ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ

Κορύφωση απόψε για την «Κόκκινη Πολιτεία»

*Κ. Καζάκος: Είναι ο καιρός των αποφάσεων για όλους, με “αρετήν” και “τόλμην” *Πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κοίτη του Πηνειού

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:14

 Κορυφώνονται απόψε, Σαββατόβραδο, οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που φιλοξενείται στην Κοίτη του Πηνειού, με την πολιτική ομιλία, στις 9.30 μ.μ., από τη Λουΐζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ συζήτηση με θέμα «Στους καιρούς των αποφάσεων και η τέχνη πρέπει να αποφασίσει», με ομιλητή τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ παλιότερα.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την «Κόκκινη Πολιτεία» που άνοιξε χθες τις πύλες της. Παρακολουθώντας σειρά πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μεταξύ των οποίων την αντιφασιστική μουσικοθεατρική παράσταση της ΚΝΕ «Αναμνήσεις για τον Ε.Τέλμαν» της Ίρμα Τέλμαν καθώς και συναυλία με τους «Koza Mostra».

«Στους καιρούς των αποφάσεων και η τέχνη πρέπει να αποφασίσει», τόνισε ο Κώστας Καζάκος στην ομιλία του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το σύστημα έχει όλα τα όπλα στα χέρια του. Την παιδεία, τον αθλητισμό την τηλεόραση και τον τζόγο. Το χυδαίο, το φτηνό, το εύπεπτο, το ανώδυνο, το πλαστογραφημένο, έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Κι ο λαός μας βρίσκεται σε αδράνεια. Βλέπει το σώμα του γιομάτο ψείρες και βδέλλες, να του απομυζούν το αίμα και δεν τολμάει να σηκώσει τα χέρια του, να αποτινάξει από πάνω του τα παράσιτα και ν’ απελευθερωθεί. Οι νησίδες αντίστασης και δημιουργίας, όμως δεν έλειψαν ποτέ από τον τόπο μας. Το Λαϊκό Κίνημα που σηκώνει στις πλάτες του τα βάσανα του λαού υπάρχει, είναι εδώ. Οι πνευματικοί άνθρωποι που στέλνουν τα μηνύματά τους υπάρχουν. Και το θέατρο αντιστέκεται στη φθορά, όσο μπορεί.

Χρειάζεται όμως «Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία». Αυτά τα «ουσιώδη» είναι σήμερα εν ανεπαρκεία. Γι’ αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά. Καθημερινός, ανυποχώρητος αγώνας. Κι αυτόν τον αγώνα τον έχουν επωμιστεί και τον διεξάγουν μόνο οι κομμουνιστές. Όχι για να πείσουν τον λαό για την ορθότητα των ιδεών τους. Ποιος άνθρωπος δεν επιθυμεί να ζήσει σε μια ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, με ελευθερία, με ισότητα, με δικαιοσύνη, στην κοινωνία των ίσων ευκαιριών.

Ο αγώνας των κομμουνιστών είναι να συμπαρασταθούν στα βάσανα του λαού, να τον πείσουν ότι αυτός και μόνον αυτός έχει στα χέρια του τη δύναμη, να του τονώσουν το πεσμένο του ηθικό, να του ξαναθυμίσουν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του και να αποφασίσει τελικά, να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στις πρωτοπόρες του δυνάμεις και να υπερασπιστεί τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του. Με “αρετήν” και “τόλμην”. Αυτός είναι “ο καιρός των αποφάσεων”, για όλους».

ΣΗΜΕΡΑ

Δεύτερη και κορυφαία ημέρα η σημερινή για το Φεστιβάλ, του οποίου το σύνθημα φέτος είναι εμπνευσμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν στις 8 μ.μ. έχει αναλυτικά ως εξής:

*Στην Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα: «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή». Μια μουσική αναδρομή στα τραγούδια που στιγμάτισαν το Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Φωτιάδης (πιάνο), Λουκάς Αυγερινός (κιθάρα), Γιάννης Αυγερινός (ντραμς), Ηλίας Νικολαΐδης (μπάσο-φωνή) και οι ερμηνευτές: Δέσποινα Μαύρου, Ελισάβετ Ριζαριώτη, Θωμάς Τοπουζλής.

Στις 21:30 Πολιτική ομιλία από τη Λουΐζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Συναυλία με το hard rock σχήμα από τη Λάρισα: «Hot Rats». Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.

*Στη Λαϊκή Σκηνή: Λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι, με τους: Φώτη Παπανικολάου (κιθάρα-φωνή), Γιάννης Σωτήρης (μπουζόυκι), Μένη Στεργιούλα (φωνή), Νατάσσα Στεργιούλα (κρουστά).

*Παιδότοπος: Πειράματα, αφήγηση παραμυθιού, παιδική παράσταση της ΚΝΕ: «Λιχουδοχώρα» της Τ. Καζαντζίδου.

*Στο Μαθητικό Στέκι: Στο στέκι θα πραγματοποιούνται παιχνίδια και δραστηριότητες. Ξεχωρίζει η παρουσίαση δρώμενου από μαθητές: «Οι τράπεζες μας διώχνουν από τα σπίτια μας… Η τράπεζα θεμάτων μας διώχνει από τα σχολεία».

*Να σημειωθεί πως στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν: Στέκι ΑΕΙ – ΤΕΙ, Εργατικό Στέκι με δρώμενα για την ανεργία, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Στέκι Πολιτισμού όπου γίνεται ενημέρωση για τον Διαγωνισμό Αφίσας με θέμα τα «40 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή» καθώς και για την πρόσκληση δημιουργίας πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με θέμα την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Με αφορμή την έκδοση του Κ.Σ. της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό» λειτουργεί για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με το ίδιο θέμα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass