Η βραχυχρόνια μίσθωση κερδίζει έδαφος

ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ - ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΙΟΥ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2022 15:05

Της Λένας Κισσάβου

«Δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι. Δεν παίρνουμε από την πίτα των

ξενοδόχων. Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στην ύπαρξη ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα (σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης) και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), Ανδρέας Χίου, απαντώντας στη συνεχόμενη επίθεση που δέχονται εδώ και χρόνια, από τους συλλογικούς φορείς των ξενοδόχων, οι οποίοι τους καταλογίζουν την έλλειψη στέγης στις πόλεις.
Ειδικά αυτήν τη γιορτινή περίοδο, που αναμένεται να κινηθεί ο τουρισμός σε όλη τη χώρα, για άλλη μια φορά ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, «βρίσκονται στα μαχαίρια», με τους πρώτους να καταγγέλλουν «αθέμιτο ανταγωνισμό» και τους δεύτερους να τονίζουν ότι «δεν τρώνε από την πίτα τους», καθώς καλύπτουν «μία κατηγορία τουριστών, όπως π.χ. οικογένειες, που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ξενοδοχείου, με κράτηση δύο δωματίων κ.ά. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες αποτελούν το 90% των μισθωτών».
Ο κ. Χίου επισήμανε στην «Ε» πως «η βραχυχρόνια μίσθωση κανονικά δεν θα πρέπει να απασχολεί τους ξενοδόχους, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 2% με 3%, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, και είναι πολύ μικρότερο στην επαρχία» και σημειώνει πως «είναι η μόνη περίπτωση μίσθωσης που δεν μπορεί να φοροδιαφύγει ο ιδιοκτήτης, καθώς κάθε κράτηση γίνεται ηλεκτρονικά και καταγράφεται στην ειδική πλατφόρμα, σε αντίθεση με τα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία...
Οι ξενοδόχοι (ΣΕΤΕ) που βλέπουν να γιγαντώνεται το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ξεκίνησαν μια γενικευμένη επίθεση με διάφορες συνεντεύξεις, Δελτία Τύπου, συναντήσεις με στελέχη και υπουργούς, παραθέτοντας πλαστά στοιχεία για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κινείται στα όρια της φοροδιαφυγής και λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις παράνομα. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να υπαγορεύσουν στην Κυβέρνηση νομοσχέδιο έτοιμο για υπογραφή με περιορισμούς, απαγορεύσεις και πρόστιμα για τη βραχυχρόνια μίσθωση».
«Απαράδεκτες» κρίνει τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση, η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α., υποστηρίζοντας ότι στηρίζονται στο σκεπτικό: «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!».

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ «AIR BNB»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, την περασμένη σεζόν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση σε κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, όχι μόνο συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
«Αυτή η αυξητική τάση, που ήρθε αμέσως μετά τα lockdowns της εποχής του κορονοϊού, χαρακτηρίστηκε ως η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στον τρόπο που πολλοί επιλέγουν για τη διαμονή τους στα ταξίδια τους, γυρνώντας την πλάτη σε παραδοσιακούς τρόπους, όπως τα ξενοδοχεία. Μια τάση που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν είναι μια παροδική κατάσταση, αλλά τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως δημιουργώντας νέα standards στον κλάδο της φιλοξενίας, αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα στον τουρισμό» κατέληξε ο κ. Χίου.

ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων είναι αναγνωρισμένο σωματείο από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Είναι ένας σύλλογος που επικεντρώνεται στην υποστήριξη, εκπαίδευση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον Διαχειριστή Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα, αλλά και φυσικών προσώπων που έχουν διαθέσει για βραχυχρόνια μίσθωση το ακίνητό τους.
Οι περισσότεροι άλλωστε επαγγελματίες του χώρου, που λειτουργούν σήμερα με οποιαδήποτε νομική μορφή, ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη διαχείριση ακινήτων πρώτα ως φυσικά πρόσωπα, διαχειριζόμενοι κάποιο από τα δικά τους ακίνητα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass