Οικονομικότερος και πιο «φωτεινός» ο δημοτικός φωτισμός

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15.804 ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2022 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Στο τελικό στάδιο προς την υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση

– Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας» βρίσκεται ο Δήμος Λαρισαίων. Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου αντικατάστασης και συντήρησης ενός μεγάλου μέρους του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά LED στην πόλη και τα χωριά του Δήμου από ιδιώτη και συγκεκριμένα 15.804 φωτιστικών σωμάτων, έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος του 2022-αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), κατά την οποία ο Δήμος Λαρισαίων απαλλάσσεται για δέκα χρόνια (όσο ισχύει η σύμβαση) από τα υψηλά ποσά συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του, το κόστος αντικατάστασής του, ενώ παράλληλα μειώνει το ενεργειακό κόστος. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα αναλάβει τις υπηρεσίες αντικατάστασης, συντήρησης, ελέγχου, ασφάλειας του δικτύου φωτισμού του Δήμου και τη λειτουργία ενός συστήματος τηλε-ελέγχου - τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, προσαρμοσμένη στο Σύστημα Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Λαρισαίων για δέκα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η μαζική αντικατάσταση του οδοφωτισμού, χωρίς να επιβαρυνθεί άμεσα οικονομικά ο Δήμος, καθώς η επένδυση θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενη από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ η αποπληρωμή της θα γίνει μέσω της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας που θα επιτευχθεί. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στα 14.503.253,26 ευρώ σε διάστημα δεκαετίας (μέχρι και το 2031) και σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο προϋπολογισμός θα προκύπτει από την εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης στη διάρκεια των δέκα ετών ισχύς της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ), με βάση την προεκτίμηση του Δήμου. Από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης θα καλύπτονται οι αμοιβές του αναδόχου. Η περίοδος ολοκλήρωσης των εργασιών αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού από τον ανάδοχο ορίζεται στους δεκαοκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων, η υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου, στις περιοχές αρμοδιότητας της σύμβασης που περιλαμβάνει 15.804 φωτιστικά, είναι η εξής: «Οι βασικές υποδομές βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση, συντηρούνται οριακά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, βρίσκονται στο προσδόκιμο ζωής τους και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών. Η κατανάλωση ενέργειας στο σύστημα οδοφωτισμού αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου. Το υφιστάμενο σύστημα οδοφωτισμού έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές, ωστόσο τα νέα προς εγκατάσταση φωτιστικά θα πρέπει να καλύπτουν -κατ’ ελάχιστον- τον Πίνακα Ευρωπαϊκών Οδηγιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί αφενός η αναβάθμιση του συνολικού συστήματος και αφετέρου η συμμόρφωσή του στις Οδηγίες αυτές. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία αφορά το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου:
-Η ανάγκη συντήρησης του συστήματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, επιβαρύνει τους συνεχώς μειούμενους διαθέσιμους πόρους του Δήμου και έχει σημαντικές επιπτώσεις, αφενός στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου στο αστικό περιβάλλον.
-Η λειτουργία του Συστήματος Οδοφωτισμού δεν διέπεται από ορθολογισμό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η έναρξη και η λήξη της λειτουργίας δεν βασίζεται στην πραγματική ώρα Ανατολής - Δύσης, αλλά σε μια προσεγγιστική παραδοχή και επιβαρύνει χρηματοοικονομικά τη συνολική λειτουργία.
-Σε αρκετές περιπτώσεις, διαπιστώνεται έλλειψη επαρκούς φωτισμού λόγω μη άμεσης ανίχνευσης βλαβών και σε ορισμένες ύπαρξη μεγαλύτερης έντασης φωτισμού από την απαιτούμενη. Όταν ένα φωτιστικό τεθεί εκτός λειτουργίας, η βλάβη είτε δηλώνεται από τους χρήστες, είτε ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια περιοδικών ελέγχων. Ο περιοδικός έλεγχος γίνεται κατά τη διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου θέτοντας σε λειτουργία το Σύστημα Οδοφωτισμού, οπότε το τεχνικό προσωπικό ελέγχει οπτικά κάθε φωτιστικό σώμα. Τα φωτιστικά μένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας (υψηλό downtime) και υπάρχουν αυξημένα έξοδα αποκατάστασης βλαβών.
-Παρατηρούνται περιπτώσεις οδικών ατυχημάτων που οφείλονται σε έλλειψη επαρκούς φωτισμού (τα φωτιστικά σώματα βρίσκονται συνήθως εκτός λειτουργίας, μέχρι τον επόμενο οπτικό έλεγχο από το τεχνικό προσωπικό).
-Παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, ως συνέπεια της έλλειψης ελέγχου των καταναλώσεων και της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει τις σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου.
-Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως αυξημένη κατανάλωση, έκλυση μεγάλων ποσοτήτων C02, άσκοπη διάχυση φωτός, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα φωτορύπανσης.
-Μικρή διάρκεια ζωής των υφιστάμενων συμβατικών λαμπτήρων έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό αυτών να τίθεται εκτός λειτουργίας, ακόμη και τους πρώτους μήνες λειτουργίας (και λόγω αυξομειώσεων τάσης - μείωση της φωτεινότητάς τους) και με την πάροδο του χρόνου (μείωση κατά 60% στις 5.000 ώρες) και επιπλέον μείωση λόγω ακατάλληλων ή φθαρμένων οπτικών μέσων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass