Η Δικαιοσύνη απαραίτητη για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Πολιτείας - πολίτη

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2023 8:45

* Από τον Απόστολο Πέκα
Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της Πολιτείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιότητα της δημοκρατίας και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας. Τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα και έχει κλονιστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, ενώ

ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.
Βασικές αιτίες της συνθήκης αυτής είναι οι επί σειρά ετών λανθασμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες οδήγησαν στη χρεοκοπία του μέσου ελληνικού νοικοκυριού και τελικά στη χρεωκοπία της ίδιας της χώρας.
Αν και ενδείξεις του προβλήματος προϋπήρχαν, ήταν η περίοδος της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και των μνημονίων η κρίσιμη στιγμή που οι δεσμοί της σχέσης αυτής «έσπασαν» οριστικά. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των δώρων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών από φόρους κάθε είδους, η βίαιη καταστολή από άκρη σε άκρη στη χώρα και ο περιορισμός δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού έπαιξαν τον ρόλο τους. Κυρίως, όμως, ήταν η καταστροφή των κόπων ολόκληρων γενεών, αλλά και η καταστροφή των ονείρων της νέας γενιάς, η διαγραφή οποιασδήποτε προοπτικής για μέλλον και προκοπή στη χώρα ήταν αυτά που κατά τη γνώμη μου διέλυσε τη σχέση αυτήν.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια νιώθει ένα αίσθημα αδικίας να τον πνίγει. Μία αδικία που όσο δεν διορθώνεται, οδηγεί στον θυμό και στην οργή, συναισθήματα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται έως και σήμερα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, πληγώνοντας την ίδια τη δημοκρατία. Η αποστροφή για ενασχόληση με τα κοινά, η αποχή από την εκλογική διαδικασία και η κυριαρχία, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, του απολιτικού και επικίνδυνου αφηγήματος «όλοι ίδιοι είναι», κατατρώνε καθημερινά τις σάρκες της κοινωνίας μας.
Είναι απαραίτητο η κατάσταση αυτή να αλλάξει άμεσα, καθώς τα περιθώρια είναι ήδη ιδιαίτερα στενά. Η ευθύνη για την αλλαγή της κατάστασης αυτής δεν μπορεί να βαραίνει άλλον από τον βασικό υπαίτιο για το πρόβλημα. Είναι το πολιτικό σύστημα αυτό που πρέπει να «βάλει το στοίχημα» της άμεσης ανατροπής της κατάστασης. Ειδικότερα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, οι οποίες αντλούν τη δύναμή τους από την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή.
Πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα οι συνθήκες επαναπροσδιορισμού προς το καλύτερο της σχέσης μεταξύ του πολίτη και της Πολιτείας. Πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα δίκαιο κράτος. Εδώ, λοιπόν, φτάνει η στιγμή που πρέπει να αντιληφθούμε κάτι, όσο πιο ξεκάθαρα και γρήγορα γίνεται. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι επιτέλους, και μετά από σχεδόν μία 20ετία, ο ελληνικός λαός να ζήσει καλύτερα από πριν. Όχι σημειακά, αλλά αντίθετα να αποκτήσει μια ζωή, η οποία σε κάθε πτυχή της να είναι καλύτερη.
Ξεκινώντας από την αύξηση μισθών και εισοδημάτων, τη μείωση των φορών (άμεσων και έμμεσων) και τη ρύθμιση των χρεών, ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει την αγοραστική του ικανότητα και ως αποτέλεσμα και το βιοτικό του επίπεδο. Συνεχίζοντας, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου για τον κόσμο της εργασίας. Η διασφάλιση από μεριάς της Πολιτείας πως τα εργασιακά δικαιώματα θα τηρούνται, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα εγγύησης για μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Η αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και Παιδείας μπορεί εγγυηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Ασφάλεια πως η περίθαλψη και η εκπαίδευση θα είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο, το οποίο θα διευκολύνει την ικανοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη στη στέγαση, ενώ κλείνοντας θεωρώ απαραίτητο πως χωρίς σοβαρή κοινωνική μέριμνα, ώστε να προστατεύονται οι αδύναμοι, στοχεύοντας σε μία κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, δεν μπορούμε να πιστεύουμε πως η εμπιστοσύνη των πολιτών θα αποκατασταθεί.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά κομμάτια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διακυβέρνηση της χώρας από την επομένη των εκλογών. Είναι οι λόγοι που καθιστούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτός από απολύτως υλοποιήσιμο και πέρα για πέρα αναγκαίο. Το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που καλείται ο λαός να υπογράψει, δίνοντας ξεκάθαρη εντολή για πολιτική αλλαγή, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση μία νέας, πιο ισχυρής, σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με την Πολιτεία. Η εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολό του εξαφανίζει αυτό που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εξαφανίζει την αδικία, φέρνοντας στον τόπο Δικαιοσύνη Παντού.
Για τον λόγο αυτόν, στις 21 Μαΐου, σας ζητώ να βρεθείτε στην κάλπη και να στηρίξετε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να έρθει ξανά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας, γιατί δικαιούμαστε να ζήσουμε καλύτερες μέρες.

*Ο Απόστολος Πέκας είναι πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass