Η έμφυλη βία παλιά όσο και η πατριαρχία...

ΤΟΝΙΣΕ Η ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2022 15:11

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών

μας και του συστήματος λειτουργίας τους. Φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα χάρη στις έρευνες και τις προσπάθειες των φεμινιστριών» τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος τής πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών και του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «Η φωνή της», Μαρία Γκασούκα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Θεματική Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Στην εκδήλωση που έφερε τον τίτλο «Έμφυλη βία – Κοινωνικές Πρακτικές – Ενδοοικογενειακή βία – Γυναικοκτονία», εκτός της κ. Γκασούκα, μίλησαν και η εκπαιδευτικός, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Ερμίνα Μαγαλιού, η δικηγόρος Δ.Σ. Λάρισας, μέλος θεματικής Φεμινιστικής Επιτροπής και Ισότητας Φύλων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Νικολέτα Μπουρνόβα, η επικεφαλής αξιωματικός του νεοσύστατου γραφείου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αστυνόμος Β’ Σοφία Σάρμα και η υπεύθυνη θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Εύη Παπανίκα.
Η κ. Γκασούκα στην ομιλία της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών μας και του συστήματος λειτουργίας τους. Φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα χάρη στις έρευνες και τις προσπάθειες των φεμινιστριών, που έγιναν αποδεκτές και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά. Η βία, αλλά και η απειλή της βίας συνιστούν σημαντικό μέσο κοινωνικού ελέγχου. Τα αίτιά της συνδέονται άμεσα με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές δομές εξουσίας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής, γεγονός που διαμορφώνει ένα κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο η βία κατά των γυναικών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γίνεται αποδεκτή. ...Όσο για τα ιδεολογήματα που την περιβάλλουν και που συχνά θέλουν τα θύματα και όχι οι δράστες της να φέρουν την ευθύνη της, αφομοιώνονται πρόθυμα και διαμορφώνουν συλλογική συνείδηση αποδοχής και ανοχής της έμφυλης βίας. Τα θύματα την προκαλούν, αυτά ερεθίζουν τους δράστες, προκαλούν τον βιασμό τους! Συχνά εγκαλούνται τα θύματα και για την αποδοχή ή ανοχή της βίας και, έστω και έμμεσα, οι γυναίκες εξακολουθούν να ενοχοποιούνται για τις ανδρικές πράξεις και παραλείψεις. Το σημαντικό χαρακτηριστικό της έμφυλης βίας είναι ένα καταχρηστικό πρότυπο συμπεριφοράς, που εφαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου εντός ή εκτός της οικογένειας.
...Πολλές φορές μάλιστα η έμφυλη βία εμφανίζεται ως μέρος των φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, ώστε να δυσκολεύονται οι κακοποιημένες γυναίκες τόσο στην αναζήτηση όσο και στη λήψη βοήθειας και υποστήριξης, να δυσκολεύονται, επίσης, να διακόψουν βίαιες σχέσεις, η βία που υφίστανται να υποτιμάται ακόμη και από την οικογένεια προέλευσής τους και, τελικά, η βία αυτή να παραμένει κρυμμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκασούκα.
Στην παρέμβασή της η κ. Ερμίνα Μαγαλιού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η οικογένεια συνδέεται συνειρμικά στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την προστασία των παιδιών από τους κηδεμόνες τους. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα παιδιά, αν βεβαίως ήμαστε ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος. Δεν είμαστε όμως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη από το 1999 υπολόγισε ότι 40.000.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, τέτοια φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μία στις τρεις οικογένειες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της. Συχνά και ανησυχητικά για υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών η οικογενειακή θαλπωρή μεταμορφώνεται στο τέρας της βίας».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ενώ χαιρετισμό έστειλε η έτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Άννα Βαγενά.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass