Ηχηρό «όχι» στην ατομική αξιολόγηση

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΘΕΣ, ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - 50% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΧΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ 30% ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2023 15:22

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση κατά της ατομικής αξιολόγησης,

πραγματοποίησαν χθες στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, με μεγάλη συμμετοχή. Κατήγγειλαν ότι «η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών έρχεται να χτυπήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο σχολείο» και έκαναν σαφές ότι θα είναι απέναντι στην εφαρμογή της, με «παιδαγωγικά τεκμηριωμένες θέσεις που ενισχύουν το δημόσιο σχολείο». Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στάθηκαν χθες και οι γονείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απεργία συμμετείχε μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που άγγιξε το 50 %, και αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το 30 %. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας «Κων. Κούμας» Δημ. Παπαποστόλου, ο προεδρεύων του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας Θανάσης Φούντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Λάρισας Μιχ. Τζιατζιάς, η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας Κική Καρυώτη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α.) Θεσσαλίας Δήμητρα Μόσιαλου και ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Αχιλλέας Σίμος. Με το πέρας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας Δημήτρη Παπαποστόλου: «Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αρνήθηκαν την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Έχουμε ταχθεί, ξεκάθαρα, υπέρ μιας παιδαγωγικής, ανατροφοδοτικής και βελτιωτικής αξιολόγησης, με βάση τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και δεν θα δημιουργεί συνθήκες για την οποιασδήποτε μορφής «τιμωρία» τους. Οι εκπαιδευτικοί δεν φοβόμαστε την «αξιολόγηση», δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν αντιδρούμε γιατί δεν θέλουμε να «ξεβολευτούμε», όπως λένε τα διάφορα παπαγαλάκια, αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα τμηματικής τοποθέτησης των Συμβούλων Εκπαίδευσης, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής για να ξεκινήσουν άμεσα την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών. Φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας βιάζεται να χρεώσει τις δικές του ευθύνες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Παρουσιάζουν την αξιολόγηση ως το κλειδί για τη λύση κάθε προβλήματος του εκπαιδευτικού συστήματος. Άλλωστε, η τακτική του ΥΠΑΙΘ να χρησιμοποιεί εύηχες λέξεις, θετικά φορτισμένες, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα είναι γνωστή. Βάφτισε την κατηγοριοποίηση των σχολείων «συλλογικό προγραμματισμό, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων». Αυτό που επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική επιστήμη και τις αρχές της. Πρόκειται για ένα μοντέλο ελέγχου στηριγμένο σε ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις (οι «ανώτεροι» αξιολογούν τους «κατώτερους») και μπορεί (ή επιδιώκει;) να ανατρέψει το συλλογικό, συνεργατικό κλίμα που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας».

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Τη χθεσινή κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας και συμμετείχαν: η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, η αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, εργαζόμενοι στον χώρο του χορού.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass