Ενα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο η Λάρισα

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΛ-ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 21:40

Την κάθετη αντίθεσή τους για την επικείμενη επικύρωση της ανανεωμένης συμφωνίας για τις βάσεις ή επισήμως Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αμερικής (MDCA) καλούν σήμερα τους Λαρισαίους πολίτες να εκφράσουν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης.

Στις 19.30 στην Πλατεία Ταχυδρομείου διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, καθώς όπως τονίστηκε χθες στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΕΚΛ αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τη χώρα μας, ούτε κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα. Υπογραμμίστηκε πως είναι πάνω απ’ όλα μια επιθετική συμφωνία η οποία μετατρέπει την χώρα σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιαννης Σκόκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εξήγησε πως νέες βάσεις προστίθενται στον κατάλογο, καθώς «παραχωρούνται στρατόπεδα ενώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται για να υποδεχτούν τους μακελάρηδες».
Πρόσθεσε πως «το ότι όλη η χώρα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ορμητήριο επιβεβαιώνεται από γεγονός πως η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την επ’ αόριστον ανανέωση μετά την αρχική της 5ετής της διάρκειας και το κυριότερο δίνει το δικαίωμα ουσιαστικά να ζητήσουν όποια υποδομή χρειαστούν για τη συνέχεια» και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση φέρνει με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή την ανανέωση της ΕλληνοΑμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις (MCDA). Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε βασικό άξονα προώθησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η βάση στην 110 Π.Μ. μονιμοποιείται, καθώς ήδη γίνονται εργασίες για τη μόνιμη εγκατάσταση των δολοφονικών drones (MQ 9 Reaper)».
Ο κ. Σκόκας κάλεσε τον λαό να σκεφτεί μεταξύ άλλων πόσο διασφαλιστήκαμε με αυτήν την επιλογή όταν ήδη μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί: Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων. Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Συμπέρανε σε γενικές γραμμές πως η παρουσία των βάσεων στην περιοχή και τη χώρα μας «δεν έχει να κάνει με την άμυνα την προστασία της χώρας μας. Είναι μέρος της επιθετικής στρατηγικής που έχει επιλέξει η ελληνική αστική τάξη για τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι επιλογή στο πλαίσιο του στόχου» και κατέληξε λέγοντας πως «γι’ αυτό και τα όποια «ανταλλάγματα» που προβάλλουν ορισμένοι ως βασική κριτική έχουν να κάνουν με τα δικά τους συμφέροντα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας κ. Δήμητρα Παπαστεργίου από την πλευρά της αρχικά έδειξε δύο ζωγραφιές από παιδιά γυμνασίων οι οποίες έγιναν αφίσες και μ’ αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τον φόβο και την αγωνία των παιδιών για τον πόλεμο. Απευθυνόμενη στους γονείς είπε πως γνωρίζει πόσος κόπος και πόση αγωνία υπάρχει για να μεγαλώσει ένα παιδί. Όλα αυτά όμως τόνισε πως δεν έχουν καμία αξία αν δεν υπάρχει ειρήνη και πως αυτήν τη στιγμή η ειρήνη κινδυνεύει.
Κάλεσε όλους τους πολίτες και κυρίως τους γονείς στη σημερινή διαδήλωση, αλλά παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα και στην πορεία ειρήνης που διοργανώνεται στις 22 Μάη που συμπίπτει με την ημέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τέλος, έθεσε κι ένα ερώτημα, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα ακούμε συχνά τη φράση πως η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟϊκό έδαφος. Τι θα πει αυτό; Δεν είναι ελληνικό έδαφος;
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας κ. Θανάσης Κουματζέλης ως παλιός θυμήθηκε δύο παλιά συνθήματα που φώναζαν κατά τη διάρκεια πορειών και είπε πως παραμένουν επίκαιρα, καθώς σήμερα πληρώνουμε ως λαός 4 δισ. ευρώ τον χρόνο συνδρομή στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα για τους συνταξιούχους. Εμείς εδώ δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας, αλλά το κάνουμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ο πόλεμος ανέφερε είναι ιμπεριαλιστικός και δεν πρέπει να στείλουμε τα παιδιά μας σε κάτι τέτοιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass