Τι άφησε όταν πέθανε

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ ΝΑΣΙΩΚΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2022 20:29

Ο Τάκης Ροδόπουλος έφυγε από τη ζωή το 1971. Μέχρι και δέκα χρόνια αργότερα όμως, το Ίδρυμα Ροδόπουλου «Φιλόπτωχος Στέγη» που διαχειριζόταν την περιουσία του, τη διαθήκη του, ήταν ουσιαστικό ακέφαλο.

Τότε ήταν που ανέλαβε μια ομάδα ατόμων τη διαχείρισή της. Ένας εξ αυτών και ο Έκτορας Νασιώκας. Τριαντάρης γιατρός τότε με όρεξη για την πόλη. «Πρώτος πρόεδρος και εκτελεστής που είχε διορίσει με τη διαθήκη του ήταν ένας δικηγόρος» λέει ο κ. Νασιώκας, καθώς ανασύρει από τη μνήμη του όλα όσα συνέβησαν τότε. «Βρήκαμε σε μια αποθήκη στην Αθήνα αλληλογραφία, τηλεγραφήματα. Είχε ένα διαμέρισμα στη Ρηγίλης, παλιό, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δίπλα από το διαμέρισμα του Μαρκεζίνη και ένα οικόπεδο στην Εκάλη», όμως εξηγεί ότι υπήρχε και ένας δικαστικός αγώνας για δύο μεγάλες περιουσίες. Μία στη Σκοτίνα και μία στην Κινέτα. Η δικαστική διαμάχη ήταν με τη γυναίκα του, Δέσποινα Ροδοπούλου. Αυτά τα δύο τα διεκδίκησε το ίδρυμα από εκείνη χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με τον κ. Νασιώκα με την τότε διαθήκη του ισχυριζόταν πως ενώ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος της Βουλής, προέβη σε εικονική διαθήκη νωρίτερα (περί το 1964), διότι ήθελε να αποφύγει το «Πόθεν Έσχες», γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου που θα ερχόταν είχε εξαγγείλει πως θα το κάνει. Το δικαστήριο δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την υπογραφή τού εν ενεργεία Προέδρου της Βουλής.
Η περιουσία που έμεινε στο Ίδρυμα προέβλεπε από τη διαθήκη να χτιστεί ένα κτίριο που να φιλοξενεί φτωχούς επιστήμονες. Αυτό όμως δεν είχε εφαρμογή. «Ξεκινήσαμε να εκποιήσουμε την περιουσία και να αλλάξουμε τον σκοπό του διαθέτη», κάτι που εν τέλει έγινε μετά από 2 χρόνια. Το διαμέρισμα, αλλά και το οικόπεδο στην Εκάλη έφεραν 183 εκατομμύρια δραχμές περίπου. Ετσι, εξασφαλίστηκε το οικόπεδο από τον Δήμο Λαρισαίων και χτίστηκε το Ροδοπούλειο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας εγκρίθηκε η διόρθωση -συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 465/1985 απόφασης του Δ.Σ. σε ό,τι αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και αντί «Βρεφονηπιακού Σταθμού» έγινε– «Χώροι Εκπαίδευσης και Πρόνοιας» (σύμφωνα και με τη θέληση του Διαθέτη Κων/νου Ροδόπουλου, όπως αναφέρεται στην απόφαση). Μέσα σ’ αυτή μάλιστα τονίζεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων συνεχίζει να έχει τη χρήση των χώρων λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου με δωρεάν παραχωρητήριο από τη ΦΣΛ.
Η Φιλόπτωχος Στέγη Λάρισας θα ιδιοχρησιμοποιεί για τις δικές της ανάγκες ή/και θα μπορεί να παραχωρεί ή να μισθώσει προς τρίτο συγκεκριμένους χώρους του υπάρχοντος κτιρίου. Για τους χώρους της ΦΣΛ που μπορεί να διατίθενται προς τρίτους τίθεται ανέκκλητα δεσμευτικός όρος προς την ΦΣΛ η κατά προτεραιότητα ικανοποίηση αναγκών του Δήμου Λαρισαίων. Κατά συνέπεια, η ΦΣΛ θα πρέπει να γνωστοποιεί προς τον Δήμο Λαρισαίων πρώτα τη διαθεσιμότητα χώρων που διαχειρίζεται για τους σκοπούς της.

Οδός Κωνσταντίνου Ροδοπούλου
Στην πόλη της Λάρισας υπάρχει οδός με το όνομά του, αλλά δεν είναι πολύ γνωστή, αφού δεν υπάρχουν καν κατοικίες επί της συγκεκριμένης. Βρίσκεται στο πλαινό μέρος του στρατοπέδου «Μπουγά» και συναντά την οδό Φαρσάλων.

*Για το ρεπορτάζ  βοήθησαν οι: Νίκος Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Ρηγόπουλος, Νέλλη Βασβατέκη – Βλαχοστέργιου, Κωνσταντίνος Βασβατέκης, Παναγιώτης Δομούζης, Αχιλλέας Τραγούδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass