Να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των κτηνοτρόφων

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2022 15:04

Τη δυσφορία τους για την υπουργική απόφαση καταβολής της ενίσχυσης

των 89 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζωοτροφές μέσα στον Δεκέμβριο και όχι νωρίτερα, εκφράζουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θεωρούν ότι τον επόμενο μήνα θα είναι πολύ αργά, μιας και τώρα υπάρχουν τα αλώνια στο καλαμπόκι, οπότε αν υπήρχε ρευστότητα θα μπορούσαν να τα προμηθευτούν και να τα αποθηκεύσουν σε τιμές 34 με 36 λεπτά. «Από τη στιγμή που τα καλαμπόκια θα αποθηκευτούν από εμπόρους, η τιμή στην οποία θα κληθούμε να τα αγοράσουμε στην πορεία, θα είναι αισθητά μεγαλύτερη», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναμονή για την αξιοποίηση ενός ακόμη κονδυλίου, ύψους 60 εκατομμυρίων που προέρχεται από τον ΕΛΟΓΑΚ. Στην πρόσφατη γιορτή φέτας στην Ελασσόνα και σε συζήτηση που είχε ο ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς με τους τυροκόμους, συμφωνήθηκε το ποσό αυτό (από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού) να διατεθεί για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να το πράξει, αλλά ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Όσον αφορά στην καταβολή ενίσχυσης 2% για το 2021, που δίνεται σε 4.444 κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και η οποία ανακοινώθηκε προ ημερών, ο Γιάννης Γκουρομπίνος διευκρινίζει ότι «αφορά μία πολύ μικρή μερίδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν «είδαν» το χρώμα του χρήματος στις προηγούμενες πληρωμές.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Στον αντίποδα, ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, καθώς μετά από σκληρό αγώνα επιτεύχθηκε -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- το ψυχολογικό φράγμα του 1.65 ευρώ το κιλό στο αγελαδινό. Αντίστοιχα στο βιολογικό η προσφερόμενη συμφωνία κυμαίνεται 8 με 10 λεπτά επιπλέον, ενώ το γίδινο αγγίζει το 1 ευρώ το κιλό. «Εναπόκειται πλέον σε μας να στηρίξουμε το προϊόν» σημειώνει με έμφαση ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας, ο οποίος όμως σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι υψηλές τιμές του γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν σχετίζονται με τις παραπάνω συμφωνίες των κτηνοτρόφων. Οι προαναφερόμενες τιμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Νοέμβριο και μετά. Οι σημερινές τιμές στο εμπόριο αφορούν συμφωνίες του προηγούμενου έτους, δηλαδή γύρω στο 1.20-1.25 ευρώ/κιλό.
Ακόμη ο πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα τα γάλατα που έρχονται από την περιοχή της Σαρδηνίας στην Ιταλία, όπου λόγω ποσοστώσεων, ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής παραγωγής έρχεται στη χώρα μας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο, από την εξαίρεση μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν «ανάστατοι, μιας και το καλαμπόκι κινδυνεύει, λόγω περικοπής της συνδεδεμένης σε περιοχές με πρόβλημα στα ύδατα.
Επίσης ο αγρότης με τον κτηνοτρόφο αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας. Εάν μειωθούν οι καλλιέργειες καλαμποκιού θα μειωθούν και οι επιλογές μας στην προμήθεια ζωοτροφών» τονίζει, καταλήγοντας, ο κ. Γκουρομπίνος.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass