Σαρωτικές αλλαγές στα κοιμητήρια

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ -ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, Η ΕΚΤΑΦΗ -«ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΑΞΗ» ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2023 15:24

Της Λένας Κισσάβου

Ο κορεσμός που επήλθε στο Κοιμητήριο του Δήμου Λαρισαίων,

το μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της εκταφής θανόντων συγγενών τους στην πενταετία, καθώς και πολλές δυσκολίες λειτουργίας που εντοπίζονται στα κοιμητήρια των κοινοτήτων, οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή στη σύνταξη νέου ενιαίου κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κανονισμός έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκρισή του από την Επιτροπή «Ποιότητας
Ζωής» του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του.
Μεταξύ των αλλαγών, που περιλαμβάνει είναι και οι εξής:
-Μειώνεται κατά δύο χρόνια το διάστημα για την εκταφή. Συγκεκριμένα αντί της πενταετίας, που ισχύει σήμερα, η εκταφή θα γίνεται σε τρία χρόνια, και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αποσύνθεση του θανόντος.
-Αντί δύο ειδοποιήσεων για εκταφή, που αποστέλλονται σε συγγενείς θανόντων, θα αποστέλλεται μία, με αποδεικτικό επίδοσης στον υπόχρεο. Αν οι υπόχρεοι δεν ανταποκριθούν, τότε το Τμήμα Κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων, θα προχωρά άμεσα σε αυτεπάγγελτες εκταφές.
-Ο νέος κανονισμός, θα αφορά όλα τα κοιμητήρια των κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων, τη χρήση και τη διαχείριση των οποίων είχε η εκκλησία και οι πρόεδροι των κοινοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοιμητήρια κοινοτήτων εντοπίζονται πολλά εγκαταλειμμένα μνήματα (ακόμη και δεκαετίες), ενώ σπάνια γίνονται εκταφές. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται πως δεν υπάρχει οργανωμένο αρχείο στοιχείων θανόντων, όπου να καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία με τις θέσεις των τάφων.
Ήδη σήμερα, υπάλληλοι του Τμήματος Κοιμητηρίων έχουν ζητήσει από κοινοτάρχες να αναλάβουν τη δημιουργία σχετικού αρχείου.ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΚΤΑΦΕΣ
ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το Τμήμα Κοιμητηρίων του Δήμου Λαρισαίων απηύθυνε πρόσφατα κάλεσμα στους υπόχρεους όλων των θανόντων που είναι ενταφιασμένοι στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας από τα έτη 2017 και πριν, να προχωρήσουν άμεσα στην εκταφή, ειδάλλως η υπηρεσία θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτες εκταφές. Συγκεκριμένα, το χρονικό περιθώριο που έχουν οι υπόχρεοι για να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα είναι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2023 (στο τηλέφωνο 2410-619.735).
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποσταλεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλους του υπόχρεους τα σχετικά ειδοποιητήρια και, βάσει αυτών, οι εκταφές που προβλέπεται να γίνουν ξεπερνούν τις χίλιες.
Να σημειωθεί ότι ελάχιστη εμφανίζεται μέχρι και σήμερα η ανταπόκριση των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την υποχρέωσή τους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό που αρνείται λέγοντας: «Υπάρχουν κι άλλοι πριν από μας. Αν δεν τους βγάλετε, δεν θα έρθουμε και εμείς...»!
Να υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι κηδείες σε σχέση με τα προηγούμενα και συγκεκριμένα, από 700 κηδείες που γινόταν ετησίως, ανήλθαν στις 1.300 περίπου ετησίως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass