Στολισμός του Επιταφίου ...ένα περίτεχνο «κέντημα»

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2023 15:04

Της Νατάσας ΠολυγένηΒιολέτες, τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, κάλλες, αμάραντος,

ορχιδέες, τουλίπες, χρυσάνθεμα, λιμόνιουμ, είναι μόνο μερικά από τα άνθη που θα στολίσουν φέτος τους Επιτάφιους του νομού Λάρισας. Περίτεχνα στολισμένοι, άλλοι λιτοί και κομψοί, άλλοι και με στοιχεία υπερβολής, σε κάθε περίπτωση όμως εντυπωσιακοί όπως τους αρμόζει για την περιφορά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Τα ανθοπωλεία της πόλης προετοιμάζονται πυρετωδώς αυτές τις μέρες, καθώς παραλαμβάνουν τα λουλούδια που έχουν παραγγείλει εδώ και καιρό και θα πρέπει να τα περιποιηθούν ανάλογα, ώστε να είναι φρέσκα για το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης που θα ξεκινήσει ο στολισμός των επιταφίων.
Η κ. Κική Καραφυλλίδου έμπειρη ανθοδέτρια μιλά στην «Ε» για τη διαδικασία του στολισμού που μόνο απλή δεν είναι, αφού ξεκινά από τα σχέδια τα οποία η ίδια βγάζει τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη συνέχεια, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, πρέπει να γίνει η παραγγελία των λουλουδιών ώστε να έρθουν την ώρα που πρέπει και να συντηρηθούν κατάλληλα, ενώ και ο στολισμός δεν είναι μια απλή διαδικασία, χρειάζεται τεχνική και αναλόγως το μέγεθος του Επιταφίου μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 5 ώρες. Οι τεχνικές στολίσματος που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και ποικίλλουν ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένος ο σκελετός του Επιταφίου. Κάποιες φορές, για τα ανθεκτικά άνθη, όπως τα γαρίφαλα, επιλέγεται το δέσιμο ή το κάρφωμα σε φελιζόλ και η στερέωση με σύρματα, με καρφίτσες, με πέρλες. «Ουσιαστικά είναι σαν να «κεντάμε» τα άνθη πάνω στον Επιτάφιο και, για να είναι το αποτέλεσμα άρτιο και άψογα αισθητικό, θέλει προσοχή στη λεπτομέρεια. Εκατοντάδες λουλούδια επιλέγονται με μεγάλη προσοχή και τοποθετούνται ένα-ένα με χειρουργική ακρίβεια. Κάθε λουλούδι είναι μια πράξη αγάπης» λέει η κ. Καραφυλλίδου.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τον στολισμό των Επιταφίων δεν έχουν σε όλες τις περιπτώσεις ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά οι επιλογές γίνονται με βάση την αντοχή, τον χρωματισμό και φυσικά τη μυρωδιά. «Το μόνο λουλούδι που ίσως είναι συμβολικό, είναι η βιολέτα που με το άρωμά της θυμίζει το Πάσχα. Αλλά και το γαρίφαλο γιατί είναι ταπεινό λουλούδι. Πάντως, φέτος οι περισσότερες ενορίες ζητούν οικονομικούς στολισμούς, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί γενικότερα στην αγορά» λέει η κ. Καραφυλλίδου και απαντώντας στο ερώτημα για το κόστος του στολισμού ενός Επιταφίου σημειώνει: «Ένας στολισμός μπορεί να κοστίσει από 400 ευρώ και η μέγιστη τιμή εξαρτάται από την ποσότητα των λουλουδιών και το είδος τους, αλλά και από το μέγεθος του Επιταφίου. Οι εκκλησίες αναλαμβάνουν το κόστος, αλλά υπάρχουν και ιδιώτες που για τους δικούς τους λόγους, όπως μια περίπτωση που γνωρίζω λόγω τάματος, που αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος του στολισμού». Το ανθοπωλείο της κ. Καραφυλλίδου και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα στολίσει τους Επιταφίους εντός πόλεως, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η ομάδα της θα πιάσει δουλειά αργά τη νύχτα της Μ. Πέμπτης, ώστε μέχρι το πρωί της Μ. Παρασκευής ο στολισμός του Επιταφίου να έχει ολοκληρωθεί ώστε να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass