«Αχρωμα» και λιγότερα τα καφενεία των χωριών

*ΠΩΣ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ *ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «Ε» ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2023 13:18

Του Κώστα Γκιάστα
Στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ή αλλιώς… Μαυρογιαλούρος ως πολιτικός αναλαμβάνει να φτάσει ως ένα χωριό για τονώσει το πολιτικό του προφίλ, παράλληλα με την επίβλεψη ενός έργου.


Πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα για τον τρόπο που κινούνταν οι πολιτικοί της εποχής. Κι αν πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε, αυτό που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι η τακτική των «εξορμήσεων» στα χωριά. Εκεί που κάποτε οι συγκεντρώσεις γίνονταν στα καφενεία, τα οποία μάλιστα είχαν και «χρώμα» ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις. Οι περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών συνεχίζονται, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι το γεγονός πως τα καφενεία μειώνονται δραματικά. Η «Ε» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές κάνει μια καταγραφή των όσων συμβαίνουν σε διάφορα χωριά όλων των δήμων του Νομού Λάρισας.

SELINIS.jpg
ΣΠΗΛΙΑ
Στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών έχει κόσμο κυρίως το καλοκαίρι. Φτάνει το χωριό να μετράει και 400 ανθρώπους κάποιες ημέρες. Το υπόλοιπο διάστημα όμως λίγα πράγματα.
«Όταν εγώ ξεκίνησα το Δημοτικό ήμασταν 70 άτομα και όταν το τελείωσα ήμασταν μόλις 12» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Νίκος Σελήνης, που είναι γεννημένος το 1970.
Από τότε το χωριό έχασε πολλούς κατοίκους και μοιραία το έχουν «ξεχάσει» και οι υποψήφιοι βουλευτές. «Αν περάσει κάποιος θα περάσει κατά τύχη και αυτό για να πει μια καλησπέρα και να αφήσει καμία κάρτα» λέει και το θεωρεί φυσιολογικό καθώς «ποιον να συναντήσει;».
Αυτή τη στιγμή στη Σπηλιά υπάρχουν 2-3 σημεία που μπορεί κάποιος να φάει και να πιεί έναν καφέ κι αυτά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το 1980 υπήρχαν τρία καφενεία και μέχρι το 2009, πέντε ταβέρνες.

KOLOVOS_NIKOS.jpg
ΚΑΣΤΡΙ
Το χωριό Καστρί ανήκει στον Δήμο Αγιάς και έχει περίπου 130 μόνιμους κατοίκους. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο κ. Νίκος Κολοβός που πρόλαβε σε λειτουργία ακόμα και τρία καφενεία.
Οι άνθρωποι του χωριού ολημερίς ασχολούνται με βαμβάκια, σιτηρά, κριθάρια, τριφύλλια, αλλά και δέντρα όπως αμυγδαλιές, ενώ υπάρχουν και λίγοι με κοπάδια ζώων. Όταν καταφέρνουν να ξεμπερδέψουν από τις σκληρές εργασίες, κατευθύνονται στο ένα και μοναδικό καφενείο του χωριού.
«Εκεί έρχονται και οι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά πλέον δεν είναι όπως παλιά» υπογραμμίζει «Κάποτε είχαμε μεγαλύτερη κίνηση. Τώρα δεν γεμίζουν τα τραπέζια όπως γέμιζαν κάποτε», με τον κ. Κολοβό να είναι της άποψης πως ο κόσμος υπολογίζει ποιοι έρχονται στο χωριό, αλλά την ίδια ώρα εξετάζει και το συνολικό έργο του υποψηφίου. «Έχει αλλάξει πλέον ο κόσμος» λέει με νόημα.

TSOYTSOS_HLIAS.jpg
ΣΚΟΠΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Ο Ηλίας Τσούτσος είναι κτηνοτρόφος και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοπιάς του Δήμου Φαρσάλων. Μας εξηγεί πως παλιά το χωριό μετρούσε ακόμα και 500 κατοίκους, τώρα μετριούνται περίπου 200. «Το καλό βέβαια είναι πως υπάρχουν 3 καφενεία, παρά το γεγονός πως παλιότερα υπήρχαν 6».
Σ’ ένα από αυτά τα καφενεία οδηγούνται όλη αυτήν την περίοδο οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων με σκοπό να συναντήσουν τους ντόπιους, που σε κύρια βάση είναι κτηνοτρόφοι και αγρότες.
«Αρχικά με παίρνουν τηλέφωνο ως πρόεδρο της κοινότητας και εγώ ενημερώνω τον κόσμο για την επίσκεψη». Την ίδια ώρα όμως και οι άνθρωποι του υποψηφίου τρέχουν τη διαδικασία ενημέρωσης για να έχει κόσμο η συνάντηση. Υποστηρίζει πως πριν ψηφίσει ο κόσμος, εκτός από την άποψη που έχει σχηματίσει για κάποιο πρόσωπο από την έως τώρα δραστηριότητά του, σημαντικό ρόλο παίζει και η επίσκεψη στο χωριό, καθώς «είναι διαφορετικό να σε τιμάει με τον ερχομό του». Όλα τα μετράνε στα χωριά.

TSIKOPOULOS.jpg
ΝΙΚΗ
Το χωριό Νίκη δεν έχει καφενείο. Παρά το γεγονός πως κάποτε ήταν πολύ διαφορετικές οι καταστάσεις, τώρα για να ακούσει κάποιος από τους 230 περίπου κατοίκους έναν ή μία υποψήφιο ή για να πιεί έναν καφέ θα πρέπει να βρεθεί στο γειτονικό Αρμένιο.
«Ούτε καν και το Αχίλλειο έχει καφενείο» εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Τσικόπουλος, που ελπίζει κάποιος να το πάρει να το δουλέψει, καθώς με αυτήν την κατάσταση «ούτε μνημόσυνο δεν μπορούν να κάνουν στο χωριό».
Μέχρι πριν την πανδημία δούλευε, αλλά τώρα αφού βγήκε σε δημοπρασία δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον.

 

ZETTAS_GIORGOS.jpg
ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ – ΚΑΛΥΒΙΑ
Ο κ. Γιώργος Ζέττας είναι πρόεδρος της κοινότητας Κοκκινοπηλού – Καλυβίων του Δήμου Ελασσόνας που μετράει περί τους 600 κατοίκους. Είναι ένας πολύ ζωντανός οργανισμός του Ολύμπου. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και όταν βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο πηγαίνουν σ’ ένα από τα πολλά καφενεία των χωριών.
«Όπως έρχονταν και τότε έτσι συνεχίζουν να έρχονται και σήμερα» λέει στην «Ε», καθώς γνωρίζουν όπως εξηγεί τη δυναμική της περιοχής.
«Λίγο κέρασμα, λίγο χειραψίες, λίγο κουβέντα» λέει πως περιλαμβάνει το μενού και φυσικά «συζήτηση γύρω από θέματα της δουλειάς, δηλαδή της κτηνοτροφίας». Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων πάντα προσέχουν να περνούν από την περιοχή.

TSETSILAS.jpg
ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ
Η Βερδικούσια, μαζί με τους οικισμούς Αμπελιά, Παλιάμπελα, Κουτσιούφλιανη, Παλιάσκια και Βαρκός φτάνουν τους 1.000 κατοίκους. Περισσότεροι δηλαδή από… 700 ψήφους μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται και οι υποψήφιοι που δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφτούν την περιοχή. Και τι περιοχή; Που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες μετρούσε 650 μαθητές στο σχολείο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 καφενεία στη Βερδικούσια και ένα στην Αμπελιά. Κάποτε τα καφενεία ήταν περισσότερα και …χωρισμένα. Δηλαδή «πράσινα» και «μπλε» ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις.
«Τώρα όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Κώστας Τσέτσιλας. Έρχονται οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων και επιλέγουν να δούνε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.
«Κάποτε μάλιστα γίνονταν και ομιλίες επειδή υπήρχε πολύς κόσμος», αλλά πλέον περιορίζονται σε απλές συγκεντρώσεις. Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Τσέτσιλα, ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς οι περισσότερο δείχνουν ενδιαφέρον για όσα εξελίσσονται στην πολιτική και την κοινωνία.
Αυτό που έχει χαθεί ωστόσο είναι οι «παλιές καλές υποσχέσεις», καθώς πλέον τα πρακτικά ζητήματα των έργων τα έχει αναλάβει η Περιφέρεια. «Για παράδειγμα, ένας δρόμος κάποτε ήταν ζήτημα βουλευτή, αλλά πλέον δεν μπορεί να το κάνει πράξη ο ίδιος».
Όσον αφορά τώρα στο περιεχόμενο των συζητήσεων δεν θα μπορούσε να είναι κάτι το διαφορετικό εκτός της κτηνοτροφίας, καθώς εκεί μετρούν δεκάδες χιλιάδες βοοειδή και αιγοπρόβατα.
ΒΡΥΟΤΟΠΟΣ
Στον Βρυότοπο του Δήμου Τυρνάβου μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες κάτοικοι, όμως τα παιδιά δεν είναι πολλά και όσα πηγαίνουν σχολείο μετακινούνται στον Αμπελώνα. Τα καφενεία στο χωριό είναι 2, ενώ έως και πριν λίγα χρόνια ήταν περισσότερα. Σ’ αυτούς τους χώρους επισκέπτονται τους κατοίκους οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού που κάνουν τον κόπο να περάσουν και από εκεί για να μιλήσουν κυρίως γύρω από την κτηνοτροφία και την αγροτιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass