Πώς θα λειτουργήσει το Κέντρο Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΓΝΛ

ΑΝΑΛΥΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2023 13:55

Τον προσεχή Μάρτιο ξεκινά και τυπικά η λειτουργία της Μονάδας Επεμβατικής Νευρο-Ακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρόσφατο

δημοσίευμα της «Ε» για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας και τις επεμβάσεις στα εγκεφαλικά αγγεία.
Με δήλωσή του ο κ. Καραχάλιος αναφέρεται στο ιστορικό του Κέντρου Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και στις προσπάθειες για την υλοποίησή του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο σχεδιασμός δεν προβλέπει μεταφορά όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά συνεργασία με τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία ώστε να επιλέγονται οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για να υποβληθούν σε θρομβεκτομή ή εμβολισμό των εγκεφαλικών αγγείων.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο καθηγητής για την πρωτοποριακή Υγειονομική δομή στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας «Η δημιουργία του Κέντρου Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση στην παροχή τριτοβάθμιων πρωτοποριακών υπηρεσιών υγείας στην Κεντρική Ελλάδα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πρόκειται για ένα πολυδύναμο διατμηματικό κέντρο το οποίο με συντεταγμένο τρόπο συντονίζει τις λειτουργίες κλινικών και εργαστηρίων του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικό ή αιμορραγικό. Στο κέντρο αυτό συμμετέχουν το Εργαστήριο Ακτινολογίας και οι Κλινικές Νευρολογική, Παθολογική, Νευροχειρουργική, Αναισθησιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Αγγειοχειρουργική, Καρδιολογική και Επείγουσας Ιατρικής.
Το κέντρο ιδρύθηκε με απόφαση του Τμήματος Ιατρικής στις 26 Μαρτίου 2020 και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 30 Απριλίου 2020. Ακολούθως υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός για τη λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου που έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους ασθενείς εκτός από τη θρομβόλυση και επεμβάσεις θρομβεκτομής και εμβολισμού στα αγγεία του εγκεφάλου. Έτσι ακολούθησε η προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ για να καλυφθεί από Επεμβατικό Νευρο-ακτινολόγο, γεγονός που επετεύχθη μετά από ενδελεχή διερεύνηση, και έτσι στη θέση αυτή διορίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία στις 16 Φεβρουαρίου 2022 ιατρός με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο.
Ταυτόχρονα το Τμήμα Ιατρικής ίδρυσε τη Μονάδα Επεμβατικής Νευρο-Ακτινολογίας με ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2021. Ακολούθως έγιναν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να αναγνωριστεί από το ΚΕΣΥ ως Κέντρο που μπορεί να προσφέρει θρομβεκτομή και εμβολισμούς στα εγκεφαλικά αγγεία. Ακολούθησε η διαδικασία της προμήθειας των ειδικών υλικών που χρειάζονται για αυτές τις επεμβάσεις και ταυτόχρονα έγιναν όλες οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, όπως νοσηλευτές και τεχνολόγοι.
Σε αυτή τη διαδικασία σημαντική ήταν η συνεργασία και η βοήθεια του υποδιοικητού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Σταύρου Παπαγεωργίου, καθώς και της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υπό τον κ. Δημήτριο Κατσικονούρη. Ήδη έχουν γίνει πιλοτικά δύο επεμβάσεις στα εγκεφαλικά αγγεία και στον σχεδιασμό είναι να αρχίσει να υποδέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας περιστατικά με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο που χρειάζονται ενδαγγειακή παρέμβαση θρομβεκτομής ή εμβολισμού από τον προσεχή Μάρτιο και για κάποιες μόνο, αρχικά, μέρες τον μήνα. Με την εξασφάλιση του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων για τη λειτουργία της Μονάδας Επεμβατικής Νευρο-Ακτινολογίας και της Αναισθησιολογικής Υποστήριξης θα είναι δυνατή η καθημερινή λειτουργία. Φυσικά σκοπός δεν είναι να μεταφέρονται όλα τα περιστατικά με εγκεφαλικό επεισόδιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης και θρομβόλυσης έχουν όλα τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, τα οποία όμως θα στέλνουν ηλεκτρονικά τις απεικονιστικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να επιλέγονται οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για να υποβληθούν σε θρομβεκτομή ή εμβολισμό των εγκεφαλικών αγγείων. Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να υπάρξει ενημέρωση όλων των Νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ για τον τρόπο επικοινωνίας και διακομιδής των κατάλληλων ασθενών. Είμαστε σίγουροι ότι η λειτουργία του Κέντρου αυτού μαζί με τη ΜΕΘ Παίδων της Παιδιατρικής Κλινικής που ίδρυσε το Τμήμα Ιατρικής, αλλά που απαιτήθηκε η δωρεά της οικογένειας Ξ. Καντώνια για να υλοποιηθεί, αφού δεν υπήρξε από τη μεριά της πολιτείας και της 5ης ΥΠΕ χρηματοδότηση, θα αναβαθμίσουν τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στην Κεντρική Ελλάδα και το ΕΣΥ.
Στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η εγκατάσταση και λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής που ίδρυσε το Τμήμα Ιατρικής, διόρισε μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επικούρου Καθηγητή, η διοίκηση του ΠΓΝΛ αποφάσισε θετικά, ο νομικός σύμβουλος της 5ης ΥΠΕ γνωμοδότησε επίσης θετικά, αλλά για δύο και πλέον έτη η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ για ανεξήγητους λόγους δεν προωθεί τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, αγνοείται η τύχη του παλαιού αιτήματος του ΠΓΝΛ για δημιουργία νέας πτέρυγας χειρουργείων με σκοπό την ευόδωση της αποτελεσματικότητας του χειρουργικού έργου και μείωσης της λίστας χειρουργείων, μέσω της ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πολίτες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας μαζί με το Τμήμα Ιατρικής αναμένουν μια απάντηση για τις παραλείψεις αυτές» καταλήγει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass