Καθημερινό φαινόμενο οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Επικίνδυνη και απρόσεκτη η συμπεριφορά των οδηγών -Αναγκαία η μέριμνα και η επέμβαση των αρμοδίων

Δημοσίευση: 10 Απρ 2023 14:00

Την περασμένη εβδομάδα ένα σπάνιο τροχαίο ατύχημα με θύμα ποδηλάτη

σημειώθηκε στη Λάρισα, με αποτέλεσμα ο νεαρός Λαρισαίος να οδηγηθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, ο 19χρονος ποδηλάτης μεσημέρι κινούνταν επί της οδού Βόλου 141 και στο ρεύμα εισόδου προς την πόλη -σημείο όπου η απουσία ποδηλατόδρομου «αναγκάζει» τους κατοίκους της περιοχής που μετακινούνται με ποδήλατο να διέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο, όπου οι οδηγοί παρά το ότι βρίσκονται ακόμη εντός πόλης, παραβιάζοντας το όριο ταχύτητας, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες- προσέκρουσε πάνω σε πόρτα Ι.Χ. σταθμευμένου αυτοκινήτου, όταν 35χρονος οδηγός του άνοιξε την πόρτα του - κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να ελέγξει ή δει τον ποδηλάτη που ερχόταν. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιτίας της πρόσκρουσης ο ποδηλάτης να εκτιναχθεί και πέσει στο οδόστρωμα, και κατά συνέπεια να παρασυρθεί από φορτηγό αυτοκίνητο που ακολουθούσε και να τραυματιστεί σοβαρά, οδηγούμενος στο εφημερεύον νοσοκομείο.
Μπορεί το εν λόγω ατύχημα να εντάσσεται στην κατηγορία των σπάνιων περιπτώσεων, ωστόσο αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το γεγονός ότι ο Κ.Ο.Κ. δεν εφαρμόζεται πάντα από πληθώρα οδηγών όλων των ηλικιών. Καθημερινά, είτε χρησιμοποιεί κανείς το αυτοκίνητό του για τις μετακινήσεις του είτε κάποιο Μεσο Μαζικής Μεταφοράς, είτε μετακινείται πεζή είτε με το ποδήλατο ή με το πατίνι του, γίνεται μάρτυρας πολλών παραβάσεων. Προεξέχουσα θέση μεταξύ τους έχουν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και της σήμανσης, καθώς και του ορίου ταχύτητας, όπως και οι επικίνδυνες προσπεράσεις στις οποίες προχωρούν οι οδηγοί, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων. Ακολουθούν περιπτώσεις που ασυνείδητοι οδηγούν έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όπως και περιπτώσεις ανηλίκων που ενώ δεν έχουν δίπλωμα -επιτρέπεται π.χ. για μηχανάκι μικρού κυβισμού βάσει νόμου να έχουν βγάλει δίπλωμα έχοντας συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας τους και όσον αφορά το αυτοκίνητο έχοντας πάντα συνοδηγό άτομο άνω των 25 ετών, που διαθέτει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον πέντε χρόνια και σε ισχύ- βγαίνουν στους δρόμους με μηχανάκια ή και τα αυτοκίνητα των γονιών τους αγνοώντας τους κινδύνους. Περιπτώσεις παραβίασης προτεραιότητας ή παραχώρησης, όπως και η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας και η χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης είναι εξίσου συχνές. Και εκτός απ’ όλα αυτά αξίζει να προσθέσουμε και την παράνομη στάθμευση, που έχει γίνει σχεδόν αγαπημένη «συνήθεια» Λαρισαίων, καθώς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι, αδιαφορούν για το αν καταλαμβάνουν θέση ΑμεΑ, αν κλείνουν την κυκλοφορία ή τις ράμπες των πεζοδρομίων ή ακόμη και ολόκληρο το πεζοδρόμιο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Επομένως, η οδηγική συμπεριφορά παρατηρούμε ότι στις μέρες μας είναι ως επί το πλείστον ριψοκίνδυνη και επικίνδυνη, κάτι που καταμαρτυρά και ο αριθμός των τροχαίων που σημειώνονται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης . Κυρίαρχη αιτία η έλλειψη επίγνωσης του κινδύνου και η ανωριμότητα που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των ανθρώπων που πιάνουν το τιμόνι. Η βιασύνη, η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης έρχονται να προστεθούν στο κάδρο που καθιστούν μεγάλο μέρος των οδηγών «απρόσεχτο» και κατά συνέπεια και επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς θέτουν σε κίνδυνο και τους συνανθρώπους τους, την κοινωνία εν γένει. Άλλες φορές, επειδή «βιάζονται» να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους είτε διότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν πλήρη συναίσθηση του κινδύνου, επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να αναπτύξουν ταχύτητα και να προσπεράσουν εκείνους τους οδηγούς που ακολουθούν τα ισχύοντα όρια ταχύτητας. Ειδικά δε αν είναι βράδυ, όπερ σημαίνει μειωμένη κίνηση στους δρόμους, η ταχύτητα που αναπτύσσουν σχεδόν υπερβαίνει στο διπλάσιο το όριο, ενώ η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη γίνεται όλο και συχνότερα.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης για παράδειγμα, περί τη 1.30 με 2.00 τα ξημερώματα, οδηγός κινούμενος επί της Αγίας Τριάδος, παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, με κίνδυνο να παρασύρει ποδηλάτη, που εκείνη την ώρα επιχειρούσε να διέλθει τη διάβαση, έχοντας πράσινο . Ευτυχώς η σύγκρουση απετράπη, καθώς ο ποδηλάτης βρισκόταν λίγα μέτρα πίσω και πρόλαβε να σταματήσει, ενώ παρατήρησε επίσης ότι ο οδηγός του επιβατικού οχήματος, εκτός από το ότι παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, χωρίς να κόψει ταχύτητα πέρασε στο ρεύμα επί της Ιωαννίνων με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, όπου για καλή του τύχη δεν διερχόταν εκείνη την ώρα άλλο επιβατικό όχημα. Περιστατικό που δεν είναι το μοναδικό, καθώς σωρεία παραβάσεων σημειώνονται καθημερινά.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
Επομένως, προκειμένου τέτοια φαινόμενα να ελαττωθούν όσο περισσότερο γίνεται κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας και η μέριμνά της για την κατάλληλη κυκλοφοριακή αγωγή των νέων, καθώς αν οι νέοι μαθαίνουν από νωρίς τους σημαντικούς κινδύνους που κρύβει η απρόσεκτη οδήγηση, στη συνέχεια θα είναι προσεκτικοί οδηγοί , έχοντας επίγνωση των συνεπειών που επιφέρει η απρόσεκτη οδήγηση. Γεγονός, βέβαια, που επιχειρείται ήδη ως έναν βαθμό μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και την ένταξη των κατάλληλων θεματικών ενοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, η ενίσχυσή του παραμένει αναγκαία. Ακόμη, η τυχόν αυστηροποίηση του πλαισίου για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με τη χορήγηση σε όσους/-ες έχουν αποδεδειγμένα αποκτήσει τη σχετική ικανότητα θα εξασφάλιζε ως έναν βαθμό την «ποιότητα» των οδηγών, όπως και η συχνότερη ανανέωση της άδειας οδήγησης σε άτομα μεγάλης ηλικίας και πάντα με αντικειμενικότητα.
Επίσης, παρατηρείται πως ενώ οι ποινές για τυχόν παράβαση του Κ.Ο.Κ. έχουν αυστηροποιηθεί, η χαλαρότητα τήρησης των μέτρων του, δημιουργεί σε πολλούς οδηγούς την αίσθηση πως μπορούν να οδηγούν ανεύθυνα και να παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες κατά βούληση, θεωρώντας πως ακόμη κι αν τους επιβληθεί πρόστιμο, με κάποιον τρόπο θα καταφέρουν να το «σβήσουν». Επειδή, λοιπόν, η οδήγηση μπορεί να κοστίσει ζωές ή  βάσανα για μια ζωή , οι αρμόδιοι οφείλουν να μεριμνήσουν για την τήρηση του Κ.Ο.Κ., προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες και διασφαλίζοντας την ασφαλή κυκλοφορία εντός και εκτός του αστικού ιστού της Λάρισας. Άλλωστε, όπως είχε χαρακτηριστικά πει και δάσκαλος οδήγησης -όπερ σημαίνει επαγγελματίας στον χώρο και άνθρωπο που έχουν δει πολλά τα μάτια του σε καθημερινή βάση-, «όταν κρατάς τιμόνι είσαι εν δυνάμει δολοφόνος», οπότε η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι στραμμένη στον δρόμο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας.
Σοφία Καραίσκου

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass