Στον «αέρα» η λειτουργία της Ποζιτρονιακής Τομογραφίας

*ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ *ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΠΛΕΥΡΗ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2023 13:57
Από τη συνάντηση Κόκκαλη με τον επικεφαλής Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Λάρισας Γ. Σφήκα Από τη συνάντηση Κόκκαλη με τον επικεφαλής Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Λάρισας Γ. Σφήκα

Σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, της εγκατάστασης και λειτουργίας του Συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (PET-CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του

ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Το θέμα που φέρνει στη Βουλή ο κ. Κόκκαλης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον επικεφαλής της Θεματικής Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Λάρισας κ. Γιώργο Σφήκα, έναν άνθρωπο από τον υγειονομικό χώρο, με βαθιά γνώση των προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το σύστημα που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θα είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σε ετήσια βάση τρεις χιλιάδες εξετάσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ογκολογικών, καρδιολογικών και νευρολογικών ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας. Σήμερα, όλοι αυτοί οι ασθενείς αναγκάζονται, εκτός από την ταλαιπωρία, να επωμίζονται και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτησή τους, τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους.
Δυστυχώς όμως η εγκατάστασή του μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, παρουσιάζει σημαντική χρονική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί.
Ήδη από τον Ιούνιο 2022 είχε επισημανθεί το θέμα της καθυστέρησης και αν και βρισκόμαστε πλέον στο 2023, η λειτουργία του εργαστηρίου δεν είναι ακόμη έτοιμη και δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του.
Επειδή η χρήση του Συστήματος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, σε σχέση με τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας.
Επειδή με την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου επιτυγχάνεται ορθότερη διαχείριση των ασθενών, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους Ασφαλιστικούς Φορείς.
Επειδή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες κυρίως για τους ογκολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ, καθώς επιτυγχάνεται πρωιμότερη και ακριβέστερη διάγνωση της νόσου.
Επειδή εκτός από την Ογκολογία το Σύστημα Ποζιτρονιακής Τομογραφίας PET-CT συμβάλλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία.
Επειδή είναι σημαντικός ρόλος του Συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας PET-CT στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο του ΠΓΝΛ.
Επειδή παρατείνεται η αγωνία και η ταλαιπωρία των ασθενών και αυξάνεται σημαντικά το ήδη μεγάλο και δυσβάσταχτο οικονομικό και ψυχολογικό τους κόστος.
Επειδή οι ασθενείς πρέπει και δικαιούνται να γνωρίζουν τις αιτίες καθυστέρησης, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εγκατάστασης και λειτουργίας του Συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σε ποιους λόγους οφείλεται η σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, της εγκατάστασης και λειτουργίας του Συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας;
Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας του Συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να καλυφθούν επιτέλους οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass