Μνημόσυνα υπέρ Γεωργίου Χατζηγιάννη και Λέοντα Καλλέργη στην Αγιά

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2022 15:14

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Μνημόσυνο στη μνήμη του Γεωργίου Χατζηγιάννη, δωρητή του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων

Αγιάς, θα τελεσθεί την προσεχή Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον προαναφερόμενο ναό μετά από πρόταση του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ο Γεώργιος Χατζηγιάννης, ένας απλός πλανόδιος λαχειοπώλης με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στη σχετικά σύντομη ζωή του, πρόσφερε σημαντικό χρηματικό ποσό για τον εξωραϊσμό του ναού των Αγίων Αντωνίων.
Επίσης, στον ίδιο ναό, την ίδια ημέρα, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση του αειμνήστου ανθρωπιστή ιατρού Λέοντος Καλλέργη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρδιοπαθών Δήμου Αγιάς «Άγιος Συμεών».
Ο Λέων Καλλέργης γεννήθηκε στην Αγιά το 1896 και πέθανε το 1982. Ήταν γιος του γιατρού Κωνσταντίνου Καλλέργη και της Χαρίκλειας Καλλέργη. Η οικογένειά του καταγόταν από την οικογένεια των Καλλέργηδων της Κρήτης. Ο παππούς του ήταν ο στρατιωτικός Ι. Καλλέργης, αδελφός του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1919 ως το 1922 συμμετείχε ως έφεδρος αξιωματικός στην μικρασιατική εκστρατεία. Το 1933 εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας Αγιάς. Έλαβε μέρος στον εθνεγερτήριο αγώνα στη κατοχή με δραστήριο τρόπο και ιδιαίτερη αγωνιστικότητα. Εκλέχτηκε μέλος της λαϊκής αυτοδιοίκησης και ορίστηκε υπεύθυνος για τη σίτιση των μαθητών και όσων είχαν προβλήματα επιβίωσης. Το 1944 εκλέχτηκε από την επαρχία Αγιάς αντιπρόσωπος για το Α’ Εθνικό Συμβούλιο, που συνήλθε στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας.
Άσκησε το λειτούργημά του στην Αγιά. Διέπρεψε ως γιατρός και η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ μακριά. Τους φτωχούς αρρώστους και γενικά πολλούς συμπατριώτες του δεν τους έπαιρνε αμοιβή. Σε πολλούς φτωχούς αρρώστους που τους επισκέπτονταν στα σπίτια τους, τοποθετούσε χρήματα κάτω από το μαξιλάρι με διακριτικό τρόπο. Το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο, ένα οικόπεδο και ένα σπίτι με δύο δωμάτια, τα δώρισε στο Ηρακλείδιο Γηροκομείο Αγιάς.
Για την Αγιά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της. Προτομή του βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass