Δυναμικό στίγμα στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Π.Γ.Ν.Λ. ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2022 15:22
Ο καθηγητής Δ. Μπόγδανος με τον νέο πρόεδρο της εταιρείας Δρ. Δημήτριο Καρόκη Ο καθηγητής Δ. Μπόγδανος με τον νέο πρόεδρο της εταιρείας Δρ. Δημήτριο Καρόκη

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 28ο Πανελλήνιου

Συνεδρίου Ρευματολογίας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν τις τετραήμερες εργασίες του Συνεδρίου που ξεκίνησαν στις 8 και ολοκληρώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου. Ένας στους δέκα πολίτες της χώρας μας πάσχει από ένα τουλάχιστον ρευματικό νόσημα και περίπου 250.000 πάσχουν από ένα σοβαρό αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren, το σκληρόδερμα, οι συστηματικές αγγειίτιδες κ.α.
Ουσιαστική και πλήρως επιτυχημένη ήταν και η συμμετοχή της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με πλήθος ομιλιών και πρωτότυπων εργασιών και μεγάλη συμβολή στη μεταφορά της νέας γνώσης που αφορά στη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον χώρο της Ρευματολογίας είναι αλματώδεις, με τη διάθεση δεκάδων καινούργιων φαρμάκων και νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ κα Ευαγγελία Καταξάκη «Μετά από 2 χρόνια δυσκολιών λόγω της πανδημίας COVID-19, για τέσσερις ημέρες η Αθήνα έγινε κοινός τόπος συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων που μοιράζονται το ερευνητικό τους έργο και συμμετέχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για την ενδυνάμωση και εξέλιξη της Ρευματολογίας».
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον ασθενή, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες του. Την πρώτη ημέρα οι συνεδρίες εστίασαν στον ασθενή με ρευματικά νοσήματα με έμφαση στις κοινωνικές προεκτάσεις των ρευματολογικών νοσημάτων και τις συνθήκες εργασίας τους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην κλινική πράξη, συμπεριλαμβανομένου επίσης του ρόλου της άσκησης και της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα.
Η Ρευματολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας εκπονεί μελέτες στον ρόλο της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα και έχει δημοσιεύσει τα τελευταία 5 έτη περισσότερες από 30 εργασίες, πολλές εκ των οποίων βραβευμένες σε διεθνή Συνέδρια, σε υψηλού κύρους Ιατρικά περιοδικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Καθ. Δ. Μπόγδανο, « η πρόσφατη προσθήκη στο δυναμικό της Κλινικής της κ. Μαρίας Γραμματικοπούλου, λέκτορος Διατροφής και Διαιτολογίας θα μεγιστοποιήσει το εύρος των κλινικών και ερευνητικών εργασιών του Τμήματος και της Κλινικής. Η λειτουργία της Μονάδας Ανοσοδιατροφής θα λειτουργήσει καταλυτικά προς τον σκοπό αυτό». Στο συνέδριο, η Κλινική συντόνισε Κλινικό Φροντιστήριο με σκοπό την εκπαίδευση των νέων ρευματολόγων στο αντικείμενο της κλινικής Ανοσολογίας και ειδικότερα στα επίκαιρα θέματα που αφορούν στη διαγνωστική και προγνωστική σημασία των αυτοαντισωμάτων στα οποία η Ρευματολογική Κλινική και το Εργαστήριό της πρωτοπορούν στον διεθνή χώρο με πλήθος δημοσιεύσεων.
Η αν. καθηγήτρια Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Χριστίνα Κατσιάρη συντόνισε κλινικά φροντιστήρια και προήδρευσε συνεδρίας με ερευνητικές εργασίες νέων ερευνητών από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Κατσιάρη «το φετινό συνέδριο και η συμμετοχή της Κλινικής κάλυψαν πλήρως τους σκοπούς τους, δηλαδή τη διάχυση της νέας γνώσης τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο». Ειδικευόμενοι της Κλινικής και συγκεκριμένα οι κ. Νεκτάριος-Μάριος Λιαπής και κ. Βασιλική Σύρμου παρουσίασαν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά. Η κλινική ομάδα του Τμήματος παρουσίασε τα νέα δεδομένα του Κέντρου στις φλεγμονώδεις μυοσίτιδες, σπάνιες παθήσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στους μύες οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία και κόπωση και στη μελέτη τοξικότητας των αντι-ρευματικών φαρμάκων, οι οποίες πρέπει να ευαισθητοποιούν τους θεράποντες ιατρούς. Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας και ιδρυτής της Κλινικής, καθηγητής κ. Λάζαρος Σακκάς συμμετείχε ενεργά σε στρογγυλές τράπεζες και προήδρευσε συνεδρίας με μεγάλη συμμετοχή, με ενδιαφέροντα θέματα στη Ρευματολογία που αφορούν στα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Συνέδριο προσέδωσε το Forum Ασθενών στο οποίο δόθηκε βήμα στους ασθενείς για να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και καλές πρακτικές αλλά και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινότητα των ρευματολόγων, καθώς και άλλων εκπροσώπων της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Στη φετινή διοργάνωση κεντρικός άξονας συζήτησης ήταν τα δικαιώματα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην εργασία, στην καινοτομία, στην ποιοτική περίθαλψη και ζωή.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass