200 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 7 μήνες!

ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ν.Λ. -ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2023 14:02

Της Λένας Κισσάβου

Διακόσια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε επτά μήνες από την έναρξη

της λειτουργίας του, αντιμετώπισε στον νομό Λάρισας, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, σύμφωνα με την προϊσταμένη της υπηρεσίας Σοφία Σάρμα. Η κ. Σάρμα, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Πάρκο Καινοτομίας «JOIST», με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία -Δράσεις πρόληψης και διαχείριση περιστατικών», στο πλαίσιο δημιουργίας ενός δικτύου φορέων της Λάρισας για την αντιμετώπιση και διαχείριση του φαινομένου, αναφέρθηκε τόσο στη λειτουργία του Γραφείου στην Αστυνομία Λάρισας, όσο και στη συνεργασία που αναπτύσσεται με τους αρμόδιους φορείς. Όπως δήλωσε, τα περισσότερα περιστατικά (το 60%) αφορούν κακοποιημένες γυναίκες, ένα μικρό ποσοστό ανήλικους και ένα ελάχιστο ποσοστό άνδρες. Εξ αυτών, μάλιστα, τα περισσότερα παρατηρήθηκαν στην πόλη της Λάρισας.
Στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας, συμμετείχαν με εισηγήσεις εκπρόσωποι φορέων που εντάσσονται στο δίκτυο για την αντιμετώπιση και διαχείριση του φαινομένου στον νομό Λάρισας, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. «Κρίναμε ανάγκη τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου συνεργαζόμενων φορέων, ήταν χρέος μας να το κάνουμε για να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολιστικά το φαινόμενο» δήλωσε σε χαιρετισμό του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, κ. Γρηγόρης Βλαχάκης, σημειώνοντας πως έχουν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στο δίκτυο και αυτήν την περίοδο προχωρούν στη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, πάνω στο οποίο θα οργανωθούν και θα συγχρονίζουν τη δράση τους. Μάλιστα ο κ. Βλαχάκης επισήμανε ότι αφορμή για τη δημιουργία του δικτύου στάθηκε η λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Αντίστοιχα και η συντονίστρια του δικτύου και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν. Λάρισας κ. Χριστίνα Βακάλη, υποστήριξε ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί καθημερινά και είναι ανάγκη να το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα. Το δίκτυο αφορά μια διεπιστημονική συνεργασία και διασύνδεση φορέων, για τέτοια περιστατικά, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο για τα θύματα».ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Ενδιαφέροντα θέματα, όπως «Ο ρόλος του Νοσοκομείου στην ανίχνευση και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» ,«Ενδοοικογενειακή βία: Συμπτώματα και σημεία αναγνώρισης στα παιδιά», «Υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας», «Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», «Δράσεις του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων του Δήμου Λαρισαίων», «Νομικά θέματα στην ενδοοικογενειακή βία» κ.α. αναπτύχθηκαν χθες στο πλαίσιο της ημερίδας από ειδικούς επιστήμονες. Πλευρές και στοιχεία του φαινομένου ήρθαν στο φως και όλα συνηγόρησαν στο συμπέρασμα να υπάρχει μια οργανωμένη αντιμετώπισή του. Ομιλητές ήταν οι: Ελένη Καρβούνη-διευθύντρια Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Γ.Ν.Λ., Δημήτρης Μπαμπαλής-διευθυντής ΤΕΠ Γ.Ν. Λάρισας, Χριστίνα Γεωργίου-κοινωνική λειτουργός Κέντρου Υγείας Γ.Ν. Λάρισας, Ι. Βαϊράμης- παιδίατρος εξωτερικός συνεργάτης Παιδιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Λ., Νικ. Σκεντέρης-παιδίατρος τέως καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθηνά Τερζανίδου-κοινωνική λειτουργός στέλεχος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Λαρισαίων, Στ. Παυλακούδης-νομικός, Σοφία Σάρμα-προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, Χριστίνα Βακάλη-παιδοψυχίατρος, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας και των Κινητών Μονάδων, Μαρία Φιλιππίδου-επιμελήτρια Β΄ του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Αγγελική Γκουγκουλούδη-αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, εισαγγελέας ανηλίκων Λάρισας, Βασιλική Τσουκαλά- νομική σύμβουλος Γ.Ν.Λ., Ευτυχία Μελετοπούλου-αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή-προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας και Βασιλική Δοβλατανιώτη-προϊσταμένη τμήματος δομών κοινωνικής ένταξης απασχόλησης και ισότητας φύλων της Διεύθυνσης Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων. Να σημειωθεί ότι χθες παρουσιάστηκε και σχετικό βίντεο, που παραχώρησαν οι δημιουργοί Πασχάλης Μάντης και Έλενα Ξυδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass