Οι επισκέψεις του Κωνσταντίνου στη Λάρισα

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ «Ε»- ΤΟΝ ΜΑΪΟ 1964 Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2023 15:00

Μόνο μια φορά επισκέφθηκε τη Λάρισα ως βασιλιάς, ο εκλιπών Κωνσταντίνος

και αυτή ήταν τον Μάιο του 1964, δύο μήνες περίπου αφότου έγινε η ανάρρησή του στον θρόνο. Την είχε επισκεφθεί όμως αρκετές φορές πριν, ως διάδοχος, μαζί με τους γονείς του και τις αδελφές του, κατά περίσταση. Η πρώτη φορά ήταν το 1952, σε ηλικία 12 χρόνων.
Αναδιφώντας στο πολύτιμο αρχείο της «Ε» ο αρχειοφύλαξ Βαγγέλης Ρηγόπουλος συνέθεσε ένα ιστορικό επισκέψεων του τέως βασιλιά στη Λάρισα, ο οποίος συνόδευε, ως πρίγκιπας, αρκετές φορές τον πατέρα του βασιλιά Παύλο και άλλα μέλη της οικογενείας του. Στις 23 Αυγούστου 1952 ήρθε στη Λάρισα με τον βασιλιά Παύλο και μάλιστα, σε μία από τις επισκέψεις του, πήγε στην Παιδόπολη Θηλέων «Απόστολος Παύλος», εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος». Το χαρακτηριστικό αυτής της επίσκεψης ήταν ότι φορούσε προσκοπική στολή.
Η δεύτερη φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 1955, μαζί με τους γονείς του βασιλιά Παύλο και βασίλισσα Φρειδερίκη και τις αδελφές του Σοφία και Ειρήνη. Η βασιλική οικογένεια ήταν προσκεκλημένη του δημάρχου Λαρίσης Δημητρίου Χατζηγιάννη και εκτός από τη Λάρισα, μετέβησαν στη Χάλκη, ιδιαίτερη πατρίδα του Δημ. Χατζηγιάννη, όπου παρακολούθησαν τις αγροτικές γιορτές της Χάλκης παρουσία επισήμων και κόσμου από όλη τη Θεσσαλία. Μάλιστα ο Βασιλιάς ανέβηκε σε αλωνιστική μηχανή και συμβολικά έριξε το πρώτο δεμάτι.
Στις 13 Μαρτίου 1962 και πάλι όλη η βασιλική οικογένεια επισκέφθηκε τη Λάρισα και επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες και ευαγή ιδρύματα της πόλης. Η υποδοχή και ο αποχαιρετισμός γινόταν με συμμετοχή όλων των αρχών και φορέων της και παλλαϊκή συμμετοχή των κατοίκων. Οι βασιλείς έρχονταν στη Λάρισα αεροπορικώς, αλλά και με τρένο από τον Βόλο. Ο συνήθης τόπος διαμονής τους, στις περισσότερες επισκέψεις στη Λάρισα, ήταν η πολυκατοικία Παππά, η οποία βρισκόταν στη γωνία των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου και Μανδηλαρά, στην πλατεία Γεωργάκη Ολυμπίου. Στις 26 Απριλίου 1960, πάντα ως διάδοχος και φορώντας στολή, ο Κωνσταντίνος επισκέφθηκε το 303 ΠΕΒ.
Ο Κωνσταντίνος, αφού αναγορεύτηκε βασιλιάς στις 6 Μαρτίου, ήρθε στη Λάρισα στις 23 Μαΐου 1964, αεροπορικώς. Τον μετέφερε αεροσκάφος «Ντακότα» της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ). Η πομπή ξεκίνησε από το αεροδρόμιο και ακολούθως μέσω της σημερινής λεωφόρου Καραμανλή, έστριψε στην οδό Βόλου προς την 23ης Οκτωβρίου και μέσω της οδού Κύπρου έφτασε στη γωνία με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου. Εκεί είχε στηθεί αψίδα και έγινε η επίσημη υποδοχή από τις τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δημ. Χατζηγιάννη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass