ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

Κεραία και οικισμός Ρομά βασικά ζητήματα της Νέας Σμύρνης

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2014 12:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:07

 

Δύο θέματα κυριάρχησαν στη συνέλευση κατοίκων της Νέας Σμύρνης, που μετά από χρόνια, όπως αναφέρθηκε, συγκάλεσε το συμβούλιο της 3ης Διαμερισματικής Κοινότητας Λάρισας. Το ένα, ήταν η κεραία κινητής τηλεφωνίας πέριξ της πλατείας Τσαρουχά και το άλλο, που είναι και από τα μόνιμα, το θέμα του οικισμού των Ρομά και των προβλημάτων που προκαλεί. Κατέληξαν να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για την απομάκρυνση της κεραίας με την βοήθεια του δήμου και θα γίνει και επιτροπή αγώνα. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Δημ. Μαβίδης και Γ. Σούλτης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Θεοδ. Καφφές. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ρομά κ. Νικ. Παϊτέρης, ο οποίος συμφώνησε με τη θέση όλων, να αποσυμφορηθεί ο οικισμός, που έχει 5.500 ψυχές και να διαμοιραστεί περιφερειακά σε μικρούς οικισμούς.

Η ΚΕΡΑΙΑ

Ήταν το πρώτο θέμα της συζήτηση και υπήρξε και εισήγηση επιτροπής κατοίκων, για το τι συνέβη ως τώρα και δεν απομακρύνθηκε και τις ευθύνες που υπάρχουν. Υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις, για το τι έγινε και δεν έγινε. Σε πρώτη φάση έχουν συγκεντρωθεί 250 υπογραφές, σε κείμενο που ζητά την απομάκρυνση της. Αναφέρθηκε ότι κακώς η πολεοδομία του δήμου έδωσε άδεια και ότι θα περιμένουν τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και θα καταφύγουν στον εισαγγελέα. Ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Μαβίδης ξεκαθάρισε ότι η άδεια στην κεραία που δόθηκε είναι θέμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και ότι η πολεοδομία δίδει άδειες μόνο για το σκέλος της οικοδομής. Ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης τόνισε και εκείνος ότι η δημοτική αρχή είναι με το μέρος τους, ώστε να απομακρυνθεί η κεραία. Να εργαστούν όλοι, να βρεθούν οι νόμιμοι τρόποι για την απομάκρυνση της. Δεν είναι νόμιμο να γκρεμίσει ξαφνικά η πολεοδομία το οίκημα με τη κεραία.

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΟΜΑ

Μόλις τέθηκε από ένα κάτοικο το θέμα του οικισμού των Ρομά, με προβλήματα που προξενεί στους κατοίκους όλης της συνοικίας, όλοι είχαν κάτι να προσθέσουν, βγάζοντας θυμό και αγανάκτηση. Είπαν για θορύβους όλη τη νύχτα, μεγάφωνα, καταστρατήγηση κάθε έννοιας κοινής ησυχίας, έλλειψη αστυνόμευσης. Ειπώθηκε ότι νεαρά άτομα σπάζουν καθρέφτες αυτοκινήτων τις νύχτες, τζάμια, πετούν μπουκάλια και πέτρες, αφοδεύουν όπου να 'ναι κι όταν κάποιος διαμαρτύρεται δέχεται μαζική επίθεση των νεαρών. Η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται κάθε νύχτα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Στις προτάσεις που έγιναν είναι να περιφραχθεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, επειδή της προκαλούν συχνά φθορές και τη ρυπαίνουν. Ειπώθηκε επίσης, ότι οι εργαζόμενοι ως «ντελίβερι», δεν φέρνουν φαγητό στη Ν. Σμύρνη, φοβούμενοι τους νεαρούς και ακόμα, υπήρξε αρπαγή τσάντας μπροστά στο σπίτι της παθούσας.

Ο πρόεδρος της 3ης κοινότητας κ. Κων. Ζέβλας, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ανέπτυξε την πρόταση του για δημιουργία μικρών οικισμών μέχρι 50 σπιτιών, σκόρπιων προς διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η συνοικία. Σημείωσε ακόμα ότι αν ζούσαν και τα παιδιά των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, με τις ίδιες συνθήκες με τα παιδιά των Ρομά, πιθανώς να φέρονταν όπως και εκείνα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης στην παρέμβαση του σημείωσε: "Ξέρουμε ως δημοτική αρχή ότι η Νέα Σμύρνη είναι από τα δυσκολότερα κομμάτια της Λάρισας. Άμεσα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα γίνονται. Εκ του νόμου προβλέπεται το Συμβούλιο Παραβατικότητας, που ποτέ δεν λειτούργησε στη Λάρισα. Άμεσα θα το φτιάξουμε. Ξέρουμε το πρόβλημα. Χρειάζονται παρεμβάσεις στα Νταμάρια, για να αποκτήσουν και αυτοί οι άνθρωποι αυτό που πρέπει".

ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑΜΟΙ

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ρομά κ. Ν. Παϊτέρης συμφώνησε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα και τα παιδιά έχουν κακή νοοτροπία και χρειάζονται μόρφωση. Προσπαθούμε να τα μαζέψουμε. Είπε ακόμη ότι: Τους αποκαλούν «γύφτους», τους φέρονται περιφρονητικά. Ρομά και μπαλαμοί, ενωμένοι, να προσπαθήσουν για την αποσυμφόρηση του οικισμού. Αυτό θέλουν όλοι. Ο κόσμος δυστυχεί, συμπλήρωσε, ο τσιγγάνος... αιμορραγεί, βγαίνει για δουλειά και τον κυνηγάνε. Κάτοικος παρενέβη τονίζοντας ότι «οι παλιοί Ρομά ήταν μια χαρά άνθρωποι, η νεολαία είναι το πρόβλημα» και εκείνος απάντησε ότι είναι ανήλικοι. Κατέληξε δε με τη σύμφωνη γνώμη, να γίνουν οι μικροί οικισμοί.

Η συνέλευση ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα του οικισμού και θα αναφερθούν σε ξεχωριστό ρεπορτάζ.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass