Κοστολόγηση για κάθε ιατρική πράξη

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ- ΓΡ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ: ΤΟ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2022 13:40

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται τις προσεχείς ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος με την πλήρη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.


Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα κοστολόγησης - τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου-, ενώ με πρόσφατη απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Π.Γ.Ν.Θ.«ΑΧΕΠΑ», στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ. και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».
Σημειώνεται ότι το πρώτο νοσοκομείο όπου εφαρμόστηκε το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ήταν το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το νέο σύστημα κοστολόγησης είναι ένα πλήρες και καινοτόμο σύστημα κωδικοποίησης ιατρικών πράξεων και διαγνώσεων, επικαιροποιημένο και στα πρότυπα των αντίστοιχων συστημάτων των προηγμένων συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα σύνολο εργαλείων μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Νοσοκομείου τον προηγούμενο Φεβρουάριο συναντήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος και στελέχη του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τη Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας, για να ακολουθήσει η συμμετοχή ομάδας ιατρών με επικεφαλής τον επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας κ. Μιχάλη Σαμαρίνα, στο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος DRG.
Το αντικείμενο των συναντήσεων που πραγματοποιεί η ομάδα ελέγχου του έργου, περιλαμβάνει την πλήρη περιγραφή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εκτέλεση των παρακάτω διαδικασιών σε πλήρη λεπτομέρεια, διαχωρισμός και επίδειξη χρήσης της ιατρικής πλατφόρμας στις εξής φάσεις:
* Καθημερινή ρουτίνα των ιατρών, με καταχώρηση και εμπλουτισμό
του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με ιατρικά δεδομένα (paperless).
* Διαδικασία ελέγχου πιστότητας των δεδομένων και έκδοση DRG’s.
* Έκδοση εξιτηρίου ασθενούς.
* Ευρετηρίαση ιατρικών πράξεων (ΕΤΙΠ).
* Επιλογή και καταχώρηση μεμονωμένων ή πολλαπλών ιατρικών πράξεων.
* Ευρετηρίαση Διαγνώσεων (ICD-10).
* Επιλογή και καταχώρηση ΔιαγνώσεωνICD-10.
* Χαρακτηρισμός Κύριας Διάγνωσης.
* Δυνατότητα καταχώρησης επιπλέον διαγνώσεων.
* Επισκόπηση επιπλέον πληροφοριών, που αφορούν ιατρικές πράξεις
και διαγνώσεις, καθώς και επιβεβαίωση της χρήσης τους.
* Έλεγχος στη καταχώρηση των παραπάνω δεδομένων (validations).
* Χαρακτηρισμός εκκρεμότητας περιστατικού.
* Συμπλήρωση ημερών αδείας εξόδου.
* Οθόνη Ιατρικού Εξιτηρίου Ασθενή.
* Καταχώρηση συμπληρωματικών στοιχείων που απαιτούνται.
* Κλήση Ελέγχου Grouper (υποχρεωτικό για έκδοση εξιτηρίου).
* Επιστροφή DRG και δεδομένων μετά από επιτυχή έλεγχο (ομαδοποίηση).
* Δυνατότητα επανάληψης ελέγχου.
* Συμπλήρωση δεδομένων εξιτηρίου.
* Έκδοση Ιατρικού Εξιτηρίου.
* Ενημέρωση των πληροφοριών στο Λογιστήριο Ασθενών.
Η ομάδα ελέγχου, που αποτελείται από τους γιατρούς Μιχαήλ Σαμαρίνα της Ουρολογικής Κλινικής ως συντονιστής, Αικατερίνη Οικονόμου της ΜΕΘ, Ανδριάννα Μπαλατσούκα της Παθολογικής, Αθανάσιο Μπακάλη της Χειρουργικής και Γεώργιο Φωτιάδη της Παθολογικής, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΚΕΤΕΚΝΥ, την 5η Υ.Πε, την εταιρεία υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των νοσοκομείων της Θεσσαλίας μέσω τηλεδιασκέψεων για θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος, την ενημέρωση για παράλληλη χρήση της πλατφόρμας με κωδικοποιημένα δεδομένα, ανάλογα τα κριτήρια του περιστατικού, τον χρόνο καταχώρησης των ιατρικών δεδομένων, τη διαδικασία που ακολουθείται αν διαπιστωθούν ελλείψεις στις κωδικοποιήσεις (ICD-10, ΕΤΙΠ), την εφαρμογή νέων πεδίων κατά την έκδοση του εξιτηρίου και σενάρια που μπορεί να μπλοκάρουν την έκδοση εξιτηρίου (λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα).
Ερωτηθείς για τα οφέλη του Γ.Ν. Λάρισας από την εφαρμογή του νέου συστήματος, ο διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης τόνισε: «Μετά από χρόνια εμπειρίας έχει γίνει σαφές ότι η ως τώρα κωδικοποίηση και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και διαγνώσεων έχει περιορισμένη εφαρμοστικότητα και ακόμη μικρότερη σύνδεση με την καθημερινή κλινική πρακτική. Η επικαιροποίηση των παραπάνω παραμέτρων θα αποφέρει στον οργανισμό του Γ.Ν. Λάρισας έσοδα που αντιστοιχούν σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων από το ίδιο το ιατρικό προσωπικό. Συνεπώς, η εφαρμογή του συστήματος DRG θα έχει αντίκτυπο στη διαχειριστική και την κλινική λειτουργική πρόοδο νοσοκομείου».
Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως από την κοστολόγηση των υπηρεσιών δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του ασθενή  αλλά η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα κληθούν να καταβάλουν το ακριβές αντίτιμο των κοστολογημένων υπηρεσιών που θα παρέχει το νοσοκομείο στον ασθενή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διυπουργική απόφαση για τα νοσοκομεία στα οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. καταργείται η υποχρέωση υποβολής Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (KEΝ) και αποστολής του φυσικού αρχείου των σχετικών δικαιολογητικών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Συνεχίζεται η υποχρέωσή τους για την ηλεκτρονική αναγγελία εισιτηρίων και εξιτηρίων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass