Αδειασαν 13.000 € από τον λογαριασμό του

ΘΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ «ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ» 49ΧΡΟΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ - Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΩΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΣΕΙ 10 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2022 20:10

Σε ένα «πάντρεμα» μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν απατεώνες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, προχώρησε άγνωστος άνδρας, ο οποίος κατάφερε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να «σηκώσει» 13.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό 49χρονου Λαρισαίου

επιχειρηματία.
Όπως είναι γνωστό από την περίοδο της πανδημίας, που συνέβαλε στην κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, βρίσκονται σε έξαρση οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με την πλέον διαδεδομένη μέθοδο, αυτήν του ηλεκτρονικού ψαρέματος («phishing»). Όπου οι δράστες με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω γραπτού μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα (sms) πείθουν τα θύματά τους και υποκλέπτουν προσωπικά (απόρρητα) στοιχεία που αφορούν στα διαπιστευτήρια της ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής (e-banking).
Τα υποψήφια θύματα ακολουθώντας τις οδηγίες των δραστών ενεργοποιούν έναν σύνδεσμο (link) που ομοιάζει με αντίστοιχο τραπεζικού περιβάλλοντος. Οι δράστες έχοντας πλέον αποκτήσει τους κωδικούς e-banking προχωρούν στις παράνομες συναλλαγές, με τα μετρητά των παθόντων να βγάζουν «φτερά».
Στην προχθεσινή περίπτωση ο απατεώνας «πάντρεψε» το «ψάρεμα» με μια παλαιότερη μεθοδολογία, αυτή της αναφοράς υπαρκτών επαγγελματιών και αιρετών της περιοχής, στο όνομα του οποίου στήνεται η απάτη. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 και σε υπόθεση που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, Ρομά κάτοικοι Αττικής έδρασαν από τον Έβρο έως την Κρήτη εκμεταλλευόμενοι πάντα τη συγκυρία.
Στον Έβρο για παράδειγμα επικαλέστηκαν την έκρυθμη κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο με αφορμή και τις μεταναστευτικές ροές, ενώ σε άλλες περιοχές εκμεταλλεύτηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και διασποράς του κορονοϊού. Αλλού την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.
Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ντόπιους επιχειρηματίες και συστηνόταν με ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής, όπως επιχειρηματίες, έμποροι, ιατροί, φαρμακοποιοί, δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κάνοντας παραγγελίες. Για παράδειγμα στον Έβρο παρήγγειλαν είδη ρουχισμού τα οποία υποτίθεται θα δώριζαν σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς, λόγω της κατάστασης στα σύνορα. Στη Λάρισα επικαλούμενοι το όνομα υπαρκτού αντιδημάρχου του Δήμου Λαρισαίων παρήγγειλαν φρούτα σε επιχειρήσεις εμπορίας οπωρολαχανικών, τα οποία, λόγω κορονοϊού, θα διέθεταν υποτίθεται σε ευπαθείς ομάδες.
«ΣΤΡΑΓΓΙΞΑΝ» ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ
Τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι «πρώτα» στη λίστα των απατεώνων. Στην υπόθεση του 2019 εξαπάτησαν Τρικαλινή ιδιοκτήτρια πρατηρίου, προσποιούμενοι φαρμακοποιό της περιοχής, ενώ επικαλέστηκαν το όνομα γιατρού της Ελασσόνας καταφέρνοντας να εξαπατήσουν πρατηριούχο σε χωριό της περιοχής. Στην προχθεσινή περίπτωση ο άγνωστος δράστης επικοινώνησε με τον 49χρονο Λαρισαίο ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και συστήθηκε με το όνομα Λαρισαίου, υπαρκτού ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων.
Ο υποτιθέμενος έμπορος αυτοκινήτων επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 49χρονο και ισχυρίστηκε πως έφερε δέκα αυτοκίνητα, τα οποία ωστόσο «δεν έχουν σταγόνα καυσίμων» και για τον λόγο αυτόν ήθελε να τα εφοδιάσει με πετρέλαιο αξίας 500 ευρώ.
Ζήτησε ωστόσο να πληρώσει από απόσταση, μέσω της Viva Wallet, λόγο για τον οποίο του ζήτησε τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού για να πιστώσει το χρηματικό αντίτιμο. Μέσω άλλης εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο στη συνέχεια (Viber), αλλά και γραπτού μηνύματος στο κινητό του 49χρονου, ο δράστης του απέστειλε μήνυμα (sms) που τον παρέπεμπε σε σύνδεσμο (https://i-bank-nbq.aodaddysites.com/.) που ομοίαζε με το περιβάλλον της Εθνικής Τράπεζας, όπου ο 49χρονος τοποθέτησε τα διαπιστευτήριά του για την επιβεβαίωση της συναλλαγής.
Την επόμενη ημέρα ο 49χρονος δέχτηκε εκ νέου τηλεφώνημα από τον άγνωστο άνδρα, από την ίδια τηλεφωνική σύνδεση, ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα και ζήτησε τον αριθμό λογαριασμού σε άλλη τράπεζα. Έτσι, ο 49χρονος κοινοποίησε τον εταιρικό λογαριασμό και δέχθηκε νέο sms με συνημμένο σύνδεσμο (https://winbankqreece.qodacldysites.com/), ο οποίος αυτήν τη φορά παρέπεμπε σε περιβάλλον όμοιο με αυτό της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο 49χρονος καταχώρισε τα διαπιστευτήρια της ηλεκτρονικής συναλλαγής, με τον άγνωστο δράστη να «σηκώνει» 13.000 ευρώ, χρήματα που μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο, άγνωστο στον Λαρισαίο, επιχειρηματία.
Να σημειωθεί ότι ο άγνωστος άνδρας παράλληλα με τον 49χρονο επιχείρησε να στήσει απάτη και σε άλλο πρατήριο υγρών καυσίμων της Λάρισας, όπου επικαλέστηκε έτερο (Λαρισαίο) ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων. Μετά και την καταγγελία της απάτης, την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass