Δωρεάν ρεύμα σε 3.000 ευάλωτα νοικοκυριά

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 132 ΑΤΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2023 14:04
Από τις εργασίες του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Από τις εργασίες του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας

Της Λένας Κισσάβου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων (ΕΝΚΟΙΛ),

με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 3MW στο Ελευθεραί και σκοπό την ενεργειακή στήριξη 2.500 ως και 3.000 ευάλωτων οικογενειών του Δήμου Λαρισαίων, όλων των ενεργών οικιακών συνδέσεων της Κοινότητας Ελευθεραί, καθώς και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας σε ναούς. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων η δωρεάν παραχώρηση χρήσης στην ΕΝ.ΚΟΙ.Λ., έκτασης 58,897 στρεμμάτων στο Ελευθεραί, για 30 έτη, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο να προχωρήσει η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, με την προκήρυξη του έργου. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει συσταθεί ο αστικός συνεταιρισμός με τίτλο «Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων» (νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), με ιδρυτικά μέλη και συνεταίρους τους κάτωθι: τον Δήμο Λαρισαίων, το ΝΠΔΔ Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το ΝΠΔΔ του Δήμου Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το ΝΠΔΔ του Δήμου, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ) και το ΝΠΔΔ Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της δημιουργίας της είναι η παραγωγή ενέργειας να παρέχεται σε ευάλωτα νοικοκυριά της του Δήμου Λαρισαίων, σε πολίτες οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στα νοικοκυριά του οικισμού Ελευθερών, καθώς και σε ναούς του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται: «Μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού, θα καλύπτεται σημαντικό μέρος της κατανάλωσης των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα την οικονομική ελάφρυνση έως και εξάλειψη του κόστους από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το πλήθος των νοικοκυριών για το οποίο εκτιμάται η δυνατότητα ένταξης στον συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό υπολογίζεται περί τα 2.500 με 3.000». Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Πέραν του κοινωφελούς του χαρακτήρα, το έργο έχει σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα αποφευχθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από την παραγωγή ενέργειας εκτιμάται στους 1.568 tn CO2 ετησίως. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού προτείνεται να γίνει στη θέση «Μεριάς», σε μέρος του αγροτεμαχίου 257. Το εμβαδόν του αγροτεμαχίου ανέρχεται στα 225.722 τ.μ. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού καταλαμβάνει σύμφωνα με τη διαστασιολόγηση 58.897 τ.μ. στο νότιο τμήμα του δημοτικού ακινήτου. Η προσβασιμότητα των κατοίκων από τους αγροτικούς δρόμους που διασχίζουν το νότιο τμήμα του αγροτεμαχίου, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του σταθμού, δεν πρόκειται να περιοριστεί στο ελάχιστο. Τουναντίον, περιμετρικά και εκτός των ορίων του φωτοβολταϊκού σταθμού θα διανοιχθούν αγροτικές οδοί, οι οποίες θα αποτελούν προέκταση των υφιστάμενων και θα καταλήγουν στον δημοτικό δρόμο στο νότιο τμήμα του σταθμού.
Το γεγονός ότι η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων είναι Νομικό Πρόσωπο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, όσο και το γεγονός ότι σε αυτή συμμετέχει ο ίδιος ο παραχωρών Δήμος Λαρισαίων, αλλά και δύο ακόμα ΝΠΔΔ, καθώς και ένα ΝΠΔΔ, τα οποία νομικά πρόσωπα -όλα- εκ φύσεώς τους προορίζονται, μεταξύ άλλων, για την ανάδειξη κοινωφελών δράσεων, την προάσπιση του δημοσίου, αλλά και του τοπικού συμφέροντος.  Η Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Σκοπού «Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων Περιορισμένης Ευθύνης» είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού.
Έχει στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με τη συμμετοχή Νομικών Προσώπων του Δήμου, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου έχει στόχο την ενεργειακή στήριξη ευάλωτων οικογενειών της πόλης, που είναι ενταγμένες στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, καθώς και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους ναούς του Δήμου Λαρισαίων». Την εισήγηση του εν λόγω θέματος έκανε χθες ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης τονίζοντας ότι είναι «ένα σημαντικό κοινωφελές έργο». Απαντώντας σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, ξεκαθάρισε ότι «θα πραγματοποιηθεί σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας» και ανάφερε ότι ο Δήμος Λαρισαίων «θα καταθέσει άμεσα όρους σύνδεσης όπως προβλέπεται, στον ΔΕΔΔΗΕ και εξαρτάται από τον χρόνο ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ, για να προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης». Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελευθεραί υποστήριξε ότι το έργο βρήκε τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου.


ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Η ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη Λάρισας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, που εισηγήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, με την αποχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα βρεθεί στη Λάρισα την ημέρα εορτασμού του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου (15 Μαΐου). Η εκδήλωση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου, ως επίτιμου δημότη, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου και ο Δήμος Λαρισαίων θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 132 ΑΤΟΜΩΝ
Επίσης, εγκρίθηκε χθες ο προγραμματισμός του Δήμου Λαρισαίων για προσλήψεις προσωπικού, το 2023, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (8 μηνών), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στη Διεύθυνση Αμαξοστασίου: 19 άτομα, στη Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης: 70 άτομα και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών: 43 άτομα.

«SPECIAL OLYMPICS HELLAS»
Σύμφωνο συνεργασίας θα υπογράψει ο Δήμος Λαρισαίων με το σωματείο «Special Olympics Hellas», με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία σε αθλητικά και ποικίλα προγράμματα. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα Special Olympics Hellas σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων θα στηρίζουν την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη Τοπικού Προγράμματος Special Olympics, με την επωνυμία Special Olympics Hellas, Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει τα εξής: α) Διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αποθήκευσης. β) Υποστήριξη στην εξεύρεση προπονητών και αθλητών με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων υποστήριξης ΑμεΑ και γ) Ανάπτυξη παράλληλων προγραμμάτων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass