Συμφώνησαν για ενεργειακή κοινότητα στα Φάρσαλα

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ 35.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΦ - Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ: ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2022 15:25

Την απόφαση να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, έλαβε το απόγευμα της Τρίτσης το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων.


Είχε προηγηθεί η εισήγηση του δημάρχου, κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τον όμορο Δήμο Αλμυρού, ώστε να δημιουργηθεί από κοινού η Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη στον Δήμο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.
Ο κ. Εσκίογλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «Ο Δήμος θα εκμεταλλευτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας, για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό επίπεδο». Και πρόσθεσε ότι: «Και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε κάνει ενέργειες για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη». Θετικό βήμα χαρακτηρίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους και ψηφίστηκε θετικά, ενώ το θέμα καταψήφισε μόνο ο κ. Ε. Κατσαούνης.
ΣΙΓΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ
Κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου αρχηγού παράταξης και δημοτικού συμβούλου Κώστα Τύμπα. Στη συνέχεια γνωστοποίησε στο Σώμα επιστολή των δύο δημοτικών συμβούλων και την πρόθεσή τους να απέχουν από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και από οποιαδήποτε άλλη επιτροπή, εκδήλωση του Δήμου, έως ότου τελεστεί το μνημόσυνο των 40 ημερών του αείμνηστου αρχηγού τους.
ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Ο δήμαρχος κ. Μάκης Εσκίογλου ενημέρωσε το Σώμα για την ένταξη των δύο φραγμάτων σε Δίλοφο και Ναρθάκι (Κακλετζόρεμα και Λουτζακόρεμα).
«Θέσαμε σε προτεραιότητα την επίλυση του υδρευτικού, ενός τεράστιου προβλήματος, για μένα του μεγαλύτερου αυτήν τη στιγμή για την πόλη μας. Εξετάσαμε όλα τα σενάρια και είδαμε με όραμα και ρεαλισμό τις πιθανές λύσεις. Η επιλογή των δύο φραγμάτων σε Λουτζακόρεμα και Κακλετζόρεμα, εν τέλει δικαίωσε τις προσδοκίες μας» σημείωσε ο κ. Εσκίογλου. Και πρόσθεσε: «Η ένταξη του έργου αυτού στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με μία τεράστια για τα δεδομένα του Δήμου μας χρηματοδότηση, αποτελεί μία ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τον τόπο μας. Μία εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Θεσσαλό συντοπίτη μας υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο και όλους όσοι ακόμα συνέδραμαν, καθώς και τον αείμνηστο πρ. δήμαρχο Ναρθακίου, Δημ. Καπετάνο, που είχε κάνει τη μελέτη των δύο φραγμάτων για αρδευτικό λόγο, μελέτη την οποία χρησιμοποίησαν για να ενταχθούν τα φράγματα ως υδρευτικά.
Απόντος του αρχηγού της παράταξης, κ. Άρη Καραχάλιου, ο κ. Δημ. Μπαμπανίκας, χαρακτήρισε ευχάριστη είδηση για τα Φάρσαλα ότι βρέθηκε χρηματοδότηση για τα δύο φράγματα, σημειώνοντας ότι και επί θητείας της πρώην Δημοτικής Αρχής είχαν γίνει κάποιες εργασίες και καλό είναι να λέγονται και ανέφερε ότι: «Τα ευχαριστώ στην πολιτική καλό είναι να λέγονται μετά την ολοκλήρωση των έργων». Στην πρόταση τού κ. Μπαμπανίκα υπερθεμάτισε και η κ. Ίφου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Καλό θα είναι αναφέρονται οι προσπάθειες όλων των Δημοτικών Αρχών, που κατά καιρούς γίνονται για ένα έργο». Ως έργα ανακούφισης τα χαρακτήρισε ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος και ζήτησε αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, με τον δήμαρχο, κ. Εσκίογλου, να απαντά ότι αυτήν τη στιγμή έγινε η δέσμευση των χρημάτων και θα ακολουθήσει ό,τι προβλέπει η διαδικασία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία έως ότου ολοκληρωθεί. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Τριάντης χαρακτήρισε θετική την έγκριση των φραγμάτων και έδωσε τα εύσημα στον δήμαρχο, κ. Εσκίογλου, καθώς και στον Φαρσαλινό πολιτικό κ. Χρήστο Καπετάνο που βοήθησε από τη μεριά του να επιτευχθεί η διαδικασία.
Ο κ. Αναγνώστου ζήτησε ενημέρωση για τη λειτουργία του ΚΑΠΗ, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι μπορεί να ανοίξει και αύριο, ωστόσο δεν μπορούν να λάβουν την ευθύνη ακόμη για την τήρηση των πρωτοκόλλων στον χώρο για τον κορονοϊό. Από την πλευρά της η κ. Χατζηπλή σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική λειτουργός για να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Ακολούθησε ερώτηση του κ. Τριάντη προς τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ, κ. Στ. Κουκουλιό για μια απόφαση της ΔΕΥΑΦ που ορίζει ένα μέλος ως πλήρους απασχόλησης, τον λόγο που πάρθηκε αυτή η απόφαση, το ποσό που θα λαμβάνει και τα καθήκοντά του. Ο κ. Κουκουλιός απάντησε ότι πρόκειται για τον ίδιο, για το ποσό σημείωσε ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμη και προσκόμισε στην υπηρεσία ότι του ζητήθηκε από τα έγγραφα, ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του ό,τι τα θέματα γράφονται όπως ορίζει η νομοθεσία. Με τον κ. Τριάντη να επανέρχεται και να ρωτά τον λόγο που έγινε αυτό, καθώς έχει οριστεί ήδη από τον Δήμαρχο στη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ.
Η ψήφιση των θεμΑτων
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης κατά πλειοψηφία πέρασε η τροποποίηση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης, καταψήφισε ο κ. Απ. Αναγνώστου, «παρών» ψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνταν από τον κ. Μπαμπανίκα.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η αρχική κατανομή χρηματοδότησης στα αθλητικά σωματεία του Δήμου για την αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022, συνολικού ποσού 35.000 ευρώ. Με το ποσό των 6.000 ευρώ θα επιχορηγηθούν οι ομάδες της Α’ ΕΠΣΛ (Αχιλλέας, Ολυμπιακός Αμπελιάς), με το ποσό των 3.000 ευρώ οι ομάδες της Β’ ΕΠΣΛ (Δόξα Υπέρειας, Μέγας Αλέξανδρος, Α.Ο. Ναρθακίου) και με 2.000 ευρώ της Γ’ ΕΠΣΛ (Ακαδημία Αχιλλέα, Θύελλα Βασιλί, τα τμήματα του Α.Σ. Φαρσάλων (μπάσκετ ανδρών, γυναικείο βόλεϊ), ενώ τα τμήματα στίβου που εδρεύουν στα Φάρσαλα και ο σκοπευτικός σύλλογος από 1.000 ευρώ. Τα χρήματα οι δικαιούχοι θα τα λάβουν εάν καταθέσουν σωστά τους φακέλους με ό,τι τους ζητείται. «Παρών» ψήφισε στο θέμα ο κ. Αναγνώστου.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η καταβολή εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου – Αποζημίωση μελών του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του ΟΠΑΚΠΑ. Το θέμα καταψήφισε η παράταξη της κ. Ίφου.
Ομόφωνα πέρασε η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Φαρσάλων.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευαγ. Χαμορούσου, Δεσ. Συροπούλου, Άρ. Καραχάλιος, Κυρ. Παναγιωτοπούλου, Ι. Αγγελακοπούλου, Βασ. Πατσιούρας Γ. Γκέβρος και Δ. Γκρήτζαλης.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass