Αγωνία για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και στη Λάρισα

ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ *ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2022 21:26

Το πρόβλημα που προκύπτει με τη συρρίκνωση στεγαστικού προγράμματος προσφύγων, γνωστό με το όνομα ΕΣΤΙΑ, συζητήθηκε χθες στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων. Αναδείχθηκαν η αγωνία των εργαζομένων που βλέπουν τις

θέσεις τους να χάνονται ή να μετατρέπονται, των ιδιοκτητών σπιτιών, αλλά και της διαχείρισης προσφύγων που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σπιτιών.
Αυτό που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία είναι να συζητηθεί το θέμα στη διαπαραταξιακή και να εκδοθεί ένα σχετικό ψήφισμα.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ενημέρωσαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από τη συνεδρίαση εγγράφως πως από το 2017 έως και σήμερα εργάζονται αδιάλειπτα για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος και για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους που έχουν διαμείνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα στα διαμερίσματα που μισθώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Λ.
«Από το 2021 και έπειτα, διαπιστώνουμε τη συρρίκνωση του προγράμματος EΣTIA με τη μείωση του αριθμού των θέσεων στέγασης και κατά συνέπεια και τη μείωση του προϋπολογισμού.
Με την υπ’. αριθμ. 460053/15-12-2021 επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παράταση του προγράμματος, για το έτος 2022 και συγκεκριμένα έως τις 15/4/2022, ο αριθμός των θέσεων στέγασης μειώθηκε σε 300. Στη συνέχεια με την υπ’. αριθμ. 154529/16-3-2022 νέα επιστολή του Υπουργείου για τη διαμόρφωση της δυναμικότητα του προγράμματος EΣTIA 2022 (16/4/2022-31/12/2022), ο αριθμός θέσεων στέγασης μειώνεται σε 158 και οδηγεί σε σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος EΣTIA έως 31/12/2022.
Συνέπεια των ανωτέρω ενεργειών του Υπουργείου είναι ότι, θα πρέπει εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, να γίνει εκκένωση των διαμερισμάτων που μισθώνονται για τη διαμονή ωφελούμενων του προγράμματος και των οικογενειών τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ανασφάλεια του πληθυσμού για τη διαμονή τους την επόμενη μέρα και την πιθανή αστεγία τους. Από την άλλη πλευρά, ο φορέας μας καλείται να προβεί στην άμεση επισκευή των διαμερισμάτων πριν την παράδοσή τους, στους ιδιοκτήτες.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρέωση μείωσης προσωπικού λόγω αντίστοιχης μείωσης προϋπολογισμού και στη συνέχεια στο οριστικό κλείσιμο του προγράμματος».
Τη στιγμή αυτήν τα άτομα που απασχολούνται στο πρόγραμμα EΣTIA που υλοποιείται από τη ΔΗ.Κ.Ε.Λ, απειλούνται με λήξη σύμβασης πολύ άμεσα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και μέριμνα για τον τρόπο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, σύμφωνα με την επιστολή.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Παπανικολάου εκ μέρους της ομάδας του προσωπικού ΕΣΤΙΑ και έκανε μια ενημέρωση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Μίλησε για τη μείωση του προσωπικού, αλλά και τις περιπτώσεις όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα. «Εμείς δεν έχουμε βγάλει κανέναν από το σπίτι τους γιατί θα έχουμε πρόβλημα στη Λάρισα με άστεγους. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το Υπουργείο για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε και εξέφρασε την αγωνία των εργαζομένων περιμένοντας τη νέα ΚΥΑ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως από τους 18 εργαζόμενους κόπηκαν οι συμβάσεις των 4 και άλλες, τόσες μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης.
Επίσης είπε πως το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου από πόρους Ε.Ε. και πως δεν έχει κοστίσει τίποτα στον Δήμο Λαρισαίων.
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ξεκαθάρισε πως το ΕΣΤΙΑ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανέλαβε η πόλη μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και έχει μια λογική. Από τα «καμπ» οι άνθρωποι είπε πως περνάνε στον κοινωνικό ιστό, έχουν διαμερίσματα και τα παιδιά τους πάνε σχολείο. Όταν αυτό το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θεωρούσαμε, τόνισε, πως περνάμε σε μια εποχή κρατικού σχεδιασμού. «Είμαστε σε μια φάση που μειώνονται οι κλίνες και κόβεται η χρηματοδότηση και υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνονται εδώ και 4 μήνες.
Υπάρχει μια πολιτική απόφαση που λέει πως τελειώσαμε με το προσφυγικό την ίδια στιγμή που βομβαρδιζόμαστε για ανθρώπους που γεμίζουν την Ευρώπη ως πρόσφυγες και έρχονται και στη χώρα μας σιγά – σιγά».
Ο κ. Δεληγιάννης πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα που να στέκεται σε τρία σημεία: Πρώτον, πως το ΕΣΤΙΑ θα πρέπει να συνεχιστεί, δεύτερον, πως είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι πρέπει να πληρώνονται οι δόσεις στην ώρα τους και τρίτον, πως το Υπουργείο θα πρέπει να κινηθεί μαζί με την ΚΕΔΕ για την αξιοποίηση στελεχών του Δήμου στο θέμα του προσφυγικού.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος διαφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος και πρότεινε τη λύση της διαπαραταξιακής, καθότι έφτασε πολύ βιαστικά όπως είπε η πρόταση.
Υπογράμμισε επίσης πως είναι λογικό να υπάρχουν μειώσεις των ωφελούμενων καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση του προσφυγικού. Επίσης είπε πως δεν είμαστε εμείς οι πλέον αρμόδιοι να προτείνουμε στο Υπουργείο τι πρέπει να γίνει.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Παπαδούλης αφού υπενθύμισε πως στήριξαν με την ψήφο τους το πρόγραμμα, είπε πως «είχαμε τονίσει πως αυτά τα προγράμματα πρέπει να εφαρμόζονται από κρατικό φορέα. Δεν είναι δουλειά των Δήμων η πρόνοια αλλά του κράτους».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών», κ. Παναγιώτης Γούλας πρότεινε επίσης τη λύση της διαπαραταξιακής και είπε πως το πρόγραμμα είναι κυβερνητική υποχρέωση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Αργυρόπουλος μίλησε για το σημαντικό πρόβλημα των πληρωμών στην ώρα τους. Όμως πέρα από αυτό ανέφερε και πως πρέπει να υπάρχει πίεση προς το Υπουργείο «εφόσον απορρίπτονται οι αιτήσεις θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις για το πού θα βρίσκονται μέχρι να αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους αυτοί οι άνθρωποι».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Βούλγαρης μίλησε για τη σημασία του προγράμματος λέγοντας μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα στην περιοχή είχε εκατοντάδες ωφελούμενους. «Κάποιοι εντάχθηκαν ομαλά στην κοινωνία και ήταν πετυχημένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και βραβεύτηκε ο Δήμος». Σήμερα ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός πως ανοίγουν κι άλλες ροές ανθρώπων από την Ουκρανία, το πρόγραμμα δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass