ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

«Η καλύτερη τιμή είναι η πάταξη των φασιστικών ιδεών»

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:15

 

«Η καλύτερη τιμή είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η πάταξη των φασιστικών ιδεών, η πίστη και ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο δικαίωμα για μια ειρηνική ζωή στον τόπο του, χωρίς κατοχές και εξωτερικές επεμβάσεις» τονίσθηκε κατά το ετήσιο μνημόσυνο, που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Λαρισαίων στο παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας, στη μνήμη των 17 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς, την 13η Σεπτεμβρίου 1943.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιος ενώ στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε με ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Απ. Σουρλαντζής.

Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «οι 17 Λαρισαίοι πολίτες που τιμούμε σήμερα τη μνήμη τους, ηλικίας από 11 έως 58 ετών υπήρξαν θύματα της τρομοκρατίας που θέλησαν να επιβάλλουν οι Γερμανοί για να πειθαρχήσουν οι Λαρισαίοι στις εντολές τους. Πλήρωσαν με τη ζωή τους, για παραδειγματισμό των άλλων.

Τους συνέλαβαν γύρω στις 5 το απόγευμα στην περιοχή των Δημοτικών Σφαγείων, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα επεισόδιο και τους εκτέλεσαν. Τα σώματα μάλιστα των εκτελεσθέντων πατριωτών εγκαταλείφθηκαν άταφα για να αποδεχθεί ακόμα μια φορά η αγριότητα του φασισμού. Δεκαεπτά αθώοι πολίτες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς με την κατηγορία ότι υπέθαλπταν Ιταλούς στρατιώτες».

Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «καμιά πολεμική αποζημίωση δεν θα φέρει πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Είναι όμως ηθικό μας χρέος να διεκδικήσουμε το ελάχιστο στη μνήμη τους. Την αναγνώριση του κακού που διαπράχθηκε, την υποχρέωση της πληρωμής. Θα ήταν ελπιδοφόρο να πιστεύουμε πως η βαρβαρότητα του φασισμού αποτελεί παρελθόν. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας βλέπουμε με ανησυχία να αυξάνονται οι λάτρεις του φασισμού, στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αποτελεί προσβολή στη μνήμη αυτών των νεκρών και όλων των θυμάτων εκείνης της περιόδου η αναβίωση και η εξάπλωση των φασιστικών ιδεών και πρακτικών σε μια χώρα πολύπαθη που γνώρισε την ωμή βία του φασισμού».

Ακολούθησε προσκλητήριο θυμάτων και κατάθεση στεφάνων, από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγ. Παπαχαραλάμπους, τον υπαρχηγό ΑΤΑ Σ. Αστρινίδη, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναπήρων Θυμ. Πολέμου Εθν. Αντίστασης 1941 – ’44 Αθαν. Ριζάκη, εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και της ΠΟΑΕΑ ενώ 17 κόκκινα τριαντάφυλλα κατέθεσε η έφορος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου ΕΠΟΝ Λίτσα Μπίμπου – Παπαχρήστου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο γεν. γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, εκπρόσωποι της 1η Στρατιάς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ελάχιστοι συμπολίτες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass