ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ

Από το Αμπου Ντάμπι στη... λίμνη Κάρλα

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 13:41
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου. Ξεκίνησε από μικρό παιδί και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τα χέρια του πάνω από 700 αρπακτικά Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου. Ξεκίνησε από μικρό παιδί και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τα χέρια του πάνω από 700 αρπακτικά

Του Κώστα Γκιάστα

Πριν από λίγα χρόνια, αν ένας τύπος κυκλοφορούσε στο κέντρο της Λάρισας μ’ ένα γεράκι στο χέρι, θα φαινόταν πολύ παράξενο. Ίσως να είχε κληθεί και η Αστυνομία… Τα τελευταία χρόνια όμως η «Χαρούλα» και η παρέα της έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς αποτελεί μια

φυσιολογική εικόνα στην καθημερινότητα της πόλης.
Την περασμένη εβδομάδα η αίθουσα Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στα Κανάλια Μαγνησίας γέμισε από κόσμο που ήθελε μάθει για τα αρπακτικά πουλιά που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου, που αναφέρθηκε στην πολλαπλή χρησιμότητα των εκπαιδευμένων αρπακτικών, κάτι που έγινε πρακτικά αντιληπτό με τις δράσεις στον Δήμο Λαρισαίων με την εκδίωξη των κορακοειδών από τον αστικό ιστό.
Ο Σταύρος Αθανασίου είναι ένας γερακάρης, εκ των κορυφαίων στο είδος του. Η ενασχόλησή του με τον κόσμο των αρπακτικών πτηνών ξεκίνησε από την ηλικία των 14 ετών. Μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από τα χέρια του πάνω από 700 αρπακτικά. Κάποια εξ αυτών για να τα εκπαιδεύσει και άλλα για να τα επιστρέψει μετά από τραυματισμούς στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό τα παιδιά που συμμετέχουν όχι μόνο να μάθουν για τη σχέση των ανθρώπων με τα αρπακτικά, αλλά να εκπαιδευτούν στην περίθαλψή τους αν αυτό χρειαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αναγνώρισή του έχει ξεπεράσει και τα όρια της Ελλάδας, καθώς ο πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρος της International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey (IAF) τον επέλεξε ως έναν από τους 12 μέντορες που επελέγησαν για να διασπείρουν την τέχνη σε όλο τον κόσμο.
«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσο ισχυρός άνθρωπος επιλέγει να προστατεύσει και να αναδείξει την ιερακοθηρία» λέει ο κ. Αθανασίου στην «Ε» δίνοντας απάντηση στην αρχική έκπληξη για το πρόσωπο του πρίγκιπα.
Άλλωστε το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το ότι οι κοινές πτυχές της ιερακοθηρίας ως κοινό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία των ΗΑΕ στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Από τη συνεργασία μας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία έχουμε καταλάβει πως δεν μετράει η θεωρία, αλλά η πράξη. Λαμβάνουμε δραστικά μέτρα να επέμβουμε όπου αυτό χρειαστεί» και φέρνει ως παράδειγμα τη Μογγολία. Εκεί οι πυλώνες αποτελούσαν σημείο στάσης στις απέραντες στέπες με αποτέλεσμα τα μη μονωμένα καλώδια να σκοτώνουν χιλιάδες πτηνά. Με μια γενναία επιδότηση έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και προστατεύτηκαν τα αρπακτικά. «Κάπως έτσι λειτουργούμε και σε όλο τον κόσμο».
«Ακόμη και στην Κάρλα;» αναρωτιόμαστε με αφορμή την προ ημερών εκδήλωση, για να απαντήσει θετικά. «Ακόμη και στην Κάρλα αν αυτό χρειαστεί σε συνδυασμό με όλους τους ευαισθητοποιημένους φορείς και συλλόγους. Χρειάζονται δραστικά μέτρα γιατί και οι κίνδυνοι για τα αρπακτικά είναι πολλοί. Η λίμνη Κάρλα είναι ένα εντυπωσιακό έργο που πλέον αποτελεί σημείο όπου συγκεντρώνονται πολλά είδη πτηνών. Πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση των παιδιών, καθώς όταν τα βλέπουν από κοντά τότε η ευαισθητοποίησή τους στο μέλλον αγγίζει το 100%. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι σπουδαία» υπογραμμίζει και σημειώνει πως η ιερακοθηρία αναγνωρίστηκε το 2010 από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Ιερακοθηρία, σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρουν οι άνθρωποι του Συλλόγου, είναι η τέχνη με την οποία επιτυγχάνεται η συνεργασία του ανθρώπου με ένα αρπακτικό πτηνό, με τρόπο που το αρπακτικό πτηνό να αναπτύξει δεξιότητες και επίπεδο εκγύμνασης, ώστε να συλλάβει ένα αγρίως διαβιών θήραμα. Πέρα από το κυνήγι περιλαμβάνει βιωματικές παραδόσεις και σύγχρονες ωφέλιμες εφαρμογές για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο εδώ και 4.000 χρόνια!

 

Πώς γίνεται κάποιος γερακάρης;
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑΣ

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας ιδρύθηκε επίσημα το 2017. Είναι ο μόνος σύλλογος ιερακοθηρίας στην Ελλάδα και αριθμεί γύρω στα 100 μέλη. Είναι μέλος, και εκπρόσωπος στην Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας και Προστασίας των Αρπακτικών Πτηνών (I.A.F.).
Συνεργάζεται άριστα με την Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και ειδικότερα με το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής για την πιστοποίηση των ιερακοθήρων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ιερακοθηρίας στη χώρα μας. Για να αποκτήσει κάποιος την κρατική Άδεια Χειριστή Θηρευτικού Αρπακτικού Πτηνού θα πρέπει, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΣΕΙ: Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, να μην έχει σοβαρή σωματική ή πνευματική αναπηρία, να κατέχει ή να έχει δικαίωμα έκδοσης άδεια θήρας, να μην έχει καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα του Δασικού Κώδικα κατά της άγριας ζωής, να είναι μέλος του Σ.Ε.Ι. ή άλλου αναγνωρισμένου Συλλόγου εγκεκριμένο από την Ι.Α.F., να παρακολουθήσει και να επιτύχει στις κρατικές θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις του Υ.Π.ΕΝ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass