Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων στη Λάρισα

-ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ 319 ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΕ ΚΟΛΟΝΕΣ, 47 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2023 13:00

Της Λένας Κισσάβου
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Λάρισα, με τα πανό και τις αφίσες των πολιτικών κομμάτων να «κοσμούν» ήδη στάσεις λεωφορείων, κολόνες και γενικά δημόσιους χώρους, στο πλαίσιο της εκστρατείας προβολής τους.


«Η οργάνωση παραχώρησης δημοτικών σημείων σε πολιτικά κόμματα, για την προβολή τους, έγινε άμεσα μετά την επίσημη ανακοίνωση των εθνικών εκλογών στη χώρα, από τον Δήμο Λαρισαίων. Μάλιστα, παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα κόμματα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο παραχωρήθηκαν όλες οι θέσεις διαφήμισης που διαθέτει. Η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα και με άριστη συνεργασία όλων των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν στη Διακομματική Επιτροπή του Δήμου», δήλωσε στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Διαφήμισης του Δήμου Λαρισαίων Μιχάλης Αναστασίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος, «διατέθηκαν στο σύνολό τους 319 ιστοί (θέσεις σε κολόνες) σε δρόμους της πόλης, 47 θέσεις σε στάσεις αστικού λεωφορείου και πέντε περίπτερα στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.
Η κατανομή των θέσεων έγινε αναλογικά με το ποσοστό που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα στις τελευταίες εκλογές.
Έτσι, διατέθηκαν περί τις 124 θέσεις στη Νέα Δημοκρατία, περίπου 100 στον ΣΥΡΙΖΑ, 26 στο ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες στην Ελληνική Λύση, στο ΜέΡΑ25, στην Ελλήνων Συνέλευσις, στην Πλεύση Ελευθερίας, στο Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, στη Λαϊκή Ενότητα και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, «στο πλαίσιο της διαχείρισης της προβολής των πολιτικών κομμάτων στην πόλη, από τον Δήμο Λαρισαίων διατίθενται επίσης και δωρεάν δημοτικοί χώροι μπροστά από εκλογικά κέντρα-γραφεία κομμάτων, προκειμένου να τοποθετηθεί ένας μικρός αριθμός από τραπεζοκαθίσματα».
ΔΩΡΕΑΝ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Ο αντιδήμαρχος Μιχ. Αναστασίου επισημαίνει ότι «η διάθεση δημοτικών χώρων στα πολιτικά κόμματα για την προβολή τους είναι δωρεάν και δεν καταβάλλεται τέλος διαφήμισης και αποζημίωσης χρήσης στον Δήμο.
Αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος για τους χώρους υπαίθριας προβολής πολιτικών μηνυμάτων (Ν. 3023/2002) και συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καθορίζουν με απόφασή τους καθορισμό χώρων για υπαίθρια διαφήμιση, ειδικότερους χώρους για την προβολή μηνυμάτων από τα πολιτικά κόμματα και σε ποσοστό που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής επιφάνειας των χώρων, που έχουν καθοριστεί, νομίμως, για προβολή υπαίθριας διαφήμισης
Για τη χρήση των χώρων δεν απαιτείται άδεια από οποιαδήποτε αρχή και δεν καταβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α. τέλος διαφήμισης ή αποζημίωση χρήσης.
Κατά την περίοδο βουλευτικών «εκλογών α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης», ευρωεκλογών ή δημοψηφίσματος, τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια υποχρεούνται, μέσα σε προθεσμία 4 ημερών από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών ή του δημοψηφίσματος «ή εκλογών α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή του δημοψηφίσματος» να διαθέτουν με απόφασή τους στα κόμματα, στους συνασπισμούς και συνδυασμούς υποψηφίων για την προεκλογική προβολή τους όλους τους χώρους, που καθορίστηκαν, για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης στον οικείο Ο.Τ.Α.
Στην περίπτωση αυτήν αναστέλλεται η ισχύς των συμβάσεων μισθώσεως των χώρων αυτών και μειώνεται ανάλογα το μίσθωμα».
Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Να σημειωθεί ότι στη Διακομματική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, η οποία συγκροτήθηκε ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, εκτός από τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου συμμετέχουν ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Δημήτρης Δεληγιάννης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων Γιώργος Οικονομίδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο κάλεσμα της Διακομματικής Επιτροπής ήταν από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass