«Μια γροθιά» για να βρεθούν λύσεις με τις σιδηροδρομικές γραμμές

ΟΜΟΘΥΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΕ - ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ - ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2023 15:00

Της Λένας Κισσάβου

Ενιαίο μέτωπο και χάραξη κοινής γραμμής, για τη διεκδίκηση λύσεων

στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρισα με τις σιδηροδρομικές γραμμές και γενικότερα με τις υποδομές του ΟΣΕ, αποφάσισαν όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση να «κινηθούν σαν μια γροθιά» προκειμένου να βρεθούν λύσεις εφικτές και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη με τον ΟΣΕ, συζητήθηκαν λύσεις, και σύσσωμο το συμβούλιο συμφώνησε στη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για έργα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.
«Απαιτείται μια ολοκληρωμένη μελέτη προσέγγισης, που θα εξετάσει το πρόβλημα με τρόπο επιστημονικό για να καταλήξουμε σε μια λύση... Και αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να την κάνει ο Δήμος...» σημείωσε σε τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και πρότεινε «η τελική απόφαση για τη λύση που θα διεκδικήσει η πόλη, να συζητηθεί και να παρθεί σε ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο». Κατά την άποψή του «η υπογειοποίηση δεν είναι εφικτή», ενώ από επαφές που είχε ο ίδιος παλαιότερα με τη διοίκηση του ΟΣΕ, διέγνωσε πως πρόθεση της εταιρείας είναι να κάνει υπόγειες διαβάσεις στις γραμμές. «Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΟΣΕ» επανέλαβε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος και τόνισε ότι πρέπει να βρουν τον δρόμο της επίλυσή τους, επισημαίνοντας ότι ο ΟΣΕ έχει αθετήσει κάθε υπόσχεσή του για επίλυση των προβλημάτων. Πρότεινε δε, να συγκροτηθεί επιτροπή φορέων με επικεφαλής τον Δήμο Λαρισαίων και κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τόσο τις μακροπρόθεσμες όσο και τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για τις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη.

«ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
«Λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες...» πρότεινε σε τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Αθαν. Μαμάκος, συμφωνώντας «να συνταχθεί μελέτη με τη συνδρομή όλων, του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και φορέων, για τη διαμόρφωση μιας σοβαρής και συγκροτημένες πρότασης». «Να διεκδικήσουμε με μια γροθιά καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και προσβασιμότητας, στην Λάρισα» τόνισε ο κ. Μαμάκος, προτείνοντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως μεταξύ άλλων υπογειοποίηση των γραμμών, περιφράξεις γραμμών – ηχοπετάσματα, λειτουργία υπόγειων διαβάσεων, εκσυγχρονισμός του συστήματος λειτουργίας των μπαρών στις γνωστές διαβάσεις κ.α.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Να μην συγκαλυφθεί τίποτε από τις πολιτικές ευθύνες για το συμβάν στα Τέμπη» τόνισε σε τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Παναγιώτου από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και επισήμανε πως «Ο ΟΣΕ πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλεια των επιβατικών δρομολογίων και των πολιτών της Λάρισας από τις γραμμές που εισέρχονται στην πόλη». Ο κ. Παναγιώτου υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η υπογειοποίηση των γραμμών.

«ΠΡΑΞΙ»
«Να γίνει μια μελέτη σκοπιμότητας, όπου θα εμπλακούν στη σύνταξή της ο Δήμος, η Περιφέρεια και φορείς...» πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΑΞΙ» Παν. Γούλας. Πρότεινε δε, πως καλύτερη λύση για την πόλη είναι η παράκαμψη των σιδηροδρομικών γραμμών και η μεταφορά τους κατά μήκος της εθνικής οδού.

«ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»
«Να προχωρήσουμε σε μελέτες και να δούμε τα αποτελέσματα όλων των πιθανών σεναρίων...» τόνισε ο κ. Νίκος Γαμβρούλας επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», σημειώνοντας ότι «η καλύτερη λύση είναι η υπογειοποίηση».«ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»
«Η υπογειοποίηση 4, 5 χλμ. δεν είναι τόσο εύκολη, αλλά το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η υπογειοποίηση των διαβάσεων» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Τσιάρας. Πρότεινε δε, «η μελέτη για τη λύση που θα διεκδικήσει η πόλη, να εκπορεύεται από τις υπηρεσίες του Δήμου». Ακολούθησαν τοποθετήσεις, στο ίδιο ενωτικό κλίμα, από δημοτικούς συμβούλους όπως την κ. Ρένα Καραλαριώτου, τον Κώστα Αργυρόπουλο, τον Δημ. Παπαποστόλου, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δεληγιάννη, την Ελένη Ξυνοπούλου κ.α.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Εκτός ημερησίας, συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε η λειτουργία παραρτήματος υπηρεσίας μιας στάσης για μετανάστες, με την πρόσληψη 4 υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Σωτ. Βούλγαρη, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 87.500 ευρώ και η σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη τεσσάρων ατόμων θα ανακοινωθεί από τον Δήμο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Να σημειωθεί πως η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επίσης στο πλαίσιό της ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καλωσόρισε τον νέο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Τσιάρα.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ
Το χρόνιο αίτημα της κοινωνίας της Λάρισας για την απομάκρυνση του Τελωνείου από την πόλη, «άνοιξε» χθες κατά τη συνεδρίαση, όπου εκφράστηκε επίσης η κοινή θέση όλων να προχωρήσει άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών. Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε πως «πρόταση που έχει συζητηθεί με τη διευθύντρια του Τελωνείου είναι να παραμείνει το κτίριο στη θέση που βρίσκεται, αλλά να βρεθεί να ένας χώρος εκτελωνισμού οχημάτων στις παρυφές της πόλης». Σημείωσε δε, ότι σε αυτό αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Τελωνείο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass