Εκβίαζε Λαρισαίες με «ροζ» βίντεο...

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 38ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ - ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΣΩ ATM ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΛΙΚΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2023 14:18

Με την απειλή δημοσιοποίησης υλικού που αφορούσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα,

όπως πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο, που σε αρκετές περιπτώσεις αφορούσαν μη δημόσιες πράξεις της γενετήσιας ζωής τους, εκβίαζε τέσσερις γυναίκες, τρεις από τη Λάρισα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ένας 38χρονος Αλβανός υπήκοος.
Σε βάρος του 38χρονου -που σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» αποτελεί παλαιό «γνώριμο» των διωκτικών αρχών για απάτες με υπολογιστή- όπως και σε βάρος άγνωστου αριθμού συνεργών του, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών, για εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα), όπως και για εκδικητική πορνογραφία σε βαθμό κακουργήματος, δικογραφία που υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας. Ο δράστης, με την απειλή πως θα αναρτήσει σε πορνογραφικές σελίδες υλικό σεξουαλικού περιεχομένου, απαιτούσε από τα υποψήφια θύματα να του καταθέσουν το χρηματικό ποσό σε ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων. Υλικό που «ψάρευε» από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Instagram) των 4 γυναικών μέσω μιας παλαιότερης μεθόδου εξαπάτησης, αυτής των ψεύτικων (παραβιασμένων) προφίλ τρίτων, οι οποίοι ανήκαν στις επαφές του υποψήφιου θύματος.
Οι δράστες, καθοδηγώντας τα θύματά τους, απέκτησαν πρόσβαση στους προσωπικούς τους λογαριασμούς έχοντας λάβει νωρίτερα τους απόρρητους κωδικούς πρόσβασης στα κινητά τηλέφωνα. Παριστάνοντας λοιπόν τους «φίλους» πέτυχαν να αποσπάσουν κωδικούς, άλλοτε με τη δικαιολογία της συμμετοχής σε διαδικτυακό παιχνίδι και άλλοτε με απατηλά μηνύματα περί ροζ ιστοσελίδων κ.λπ. Έτσι, πέτυχαν και την πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των θυμάτων και το επόμενο βήμα ήταν να ορίσουν δικούς τους κωδικούς (username και password) αποκτώντας πρόσβαση σε αποθηκευμένα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως συνομιλίες, αλλά και υλικό του ζευγαριού, που αφορούσε σεξουαλικές πράξεις.

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ
Έχοντας αυτό το υλικό στη διάθεσή τους, οι δράστες προχώρησαν σε εκβιασμούς, απαιτώντας χρηματικά ποσά μέχρι και 1.000 ευρώ για να μη δημοσιεύσουν το επίμαχο υλικό. Για να γίνουν πειστικοί δεν δίστασαν να αποστείλουν υλικό σε τρίτους, που αποτελούσαν επαφές ή αναρτούσαν υλικό στα παραβιασμένα προφίλ. Έτσι, απαιτούσαν από τα υποψήφια θύματα να τους καταθέσουν τα χρήματα σε ψηφιακό πορτοφόλι, συνήθως μέσω ATM κρυπτονομισμάτων (παραχωρώντας τους απαραίτητους κωδικούς), που βρίσκεται στη Λάρισα. Σημειώνεται πως οι δράστες αποδέσμευσαν τις εφαρμογές σε όσα θύματα ενέδωσαν και κατέβαλαν χρήματα, ενώ όσες γυναίκες δεν ενέδωσαν στον εκβιασμό, για να τις εκδικηθούν, κοινοποίησαν υλικό σε τρίτους. Ανάμεσα στα θύματα είναι και τρεις Λαρισαίες, ηλικίας 27, 34 και 39 ετών, όπως και μία 19 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δράστες φέρεται να έδρασαν από 16 Δεκεμβρίου 2022 έως 16 Ιανουαρίου 2023. ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Να σημειωθεί ότι μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του 38χρονου στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένας φορητός υπολογιστής, όπως και δεκάδες αποδείξεις συναλλαγών μέσω ΑΤΜ συγκεκριμένης εταιρείας. Αποδείξεις που, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, αφορούν σε συναλλαγές πώλησης κρυπτονομισμάτων και ανάληψης των αντίστοιχων χρηματικών ποσών σε ευρώ, συναλλαγές που έγιναν στην Αθήνα. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εκτιμά ότι ο 38χρονος έδρασε με συνεργό ο οποίος διέθετε τεχνικές γνώσεις (παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, πλοήγηση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass