Σε αναζήτηση ...σχολείου 730 μαθητές!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ -ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2022 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Νοε 2022 13:16

Της Λένας Κισσάβου

Μεγάλη αναστάτωση σε εκατοντάδες οικογένειες της Λάρισας προκάλεσε

η αρνητική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών στο αίτημα των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου για αναστολή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά στην παύση λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, με 730 μαθητές (473 Δημοτικού και 257 Λυκείου) να βρίσκονται στο κενό.
Γονείς μαθητών και μαθητριών των Εκπαιδευτηρίων συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν χθες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου ζήτησαν συνάντηση με τη διευθύντρια Αικατερίνη Καραγιώργου.
Κάτω από αυστηρά μέτρα, καθώς στον χώρο βρέθηκε αστυνομική δύναμη για την «τήρηση της τάξης», εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων συναντήθηκε με την κ. Καραγιώργου και ζήτησε «την παράταση λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει μετεγγραφή των μαθητών και μαθητριών σε σχολεία της προτίμησής τους, να μη χαθεί ούτε μια μέρα μαθήματος και να προστατευτεί από περαιτέρω βλάβη η ψυχική υγεία των μαθητών και μαθητριών».
Ειδικά για τη μετεγγραφή των μαθητών/-τριών σε άλλα σχολεία (μέχρι και χθες δεν υπήρξε ενημέρωση σε ποια σχολεία θα μεταβούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και πότε), οι γονείς ζήτησαν να εφαρμοστεί όσα ορίζει ο νόμος περί ανάκλησης άδειας εκπαιδευτικών μονάδων, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές κι οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε σχολεία της προτίμησής τους.
Σύμφωνα με τους γονείς, η κ. Καραγιώργου ανάφερε ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα είναι άμεσα εκτελεστέα. Παρόλα αυτά οι γονείς δήλωσαν ότι θα συνοδεύσουν σήμερα τα παιδιά τους στο σχολείο και θα ζητήσουν να μπουν κανονικά στις τάξεις τους.
«Η εν λόγω δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης αναστολής λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου. Αυτό που συμβαίνει είναι καταστρεπτικό για τα παιδιά μας. Δημιουργεί ένα βαθύ ψυχικό τραύμα. Τα αφήνει στο κενό, με το άγχος της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος και της προσαρμογής τους. Ζητούμε από την Κεραμέως να δώσει παράταση στη λειτουργία του Δημοτικού και του Λυκείου, αν όχι μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα...», δήλωσαν στην «Ε» γονείς μαθητών και μαθητριών. «Σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι μαθητές κι οι μαθήτριες της τρίτης τάξης του Λυκείου (60 μαθητές/-τριες) που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Είχαν τη «σειρά» τους, μελετούσαν την ύλη με τους καθηγητές τους ...και τώρα τους αναστατώνουν τη ζωή και τους δημιουργούν ανασφάλεια...» υποστήριξε γονέας επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Να σημειωθεί ότι η κ. Καραγιώργου, μετά τη συνάντησή της με εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, αποχώρησε από τη Διεύθυνση με αστυνομική συνοδεία.

Ο ΔΗΜ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
«Δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στην πόλη...», τονίζει ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Με σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των αρμόδιων οργάνων, μετά την ανάκληση των αδειών των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, γίνεται σαφές ότι δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα στην πόλη. Σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε οικογένειες και μαθητές/-τριες που χρειάζεται να αλλάξουν άμεσα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Γνωρίζουμε όλοι μας πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια αλλαγή για τα παιδιά. Χρειάζεται να δοθεί χρόνος. Χρόνος απαραίτητος για την επίλυση των προβλημάτων, που όλοι σ’ αυτήν την πόλη αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούνται».
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ράπτου, είχε επισημανθεί ότι σε περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του Δημοτικού και του Λυκείου, τα σχολεία της Λάρισας δύσκολα μπορούν να απορροφήσουν τον αριθμό των μαθητών/-τριών τους.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης είχε τονίσει ότι: «Ένα κλείσιμο σχολείου στην πόλη θα οδηγούσε μαθητές και μαθήτριες σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν...».

ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Σε νέο δικαστικό αγώνα προτίθεται να μπει η διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων, με τη νομική σύμβουλο των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, κ. Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, να δηλώνει στην «Ε» ότι: «Εκδόθηκε η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, απ’ όπου απορρίφθηκε το αίτημά μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τίποτα από αυτά που ζητήσαμε...
Θα καταθέσουμε νέα δικόγραφα για αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης».

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΛΕΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, για τις εξελίξεις στη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου.
Μεταξύ άλλων, ρωτά: «Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όταν κρίνει τη χορήγηση της αναστολής πράξεων της Διοίκησης, έγκειται στην εξέταση και στη στάθμιση της βλάβης που θα υποστεί ο αιτών, δηλαδή το Ν.Π. του σχολείου από την εκτέλεση των αποφάσεων, και δεν κρίνει τη βλάβη των τρίτων, εν προκειμένω των 1.200 μαθητών/-τριών, των 200 εργαζόμενων εκπαιδευτικών, γεννάται το ερώτημα: Η προάσπιση των συμφερόντων μαθητών/-τριών, γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που δεν ανήκει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, με ποιους τρόπους και μέσα εξασφαλίστηκε από την Υφυπουργό; Ποιες είναι οι ενέργειες της Πολιτείας, που κατέτειναν κατά τον χρόνο έκδοσης των ανακλητικών αποφάσεων, οι οποίες θα διέκοπταν τη λειτουργία του σχολείου, στην «προστασία» πάσης φύσεων εννόμων συμφερόντων των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών; Εξεδόθη εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 10 ημερών από την ανακλητική απόφαση, διοικητική απόφαση της Υφυπουργού, ως είχε εκ του νόμου (4229/2014 άρθρο 11) υποχρέωση, για τη μετεγγραφή των μαθητών/-τριών, που φοιτούσαν στον φορέα του οποίου ανακλήθηκε η άδεια; Κι αν ναι, παρακαλούμε να κοινοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα, ώστε να προκύπτει ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφών και ο φορέας υποδοχής, για τον οποίο τυχόν εγκρίθηκε η μετεγγραφή των μαθητών/-τριών.
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός: Ποια είναι η συνολική μέριμνα της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας, για την απρόσκοπτη εκπαιδευτική πορεία και ομαλή φοίτηση χιλιάδων μαθητών/-τριών του εν λόγω σχολείου, τόσο κατά τον χρόνο έκδοσης των ανακλητικών αποφάσεων, όσο και σήμερα, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας ακόμη και εντός των ημερών;».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass