Το 2023 έτος καινοτομίας για ΓΝΛ

ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΡΓΑ- ΠΟΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2023 15:12

Ετος των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών τόσο

κατασκευαστικά όσο και εξοπλιστικά μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023 για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εξυπηρετώντας τον στρατηγικό στόχο της καθολικής πρόσβασης των Λαρισαίων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης προετοιμασίας για το σύνολο των μεγάλων έργων, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος με την προσθήκη της νέας συνδετήριας πτέρυγας συνολικού ύψους 13,7 εκ. ευρώ καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου ύψους 5,5 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και το πρόγραμμα της ανακαίνισης κλινικών, που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Στον σχεδιασμό του Νοσοκομείου βρίσκεται πάντα και η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των αδελφών Βαΐτση και Δημητράτου για την ανάπτυξη του Φαρμακείου και της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας προβλέπεται η προετοιμασία για την κατανομή χώρων και αγορά εξοπλισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η έναρξη της κατασκευής. Η ενεργειακή αναβάθμιση αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε δημόσιο κτίριο στη Θεσσαλία. Οι δράσεις, για το 2023, θα υλοποιηθούν από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., αφορούν τρεις βασικές κατηγορίες επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας: τις κτιριακές παρεμβάσεις, τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την προμήθεια και λειτουργία τριών νέων ανελκυστήρων.
Το πρόγραμμα των ανακαινίσεων θα συνεχιστεί με ευρείες παρεμβάσεις στην Παιδιατρική και την Ορθοπεδική Κλινική, καθώς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη στεγανοποίηση της οροφής της Ουρολογικής Κλινικής, ενώ εργασίες αποξήλωσης, καθαρισμού και στεγανοποίησης, θα πραγματοποιηθούν και στο γεφυράκι μεταξύ Ουρολογικής και ΜΑΦ. Στο εσωτερικό του Νοσοκομείου προγραμματίζεται επίσης η λειτουργία μίας επιπλέον αίθουσας στον χώρο των χειρουργείων η οποία θα καλύψει μικροεπεμβάσεις οι οποίες τη δεδομένη στιγμή διενεργούνται στις μεγάλες αίθουσες. Στον τομέα των υποδομών προγραμματίζεται και η λειτουργία των δύο κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο της αξιοποίησης των δομών ψυχικής υγείας, αν και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την απένταξή του. Όσον αφορά στον τομέα των εξοπλισμών, στόχος της διοίκησης είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών διαβούλευσης και διαγωνισμών χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η ενίσχυση του Νοσοκομείου με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ποιοτική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Αν και το επενδυτικό πρόγραμμα εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξο και ως εκ τούτου χαρακτηρίζει τη νέα χρονιά, ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Βλαχάκης υποστηρίζει ότι και το 2023 θα είναι έτος καινοτομίας για το Νοσοκομείο ως συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που υπήρξε «έτος εισόδου του ΓΝΛ στην καινοτομία» . Άλλωστε, όπως τονίζει, το γεγονός ότι το 2023 θα είναι έτος καινοτομίας και εξειδίκευσης για όλη την Ε.Ε. δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η διοίκηση του ΓΝΛ και το νέο έτος. Στην κατεύθυνση αυτή εντός του χρόνου προγραμματίζει:
* Την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, ένα καινοτόμο σύστημα κωδικοποίησης ιατρικών πράξεων και διαγνώσεων, επικαιροποιημένο και στα πρότυπα των αντίστοιχων συστημάτων των προηγμένων συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Ολοκλήρωση της διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο (Filmless). Ο νέος εξοπλισμός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία μειώνοντας τις ενδοδιακομιδές και τις μεταφορές εκτυπωμένων εικόνων, προκειμένου να προασπιστεί η υγεία των νοσηλευόμενων και να ενισχυθεί και διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των πολιτών.
* Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ πρόγραμμα ΙΡΙΣ των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα έγγραφα θα διακινούνται με μεγαλύτερη αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια και ο εντοπισμός τους θα γίνεται ταχύτατα, αφού θα φαίνεται η πορεία του εγγράφου. Αλλαγή τρόπου χειρόγραφης αρχειοθέτησης στο Τμήμα Διαχείρισης. Ηλεκτρονικό αίτημα παραγγελίας από τα τμήματα προς κεντρική διαχείριση. Ημερήσια παρακολούθηση των αναλώσιμων υλικών στις κλινικές και τα επιμέρους τμήματα για την ορθή διαχείρισή τους και την αποφυγή δυσχερειών. Πλήρης εφαρμογή του λογισμικού σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνται τα επίπεδα αποθέματος ανά πάσα στιγμή στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την πλήρη διασφάλιση και ορθότητα αξιοποίησής τους από τη Διοίκηση.

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Παράλληλα εντός του χρόνου αναμένεται η λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Ελέγχου Θαλασσαιμικών η επιχορήγηση χρηματοδότησης της οποίας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την απόκτηση μόνιμης άδειας χρήσης παραμέτρων/λογισμικών μαγνητικής τομογραφίας καρδίας από τον κατασκευαστικό οίκο του μαγνητικού τομογράφου του Γ.Ν. Λάρισας. Στο πλαίσιο του Κέντρου θα πραγματοποιούνται περίπου 500 Μαγνητικές Τομογραφίες ΜRI σε θαλασσαιμικούς ασθενείς τον χρόνο. Σε μία επίσκεψη θα παρέχεται όλη η γκάμα του ετήσιου έλεγχου που απαιτείται για τους ασθενείς με Αιμοσφαιρινοπάθειες: Μαγνητική Τομογραφία, Υπερηχογράφημα, Οστική Πυκνότητα, Καρδιολογικός Έλεγχος, Ηπατολογικός έλεγχος, Ενδοκρινολογικός έλεγχος. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Σύστημα Πληροφόρησης και Άμεσης Ειδοποίησης Αναγκών Αιμοδοσίας «e – Αιμοδότες», ενώ αναμένεται και η συμμετοχή του Νοσοκομείου στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και των κοινοτικών δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας με αντικείμενο τη Διαχείριση Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας και τις Δράσεις Πρόληψης.               

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass