ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2022 21:04
Ορκίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο η γιατρός κλάδου ΕΣΥ νεφρολόγος Μαρία Διβάνη, επιμελήτρια Β’, από τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη, παρουσία της διευθύντριας Νεφορολογικού Τμήματος Ελένης Μαυροπούλου. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ιατρικό προσωπικό φυσικά... Ορκίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο η γιατρός κλάδου ΕΣΥ νεφρολόγος Μαρία Διβάνη, επιμελήτρια Β’, από τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη, παρουσία της διευθύντριας Νεφορολογικού Τμήματος Ελένης Μαυροπούλου. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ιατρικό προσωπικό φυσικά...

Ο προσωπικός γιατρός, η Αναστασία και η έκκληση της μαθήτριας

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται, με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή,

το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», κύριος στόχος του οποίου είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους, να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα τον προσωπικό τους γιατρό.
Η εγγραφή θα γίνεται δωρεάν, με απλό τρόπο, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι ο σύμβουλος υγείας του πολίτη. Θα συμβουλεύει προσωπικά και εξατομικευμένα τον πολίτη για προγράμματα πρόληψης, όπως για παράδειγμα τη σημασία της μαστογραφίας στις γυναίκες άνω των 50 ετών, έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή. Επίσης, θα συμβουλεύει προσωπικά τους πολίτες για προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, για παράδειγμα προγράμματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής.
Τι θα κάνει ο πολίτης για την απόκτηση προσωπικού γιατρού; Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι γιατροί Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες γιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Δύνανται ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι γιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες.
* * *
Από τους πολέμιους του νέου νομοσχεδίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που προκήρυξαν για σήμερα στάση εργασίας 11 π.μ.-3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή.
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν Συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό». Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί, μεταξύ άλλων, ισχυρή Δημόσια Υγεία, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστική αύξηση στους μισθούς.
* * *
Από τις πλέον σημαντικές παρουσίες στη συνάντηση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων του χώρου της υγείας στην Κεντρική πλατεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθώς ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Κουτσούκης ως βασικός συν-διοργανωτής θεωρεί ότι τόσο η αιμοδοσία όσο και η δωρεά οργάνων αποτελούν ίσως τα σημαντικότερα θέματα στον χώρο του εθελοντισμού. Και δεν έχει άδικο αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά την περίοδο της πανδημίας καταγράφηκε μόλις μία περίπτωση δωρεάς οργάνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με το ήπαρ να φεύγει για την Ιταλία για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη μεταμόσχευση και άλλα όργανα -νεφρά και κερατοειδής- να μένουν εντός της χώρας για Έλληνες λήπτες.
Έτσι, η κατεύθυνση για το περίπτερο καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι σαφής: ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση...
* * *
Ημέρα του νοσηλευτή η Πέμπτη 12η Μαΐου και στο Γενικό Νοσοκομείο αποφάσισαν να τιμήσουν μία νοσηλεύτρια που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή την ώρα του καθήκοντος. Για την Αναστασία Παρασκευούδη ο λόγος, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 57 της χρόνια χάνοντας τη μάχη με τον κορονοϊό.
Η ανακαινισμένη πτέρυγα της Ουρολογικής Κλινικής στην οποία η Αναστασία ήταν προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας της κλινικής, θα φέρει πλέον το όνομά της ως ελάχιστος φόρος τιμής.
* * *
Από τη μαθήτρια Β’ τάξης Σ.Φ. η έκκληση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τις τοπικές αρχές της εκπαίδευσης και φυσικά από τους βουλευτές.
Γράφει στο μήνυμά της που το μεταφέρουμε χωρίς καμία παρέμβαση: «Κάνουμε θερμή έκκληση όλα τα παιδιά των διαπεριφερειακων μαθημάτων που παρακολουθούμε τα μαθήματά μας από το ίντερνετ λόγω καρκινοπάθειας να μας βοηθήσετε στέλνοντας ένα email στο Υπουργείο Παιδείας αιτούμενοι να δώσουμε εξετάσεις από το σπίτι.
Οι λόγοι είναι ότι ξεκινήσαμε τα μαθήματα ουσιαστικά τον Ιανουάριο και είναι άδικο να εξεταστούμε όπως οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι οι οποίοι παρακολουθούν από τον Σεπτέμβριο.
Δεύτερον ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι απειλητικός για το ανοσοποιητικό μας.
Και τρίτον οι περισσότεροι έχουμε αδυναμία, καθώς και παρενέργειες από τα φάρμακα (όπως διάρροιες και εμετούς).
Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε ώστε να μην καθορίσει η αρρώστια μας το μέλλον μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass