».
Κεντρικός στόχος του έργου είναι να προβληθεί η περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Ελασσόνας και ειδικότερα το τμήμα που περιλαμβάνει τη δυτική πλευρά του Ολύμπου και είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας ανήκουν περίπου 55.000 στρ. της συνολικής περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 GR1250001 – «Όρος Όλυμπος», εντός της οποίας υπάρχουν τοποθεσίες εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας, υπέροχες ορειβατικές διαδρομές που φτάνουν μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου, δεκάδες οικοτουριστικές επιχειρήσεις και πολλοί ορεινοί οικισμοί που αποτελούν τις κύριες εισόδους και τα ορμητήρια για επισκέψεις πεζοπόρων και ορειβατών.
Τα βίντεο που θα παραχθούν θα προβάλλονται στους επισκέπτες (μαθητές, φοιτητές, μεμονωμένους επισκέπτες, συλλόγους) στο Ψηφιακό Πλανητάριο Ολύμπου, στα Κέντρα Πληροφόρησης της Ελασσόνας και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, εκθέσεις κλπ.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι τέσσερις θεματικές κατηγορίες για κάθε μια από τις οποίες θα δημιουργηθεί ένα (ψηφιακό προϊόν (βίντεο), είναι οι εξής:
Α. Ανάδειξη και παρουσίαση των ορειβατικών διαδρομών του όρους Όλυμπος, που αναπτύσσονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ελασσόνας.
Β. Ανάδειξη και παρουσίαση των Παραολύμπιων Οικισμών του Δήμου Ελασσόνας.
Γ. Ανάδειξη και παρουσίαση των οικοτουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων πρωτογενούς τομέα, που δραστηριοποιούνται στη Παραολύμπια περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.
Δ. Ανάδειξη και παρουσίαση χαρακτηριστικών σημείων/τοποθεσιών της Παραολύμπιας περιοχής του Δήμου Ελασσόνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass