Συνεχίζεται δυναμικά η εκπαίδευση ενηλίκων

ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ 25 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2023 13:20

Είκοσι πέντε προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων δρομολογεί το 2023 το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων.

Είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά λειτουργίας του θεσμού, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από την τοπική κοινωνία, ενώ βάσει των εγγραφών συμμετοχής πολιτών στα προγράμματα που υλοποιεί, καταγράφεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.
Αναλυτικά τα προγράμματα του «Πανεπιστημίου των Πολιτών» και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το 2023 ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Δημ. Δεληγιάννη, με παρεμβάσεις (μέσω τηλεδιάσκεψης) από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Πανεπιστημίου Πολιτών, ομότιμο καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων Αλ. Κόκκο και τον επιστημονικό σύμβουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τεντ Φλέμιγκ (Ted Fleming).
Όπως τόνισε ο Απ. Καλογιάννης: «Το Πανεπιστήμιο Πολιτών είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός σε επίπεδο Ευρώπης. Αποτελεί επιλογή της Δημοτικής μας Αρχής από το 2015, να γίνει η Λάρισα μια κοινωνία μάθησης με έμφαση στις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας και όχι μόνο, γιατί βασική αρχή μας είναι πως η Λάρισα πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποί της.
Στηρίζουμε την επιλογή μας αυτή με δεκάδες δράσεις, όπως η Κατασκήνωση στην Πόλη με τη συμμετοχή κάθε χρόνο 2.000 παιδιών, με τις Σχολές Γονέων, με το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που γίνονται πράξη με τη συνεργασία δεκάδων φορέων.
Αυτή η πορεία δεν είναι αυτονόητη για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Αποτέλεσε προϊόν σταθερής πολιτικής βούλησης. Και είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης στο επίπεδο της τοπικής μας κοινωνίας για ένα κοινό όραμα, με κοινή προσπάθεια φορέων και ενεργών πολιτών για μια πορεία αλλαγής και μετασχηματισμού. Με ενθάρρυνση του διαλόγου, με οργάνωση δράσεων στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η Λάρισα έγινε η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Learning cities» της UNESCO το 2015. Δύο χρόνια αργότερα ήταν μία από τις 16 πόλεις στον κόσμο που βραβεύθηκαν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο.
Το 2018 ανακοινώσαμε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Πανεπιστημίου των Πολιτών, με την ίδια τη χρήση της έννοιας του πολίτη στον τίτλο του θεσμού, που υπογραμμίζει την πολιτική και κοινωνική διάστασή του. Στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου βασικό ζητούμενο για κάθε συμπολίτη μας είναι η καταπολέμηση του αποκλεισμού, η διαμόρφωση ενεργών πολιτών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η απόκτηση κριτικής σκέψης.
Ένας θεσμός, που βραβεύτηκε με το βραβείο Grundtvig από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διά Βίου Μάθηση το 2020 και αναδείχθηκε ως φιναλίστ των ευρωπαϊκών βραβείων για την καινοτομία στην πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης το 2021».
25 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΣΕ ΕΝΝΙΑ ΠΥΛΩΝΕΣ
Τα είκοσι πέντε προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Όπως ειπώθηκε, «είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και αποτέλεσμα προτάσεων που προέκυψαν από συναντήσεις 100 εκπροσώπων φορέων της Λάρισας, με τη συνεργασία ειδικών της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στελεχών της Δημοτικής Αρχής, εργαζομένων του Δήμου και ένα μέρος του επιστημονικού δυναμικού της πόλης».
Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, τονίζοντας ότι οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, ενώ η συνολική δράση του Δήμου και του Πανεπιστημίου των Πολιτών έχει προσφέρει στην πόλη σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Όπως δήλωσε «Τα νέα προγράμματα του έτους 2023 εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης της “Λάρισα-Πόλη που Μαθαίνει” και στηρίζονται στους εξής πυλώνες: Περιβάλλον - ΣΒΑΚ, μάθηση και αγορά εργασίας, ευάλωτες ομάδες, νέοι και παιδιά, Well-being, υγεία – ψυχική υγεία, βιωσιμότητα ενεργός πολιτειότητα, γενική εκπαίδευση ενηλίκων, πολιτισμός, εκπαίδευση και επιστήμες, εκπαίδευση προσωπικού Δήμου, ανοιχτά σχολεία, εκπαιδευτική κοινότητα και κοινωνία».
Ορισμένα από αυτά είναι: οι Σχολές Γονέων - ομάδες υποστήριξης, επιμόρφωση για Α’ Βοήθειες και χρήση απινιδωτή, τεχνικές διαχείρισης άγχους για εφήβους και ενήλικες, επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση για θέματα ισότητας και συμπερίληψης, εκμάθηση Η/Υ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, μουσειακή αγωγή, κοπτική ραπτική - επίπεδο 2, εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή, εκπαίδευση αιρετών του Δ.Σ. Λαρισαίων σε ζητήματα που αφορούν στην αναπηρία κ.λπ.
Την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου των Πολιτών έχει η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑ
Ειδική αναφορά έγινε χθες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών στην ανάνηψη από ανακοπή, από τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΛ παθολόγο – εντατικολόγο κ. Δημ. Μπαμπαλή, ο οποίος επισήμανε πως θα πραγματοποιηθούν προγράμματα πιστοποίησης για παροχή Α’ βοηθειών και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή για 150 άτομα τριών επαγγελματικών κατηγοριών: εκπαιδευτικούς σε γυμνάσια, δημοτικούς υπαλλήλους και άτομα σε αθλητικούς συλλόγους, στους οποίους θα χορηγηθεί σχετική πιστοποίηση.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠτΠ βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-Νέα Φάση», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (δια της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και νεολαίας) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ως σήμερα, έχουν οργανωθεί 45 περίπου προγράμματα: 12 έχουν ολοκληρωθεί, 26 είναι σε εξέλιξη και 7 σε αναμονή από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια και ειδικότερα στα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου των Πολιτών.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Βούλγαρης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Θ. Δαούλας, καθώς και μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass