ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ... ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ.

Και ποδηλατική «αναρχία» στην πόλη

* Τροχαία: «Να γίνει μάθημα η κυκλοφοριακή αγωγή» - Ποδηλάτης: «Τον ξέρουμε αλλά δεν τον εφαρμόζουμε»

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:13

Του Κ. Γκιάστα

Εντάξει, οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι αυτοί που πρέπει. Ναι, οι περισσότεροι δρόμοι είναι στενοί και κάποιες φορές επικίνδυνοι. Από κει και πέρα όμως κατά πόσο εφαρμόζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας από τους ποδηλάτες, τη στιγμή που ο αριθμός των οχημάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και δείχνει πως έχει συνεχώς ανοδική τάση;

Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών πανελληνίως ειδικά στο αστικό οδικό δίκτυο έχουν αυξηθεί και τα τροχαία ατυχήματα -στα οποία εμπλέκονται ποδήλατα -που μερικές φορές μετατρέπονται σε δυστυχήματα.

Λίγο το κόκκινο φανάρι, λίγο οι στροφές χωρίς προηγουμένως ειδοποίηση, λίγο η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πεζούς, πολύ η απερισκεψία απέναντι στα αυτοκίνητα, αρκετά η αντίθετη οδήγηση σε μονόδρομους και τέλος η μη χρησιμοποίηση ανακλαστήρων ή φωτισμού τις νύχτες συνθέτουν ένα σκηνικό ποδηλατικής «αναρχίας» σε πολλές περιπτώσεις στην πόλη της Λάρισας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας – τονίστηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση για την οδική ασφάλεια άλλωστε- η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και εκεί κρύβεται και το μυστικό για μια σωστή συμπεριφορά ακόμα και των ποδηλατών για το μέλλον. Μέχρι στιγμής πάντως οι τροχονόμοι στη Λάρισα δεν έχουν επιβάλλει πρόστιμο αλλά μένουν μόνο στην παρατήρηση όσον αφορά στις παραβάσεις.

Από την άλλη σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα τα ποδήλατα πρέπει να πληρούν βασικούς κανόνες ασφαλείας, π.χ. για τα φρένα, το κουδούνι, και τους ανακλαστήρες. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ισχύουν πρόσθετοι κανόνες, π.χ. σχετικά με την ορατότητα, τα κράνη, τα παιδικά καθίσματα και το ελάχιστο όριο ηλικίας για ποδηλασία σε δημόσιους δρόμους. Μάλιστα ο κίνδυνος τραυματισμού των ποδηλατών ή των πεζών σε περίπτωση πρόσκρουσης είναι δυνατό να μειωθεί με τη βελτίωση του σχεδιασμού των αυτοκινήτων και των βαρέων οχημάτων. Για παράδειγμα, με πρόσθια τμήματα αυτοκινήτων ειδικά σχεδιασμένα για περιπτώσεις σύγκρουσης και καθρέπτες "τυφλού σημείου" θα μπορούσαν να σωθούν έως και 2.000 ζωές πεζών και ποδηλατών κάθε χρόνο.

Ζητήσαμε από έναν έμπειρο ποδηλάτη (και με ενεργό ρόλο στη δημιουργία της γνωστής «ποδηλατοβόλτας» στη Λάρισα), τον κ. Ζαφείρη Τσιλίκη να μας δώσει μια εικόνα για την κατάσταση στη Λάρισα και μας είπε: «Ο μέσος Λαρισαίος, όπως συμπεριφέρεται σαν πεζός το κάνει και στο ποδήλατο. Δεν διστάζει να ανέβει στα πεζοδρόμια, να στρίψει χωρίς σήμα, να περάσει με κόκκινο κ.ά. Δεν ακολουθεί τους κανόνες αλλά μια άναρχη πορεία ο ποδηλάτης».

Όμως στάθηκε και στην αιτία: «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές, όπως ο ποδηλατόδρομος. Αν υπήρχε ο ποδηλατόδρομος τότε θα μπορούσα να πω πως είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Παράλληλα είναι και μια δικαιολογία. Το να πας ανάποδα σε έναν δρόμο δεν δικαιολογείται. Επίσης είναι και θέμα σεβασμού. Σε άλλες πόλεις υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός από τους ποδηλάτες απέναντι στον πεζό και τον ίδιο ποδηλάτη».

Για τη σχέση τους με τα αυτοκίνητα: «Αν είμαστε πολλά ποδήλατα μαζί μας σέβονται περισσότερο όπως επίσης και αν φοράμε κράνος. Τότε έχουμε άλλη αντιμετώπιση», ενώ για την κατανόηση του ΚΟΚ τόνισε: «Πιστεύω πως τον γνωρίζουν αλλά δεν τον εφαρμόζουν. Ένα μικρό ποσοστό είναι που υπακούει στον Κ.Ο.Κ . και τον εφαρμόζει».

Για το αν η Λάρισα τελικά είναι πόλη για ποδήλατο μας είπε: «Φυσικά και είναι πόλη γιατί δεν έχει ανηφόρες και κατηφόρες. Γενικά είναι ασφαλής πόλη και αν δείξεις προσοχή δεν θα γίνει ατύχημα».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass