ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Σκουπίδια και αδιαφορία στο κέντρο της Λάρισας

* Έκκληση στους πολίτες απευθύνει η Διεύθυνση Καθαριότητας να βγάζουν σκουπίδια λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο και για τήρηση των κανόνων στους κάδους ανακύκλωσης

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2014 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:10

 

Την εικόνα μιας «βρόμικης» πόλης είναι αυτή που προσλαμβάνει ο επισκέπτης στο κέντρο της Λάρισας βλέποντας σκουπίδια έξω από τους κάδους (ειδικά στην ανακύκλωση) ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το εμπορικό κέντρο, σκουπίδια αφημένα αρκετές ώρες πριν περάσει το απορριμματοφόρο.

Η μη τήρηση από ορισμένους δημότες και επαγγελματίες, του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και η αδυναμία του δήμου να ελέγξει τους ελάχιστους συστηματικούς παραβάτες, ειδικά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα της «βρόμικης» πόλης, ειδικά στο κέντρο της.

Η λύση του προβλήματος, με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία, βρίσκεται στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων να απευθύνουν έκκληση. Σημειώνοντας παράλληλα στην «Ε» πως «το σημερινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων , παρά το πρόβλημα που δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού και οι περικοπές των πιστώσεων, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο αρκεί και οι συμπολίτες να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες» προσθέτοντας ότι «ο κάδος δεν είναι χώρος... μόνιμης απόθεσης απορριμμάτων αλλά προσωρινός, δηλαδή τα σκουπίδια τα βγάζουμε λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο και, όχι αργότερα».

Κατά άλλους, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η συστηματική απαξίωση δημοτικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα (μέσω μειώσεων προσωπικού κλπ) θα «οδηγήσει» στην «αναγκαστική» παραχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες, με δεδομένα τα τεράστια οικονομικά οφέλη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως είναι γνωστό οι διαρκείς εξελίξεις σε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και η ανασφάλεια που έχει προκληθεί στους εργαζόμενους, έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις «αναρίθμητες» συνταξιοδοτήσεις, πρόβλημα που οξύνεται με την απαγόρευση παράλληλα των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.

Στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί δεκάδες υπάλληλοι (εργάτες – πληρώματα απορριμματοφόρων, οδηγοί κ.α.) εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις περικοπές των δαπανών, οδήγησε σε μερική «αναθεώρηση» του προγράμματος αποκομιδής, όταν ο όγκος εργασιών αυξήθηκε μετά τον «Καλλικράτη» καθώς στον Δήμο Λαρισαίων εντάχθηκαν και οι πρώην Δήμοι Γιάννουλης και Κοιλάδας, δήμοι που δεν διέθεταν αντίστοιχες υπηρεσίες ή υπηρεσίες Καθαριότητας πλήρως στελεχωμένες.

Στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας εκτιμούν ωστόσο ότι το σημερινό πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών «αρκεί και οι δημότες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να συνδράμουν στο έργο μας. Η εικόνα του «βρόμικου» κέντρου δεν είναι αληθινή, είναι μια λανθασμένη εντύπωση που δημιουργείται κυρίως από τους κάδους ανακύκλωσης».

Η Διεύθυνση, σε ό,τι αφορά στα κοινά (οικιακά) απορρίμματα, έχει «χωρίσει» την πόλη σε τρεις τομείς, με την αντίστοιχη διαβάθμιση και στα ανταποδοτικά τέλη. Στο ευρύτερο κέντρο, που περικλείεται μεταξύ των οδών Γεωργιάδου, Κραννώνος, Ηρ. Πολυτεχνείου, Αεροδρομίου και Καλλιθέας, όπου η αποκομιδή των κοινών απορριμμάτων γίνεται 5 φορές την εβδομάδα.

Στο στενό εμπορικό κέντρο που περικλείεται μεταξύ των οδών Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Αμαλίας, Κύπρου, 28ης Οκτωβρίου και Μανδηλαρά, η αποκομιδή γίνεται 6 έως και 7 φορές την εβδομάδα ενώ στους πεζοδρόμους, στο Φρούριο κλπ η αποκομιδή γίνεται βραδινές ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις κυκλοφοριακές ανάγκες.

Στις συνοικίες τέλος και στις δημοτικές κοινότητες, η αποκομιδή γίνεται είτε Δευτέρα και Πέμπτη (βορειοδυτική πλευρά) είτε Τρίτη και Παρασκευή (νοτιοανατολική πλευρά) κάτι, που συνέβαινε τρεις φορές την εβδομάδα, πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση όταν σήμερα έχει τεθεί «πλαφόν» στην κατανάλωση καυσίμων ακόμη και για τα απορριμματοφόρα.

«Είναι προφανές» σημειώνεται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας πως «αν υπήρχε πρόσθετο προσωπικό, το πρόγραμμα θα ενισχυόταν το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο το σημερινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων , παρά το πρόβλημα που δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού και οι περικοπές των πιστώσεων, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο αρκεί και οι συμπολίτες να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες.

Ο κάδος δεν είναι χώρος … μόνιμης απόθεσης απορριμμάτων αλλά προσωρινός, δηλαδή τα σκουπίδια τα βγάζουμε λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο, όχι μετά, όχι αργότερα. Λίγο έως πολύ, είναι σε όλους γνωστή η ώρα που περνάνε τα απορριμματοφόρα. Τα σκουπίδια για παράδειγμα, μιας και τις Δευτέρες είναι αυξημένος ο όγκος τους, το Σαββατοκύριακο τα κρατάμε στο σπίτι, δεν τα πετάμε το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί αλλά τη Δευτέρα το πρωί. Το επισημαίνουμε γιατί σε πολλές περιοχές εντοπίζουμε τις Κυριακές, υπερχειλισμένους κάδους ή σκουπίδια έξω από τους κάδους. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται εάν δεν συνεργασθεί ο πολίτης» καταλήγουν.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στους κάδους ανακύκλωσης, ειδικά στο κέντρο, το πρόβλημα είναι οξύτερο αφού άδεια κουτιά αντί να τοποθετούνται στους κάδους συμπιεσμένα συχνά αφήνονται εκτός κάδων και στην αρχική τους μορφή, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση.

Στο στενό εμπορικό κέντρο της πόλης, με το κλείσιμο της αγοράς το μεσημέρι περνά ένα απορριμματοφόρο μετά τις 2 το μεσημέρι ενώ άλλα 3 απορριμματοφόρα περνάνε το βράδυ. Από τα 9 οχήματα συνολικά που κινούνται σε ημερήσια βάση, είτε για τη γενική ανακύκλωση είτε για την ανακύκλωση μόνο χαρτιού όπως σε σχολεία, σούπερ μάρκετ κλπ).

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας σημειώνεται, κυρίως προς τους επαγγελματίες, η ανάγκη να συμπιέζουν και να δένουν τα χαρτοκιβώτια συσκευασιών και προπαντός, να τα τοποθετούν σε κάδους τις ώρες της αποκομιδής και όχι ώρες νωρίτερα ή αργότερα.

ΟΓΚΩΔΗ

Την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του πολίτη, σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης, με αφορμή και το πρόβλημα που δημιουργείται με τα ογκώδη αντικείμενα. Στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί ξεχωριστό Τμήμα συγκέντρωσης μεγάλων αντικειμένων όπως παλιά έπιπλα, στρώματα ακόμη και μπάζα (σε συγκεκριμένο όγκο) με τη διαφορά ότι ο πολίτης πρώτα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα (τηλεφωνώντας στο 2410 - 680200) και στη συνέχεια να τα πετάξει, έτσι ώστε σε μια - δυο ώρες, να έχουν συγκεντρωθεί, αντί να παραμένουν εγκαταλελειμμένα για ημέρες στα πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τους πολίτες.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Δήμος Λαρισαίων, αδυνατεί προσωρινά να ελέγξει όλους όσοι συστηματικά παραβιάζουν το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων, ειδικά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία προχωρούσε κυρίως σε συστάσεις και λιγότερο σε επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Το πρόβλημα θα επιλυθεί εφόσον δημοσιευθεί το σχετικό Π.Δ. για τα καθήκοντα των πρώην δημοτικών αστυνόμων που σήμερα υπηρετούν πλέον στην ΕΛ.ΑΣ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass