Το ΚΚΕ δεν δίνει άλλοθι και μαξιλαράκια ασφαλείας σε επίδοξους κυβερνήτες

* Δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, που μετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ * Μιλά για την πολιτική ως πηγή έμπνευσης, καταθέτει την άποψή του για την εξάλειψη του φασισμού και εξηγεί γιατί ανέλαβε και αργότερα παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2023 13:05

Της Λένας Κισσάβου
«Το ΚΚΕ ούτε άλλοθι δίνει ούτε μαξιλαράκια ασφαλείας σε επίδοξους κυβερνήτες. Δείχνει τον δρόμο του αγώνα, μέσα από τον οποίο μπορεί να υπάρξουν μικρές ή μεγάλες νίκες» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.


Αναφέρει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για αυτόν η θέση -ακόμη και μη εκλόγιμη- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ και μας μιλά για την πολιτική ως πηγή έμπνευσής του, καταθέτει την άποψή του για την εξάλειψη του φασισμού και απαντά στο γιατί παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα:

* Κύριε Τσακνή, είστε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Γιατί με το ΚΚΕ;
- «Μια εύκολη απάντηση θα μπορούσε να είναι μια αντίστοιχη ερώτηση: Γιατί όχι με το ΚΚΕ; Η πολιτική μου αφετηρία είναι γνωστή. Από την περίοδο των πρώτων μετεφηβικών χρόνων εντάχτηκα στο ΚΚΕ και υπήρξα στέλεχος της ΚΝΕ. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση σηματοδοτεί τη συμπόρευσή μου μαζί του και αποτελεί για εμένα ύψιστη τιμή».

* Το ΚΚΕ είναι πάντα υπέρ της απλής αναλογικής και κατά της συνεργασίας του, με τα λεγόμενα αστικά κόμματα. Δεν είναι αντιφατική αυτή η στάση; Γιατί να πει «όχι» σε μια διακυβερνητική συνεργασία, αν π.χ. υλοποιούνται 4-5 δικές του πολιτικές προτάσεις-θέσεις;
- «Μα το είπατε ήδη στην ερώτησή σας «κατά της συνεργασίας με τα αστικά κόμματα». Από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά έχουν εξ ορισμού μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αναρωτιέμαι σε ποια φιλολαϊκά μέτρα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το ΚΚΕ. Ύστερα, ας μην ξεχνάμε ότι τις πρόσφατες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, όλα τα κόμματα στα οποία προφανώς αναφέρεστε τις καταψήφισαν. Το κόμμα μας ούτε άλλοθι δίνει ούτε μαξιλαράκια ασφαλείας σε επίδοξους κυβερνήτες. Δείχνει τον δρόμο του αγώνα, μέσα από τον οποίο μπορεί να υπάρξουν μικρές ή μεγάλες νίκες».

* Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχει αρκετή «δουλειά» για τον Άρειο Πάγο. Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το φασιστικό μόρφωμα και οι σύγχρονες εκδοχές των πρώην Χρυσαυγιτών;
- «Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, υπήρξε σαφής. Οι φασίστες δεν αντιμετωπίζονται με περίεργους νόμους, οι οποίοι μπορεί κάποια στιγμή να έχουν και μια άλλου είδους... ανάγνωση. Τον φασισμό μπορεί να τον συντρίψει μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού».

* Έχετε μια πλούσια και διαχρονική πορεία στη μουσική. Παραμένει ακόμη η πολιτική πηγή έμπνευσης για σας;
- «Η παρατήρηση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, οι ελπίδες και τα πάθη των συνανθρώπων μου, η βαθιά πεποίθηση ότι ο καλλιτέχνης είναι κομμάτι της κοινωνίας και όχι ένα απομονωμένο αλλόκοσμο πλάσμα αποτελούν πηγές έμπνευσης. Αν μπορώ να εκφράσω τις αγωνίες των διπλανών μου, από τους οποίους και εμπνέομαι, σημαίνει πως βρίσκομαι σε σωστό δρόμο».

* Διετελέσατε πρόεδρος της ΕΡΤ από τον Μάιο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2017, θέση από την οποία παραιτηθήκατε. Ποια είναι -αν υπάρχει βεβαίως- η κακοδαιμονία της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης και πώς βλέπετε τη σημερινή ελεύθερη-ιδιωτική Τηλεόραση;
- «Δέσμια της εκάστοτε Κυβέρνησης, παρά τις συνήθεις προεκλογικές εξαγγελίες για ανεξαρτησία και αποδέσμευση από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ίσως να υπήρξα αφελής που πίστεψα κάτι τέτοιο, στη βάση της λογικής να προσφέρω σε έναν τομέα που είχα τις δυνατότητες.
Αυτά όσον αφορά τη δημόσια (όπως θα έπρεπε να είναι) ραδιοτηλεόραση. Όσον αφορά την ιδιωτική, καλό θα ήταν η λέξη «ελεύθερη» να μπει σε πολλά εισαγωγικά. Μια απλή παρατήρηση αρκεί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass