Βγαίνουν τα τρακτέρ στα Φάρσαλα

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2022 15:10

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Την απόφαση να βγάλουν έξω τα τρακτέρ διοργανώνοντας αγροτικό συλλαλητήριο

στα Φάρσαλα, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, αποφάσισαν χθες οι αγρότες των Φαρσάλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε το κλίμα και ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό φέτος με τις χαμηλές τιμές ορισμένων αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, οι αγρότες διαμαρτύρονται και για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2023-2027), που ξεκινά σε 20 ημέρες και η Θεσσαλία θα χάνει ετησίως 46 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στο μεταξύ, πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στη Λάρισα διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία καλεί Ομοσπονδίες, Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που αγωνιά, να συμμετέχει, προκειμένου «όλοι μαζί να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε, ώστε να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις». Καλεί δε, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουν και να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δράση το επόμενο διάστημα. Ακόμη, γίνεται λόγος σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα ενάντια στον Προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια ημέρα στη Βουλή.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλήνιας Ένωσης Μπλόκων, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου εξετάστηκαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και η αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση από το αγροτικό κίνημα.
Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΕΜ αναφέρεται «στα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται, με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού, μεσάζοντες και επιχειρηματίες, με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης, που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει. Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη τη χώρα, όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 έως και 10 μήνες μετά από τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει τη χαμένη παραγωγή. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Ιανουαρίου 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση απ’ ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που, όμως, δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η Κυβέρνηση να στρέφει τον ένα αγρότη απέναντι στον άλλο, προκειμένου να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της».
Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει «τους αγρότες της Καρδίτσας που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65, παλεύοντας για την επιβίωσή τους, καταδικάζει τον κρατικό αυταρχισμό που εκφράζεται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχει στήσει για μία ακόμα φορά απέναντι στους αγρότες, λες και κάνουν έγκλημα που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ και με συγκεντρώσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα σε ροδάκινα, μήλα, σταφίδα και άλλα προϊόντα, διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις και κατακτώντας αποτελέσματα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass