Κλαυθμός και οδυρμός...

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - 43 ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΡΩΝ ΜΕ ΤΕΣΤ DNA -ΦΟΡΤΗΓΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΤΟ ΓΝΛ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2023 9:26 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2023 9:53

Της Λένας Κισσάβου

Κλαυθμός και ο οδυρμός χθες, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου γονείς

και συγγενείς, αναζητούσαν μια ελπίδα ζωής για τους αγνοούμενους από το τραγικό συμβάν της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό. Από το πρωί, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν στο Νοσοκομείο μόνο σορούς ατόμων, με τις πιθανότητες να βρουν άλλους ζωντανούς στα συντρίμμια να μηδενίζονται ώρα με την ώρα. Εβδομήντα εννιά ήταν στο σύνολό τους οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη. Εξ αυτών, πενήντα τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται στο Γενικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εκ των οποίων δύο άτομα 21 χρονών (αγόρι και κορίτσι) στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου και τέσσερα άτομα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο 21χρονος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νεκροτομείο βρίσκονται 43 σοροί, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων, είναι σε μη αναγνωρίσιμη κατάσταση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία της ταυτοποίησης εξαιρετικά δύσκολη. Ενδεικτική είναι η δήλωση της προϊστάμενης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ρουμπίνης Λεονταρή: «Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, γιατί οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το επίπονο για μας και τις οικογένειες στάδιο, μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροψιών, νεκροτομών για την απόδοσή τους. Οι περισσότεροι σοροί είναι ατόμων νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων και επτά απανθρακωμένες και άλλες ακρωτηριασμένες». Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε χθες και ο γενικός προϊστάμενος της Ιατροδικαστής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης, ενώ στο έργο συμβάλλουν στο σύνολό τους έξι ιατροδικαστές.

Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΡΩΝ
Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναγνωρίστηκε μόνο μία σορός γυναίκας και για τις υπόλοιπες θα γίνει ταυτοποίηση με τεστ DNA.  Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τόνισε ειδικότερα: «Ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τους συγγενείς που μας έχουν δηλώσει και ακολουθείται μια διαδικασία είτε, όπου είναι δυνατόν, φυσικής αναγνώρισης είτε αναγνώρισης μέσω DNA, η οποία είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει... Έχουμε ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η περίθαλψη των ασθενών, καθώς και να γίνει η ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων...».

53 ΑΤΟΜΑ ΕΔΩΣΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ DNA
Πενήντα τρία δείγματα βιολογικού υλικού ελήφθησαν χθες από συγγενείς που αναζητούν αγνοούμενους και στάλθηκαν για ανάλυση σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα, προκειμένου να ακολουθήσει η ταυτοποίηση με τις σορούς στο νεκροτομείο. Η διαδικασία της ταυτοποίησης εκτιμάται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στο νεκροτομείο υπάρχουν διαμελισμένα σώματα. Η λήψη δειγμάτων έγινε σε ειδικό χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από μικτό κλιμάκιο, με τη συνδρομή και ειδικής ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας. Να σημειωθεί ότι από γονείς και συγγενείς των αγνοούμενων ζητήθηκαν πληροφορίες για εξωτερικά χαρακτηριστικά στο σώμα των ανθρώπων που αναζητούσαν (π.χ. τατουάζ, σκουλαρίκια κ.ά.) προκειμένου να διευκολυνθεί ίσως η ταυτοποίηση των σορών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναμενόταν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων των τεστ DNA και από το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η παράδοση των ταυτοποιημένων σορών. Να σημειωθεί ότι μετά τη δειγματοληψία, προτεινόταν στους συγγενείς των θυμάτων να μεταβούν σε ξενοδοχεία της Λάρισας, όπου τους παρέχεται δωρεάν διαμονή από τον Δήμο Λαρισαίων, μέχρι να τους ειδοποιήσουν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων για την ταυτοποίηση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λαρισαίων διέθεσε είκοσι τρία δωμάτια σε ξενοδοχεία της Λάρισας για τους συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων. Η διαχείριση των δωματίων γίνεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Λαρισαίων που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο και συνδράμουν στο έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι χθες, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι συγγενείς των αγνοούμενων βρισκόταν στο αμφιθέατρο του Γ.Ν.Λ. όπου τους παρεχόταν ψυχολογική υποστήριξη από κλιμάκια ψυχολόγων του ΘΕΨΥΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν.Λ.

ΝΤΑΛΙΚΑ-ΨΥΓΕΙΟ
Νταλίκα ψυγείο, στάθμευσε χθες το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες τοποθέτησης των σορών, που ανασύρθηκαν από το τραγικό ατύχημα. Η λύση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για τη διατήρησή τους, καθώς η διαδικασία της ταυτοποίησής τους με τεστ DNA είναι πολύωρη και δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ...
Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν από το πρωί στο Νοσοκομείο με τους συγγενείς αγνοούμενων να αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι κραυγές μιας μάνας, σκέπασαν κάθε άλλο ήχο... «Πού είναι τα κοριτσάκια μου;» φωνάζει και καταρρέει.
Τραγικές φιγούρες ανθρώπων που έψαχναν τα παιδιά τους, κρατώντας φωτογραφίες τους στα χέρια, περιφέρονταν στον χώρο και αναζητούσαν ζωντανούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας, για να τους ρωτήσουν αν τους είδαν και σε ποιο βαγόνι ήταν.
Ενας πατέρας περιμένει να μάθει νέα για τον αγνοούμενο γιο του. Δεν ξέρει αν βρίσκεται στις σορούς του νεκροτομείου του Γενικού Νοσοκομείου και διαμαρτύρεται: «Θέλουμε να δούμε αν είναι τα παιδιά μας μέσα! Αυτό ζητάμε. Και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την τραγωδία». Να σημειωθεί ότι, μέχρι και χθες, δεν υπήρχε επίσημη πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στην αμαξοστοιχία, που αναχώρησε από Αθήνα, ούτε όσων ανέβηκαν στο τρένο από Λάρισα, αλλά ούτε και λίστα αγνοούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αγνοούμενων είναι και άτομα από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας. Επίσης, και το μεγαλύτερο ποσοστό τραυματιών είναι νεαρής ηλικίας.

ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ο υπουργός Υγείας Θαν. Πλεύρης βρέθηκε από τις 4 χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο όπου στήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση της κατάστασης, όπου και βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Σερέτης, οι υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης και Σταύρος Παπαγεωργίου, ο διοικητής του ΓΝΛ Γρηγ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Βασ. Πινακάς, ο εντεταλμένος της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Υγείας Απόστολος Κομνός κ.ά.
Αργά το μεσημέρι, και μετά την επίσκεψή του στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ακολούθως μετέβη για ενημέρωση στο επιχειρησιακό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου συναντήθηκε και με συγγενείς των αγνοούμενων. Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε χθες μεταξύ άλλων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου είχε συνάντηση με τη Διοίκηση.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εξάλλου χθες το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο μετέβη και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε με συγγενείς επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες και συνοδευόμενος από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόρη Βλαχάκη μετέβη στην έδρα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας σημειώνει μεταξύ άλλων για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη: «Με οδύνη και θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα από τη σύγκρουση τρένων στην Κοιλάδα των Τεμπών. Η προσευχή μας και η σκέψη μας είναι στα θύματα αυτής της τραγωδίας και τους οικείους τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό των νοσοκομείων μας και ξέρουμε ότι ανταποκρίνονται θυσιαστικά στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στα Σώματα Ασφαλείας για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του τραγικού αυτού συμβάντος. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων. Προσευχόμαστε σύντομα οι τραυματίες να επιστρέψουν υγιείς στα σπίτια τους, αλλά και οι συγγενείς των κεκοιμημένων να λάβουν την εξ ύψους παρηγορία».
*Επίσης, το Νοσοκομείο χθες, επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, η βουλευτής Λάρισας Λίτσα Λιακούλη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ο βουλευτής Λάρισας Λαμπρούλης, κ.ά.

 

 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού  από την αμαξοστοιχία

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ήταν σε εξέλιξη χθες, ενώ συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις 18:45, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι ανακοίνωσαν τα εξής: «Αυτήν την ώρα (στις 18:45) επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ, συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία. Με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώθηκε ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης, ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η πρώτη Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού. Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για επιτήρηση από αέρος, και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε Γενική Επιφυλακή.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη. Επίσης, από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών. Παράλληλα, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό, από το σταθμαρχείο της Λάρισας, το σημείο του δυστυχήματος και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Συνολικά στον τόπο του δυστυχήματος και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν διατεθεί 70 αστυνομικοί».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass