Με το σταγονόμετρο τα ασφαλτικά έργα των Δήμων, λόγω αύξησης του κόστους υλικών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ *ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2022 21:23
Οι αυξήσεις των υλικών κατασκευής  φρενάρουν έργα οδοποιίας των Δήμων Οι αυξήσεις των υλικών κατασκευής φρενάρουν έργα οδοποιίας των Δήμων

Του Γ. Ρούστα
Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με την υλοποίηση έργων υποδομής, κυρίως ασφαλτοστρώσεις, καθώς οι εργολάβοι λόγω εκτίναξης του κόστους της ασφάλτου (αυξήθηκε κατά 200%) εμφανίζονται απρόθυμοι, είτε να προχωρήσουν την

εργολαβία είτε να υπογράψουν συμβάσεις για νέα έργα, στα οποία κηρύχθηκαν ανάδοχοι, διεκδικώντας αναθεώρηση τιμών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου επισήμανε το πρόβλημα με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κων. Καραμανλή, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Η «Ε», συνομιλώντας με δημάρχους του νομού, κατέγραψε τις ανησυχίες τους για την πορεία εκτέλεσης δημοσίων έργων, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με την εσωτερική ή αγροτική οδοποιία. Το θετικό είναι ότι στην παρούσα φάση τα περισσότερα έργα που είναι σε εξέλιξη βαίνουν προς ολοκλήρωση και λίγα είναι αυτά που ξεκίνησαν μέσα στην κρίση. Ακόμη και στην περίπτωση αυτήν, όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή της οδού Νικηταρά στον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες προχωρούν κανονικά, καθώς αργούν ακόμη τα ασφαλτικά! Επειδή όμως από τον επόμενο μήνα και μετά προγραμματίζονται αρκετές δημοπρασίες έργων, χρηματοδοτούμενα κυρίως από το Πρόγραμμα «Τρίτσης» ή των ΔΕΥΑ, εκεί η ανησυχία των δημάρχων για το μέλλον είναι έκδηλη. Ουσιαστικά σε λίγο καιρό θα φανούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων των υλικών. Οι περισσότεροι δήμαρχοι θεωρούν δεδομένες τις πολύ χαμηλές εκπτώσεις που θα δώσουν οι εργολάβοι. «Θα πρέπει να ξεχάσουμε εκπτώσεις του 40%-50% και πλέον τα ποσοστά θα κυμαίνονται στο 20%» δηλώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν τον παρακάτω προβληματισμό τους: «Συνήθως για ένα έργο οι Δήμοι δέσμευαν στον προϋπολογισμό τους ένα συγκεκριμένο κονδύλι. Λόγω των υψηλών εκπτώσεων που προέκυπταν από τις δημοπρασίες, περίσσευαν κάποια χρήματα, τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω νέας διανομής, προόριζε για νέα έργα. Αυτή η εξυπηρέτηση θα σταματήσει να υφίσταται το επόμενο διάστημα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass