Διείσδυση στην τοπική ιστορία

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΓΑΚ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2022 15:03

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Αγιάς στο Μεταξοχώρι πραγματοποίησε

η ΣΤ΄ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς με τη δασκάλα τους κ. Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη. Η δράση αυτή έγινε καθώς τα Γ.Α.Κ. Λάρισας επανέφεραν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων με σκοπό την ενημέρωση για το έργο της Υπηρεσίας και την επαφή με τα τεκμήρια της τοπικής ιστορίας.
Η μαθητική ομάδα της ΣΤ΄ Τάξης επέλεξε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Μεταξοχωρίου», το ένα από τα τρία προγράμματα, το οποίο μέσα από το αρχείο παρουσιάζει την ίδρυση, την ιστορία και τη διαδρομή της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μονάδας που ξεκίνησε το 1882, αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής. Το αρχειακό υλικό του διδακτηρίου διηγείται τη λειτουργία του με βάση τα στοιχεία από τα πολύτιμα έγγραφα.
Οι μαθητές κι οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με την ιστορία ενός σημαντικού ιδρύματος και μέσα από αυτό προσέγγισαν αρχειακές πηγές, κατανόησαν την αξία της διατήρησής τους και ταυτόχρονα γνώρισαν μαρτυρίες, πληροφορίες, εκπαιδευτικές δράσεις για τη σχολική ζωή παλαιότερων δεκαετιών.
Η βιωματική προσέγγιση και η διερευνητική μάθηση, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος έξω από τα στενά όρια του σχολείου, ενθουσίασαν τα παιδιά, εκτός των άλλων και γιατί διαπίστωσαν πως η περιοχή τους, το χωριό τους, το σχολείο τους, ένα κτίριο που προσπερνάνε κάθε μέρα, έχουν γράψει τη δική τους μεγάλη ιστορία και αποτελούν τμήματα της ευρύτερης ιστορίας της χώρας, ψηφίδες που σφυρηλατούν την ιστορική συνείδηση στους μικρούς ερευνητές. Η εκπαιδευτική επίσκεψη τελείωσε με τη συμφωνία των παιδιών αφενός και της δασκάλας τους και των στελεχών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφετέρου, ότι στο άμεσο μέλλον θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του θεσμού της προίκας στον χρόνο, που αποτελεί αντικείμενο του δεύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass