Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2022 21:06
 Οσονούπω θα λειτουργήσει και ο νέος μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ίσως και μέχρι το Πάσχα... Οσονούπω θα λειτουργήσει και ο νέος μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ίσως και μέχρι το Πάσχα...

Η πανδημία, τα διοικητικά και η συνταγογράφηση

Πληθαίνουν οι ανησυχίες στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

για αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται αυξημένος ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που ζητούν ιατρική βοήθεια. Προς το παρόν οι αυξήσεις θεωρούνται φυσιολογικές ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας τις Απόκριες, με τους γιατρούς στα ΤΕΠ να εκφράζουν ανησυχίες για ανοδική πορεία των κρουσμάτων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα πίεση στα συγκεκριμένα τμήματα. Πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων αναφέρουν εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, που συνταγογραφούν, αλλά τα φάρμακα φθάνουν στους παραλήπτες ασθενείς με καθυστέρηση, καθιστώντας τη θεραπεία με αυτά αναποτελεσματική και ως εκ τούτου χωρίς χρησιμότητα. Και να φανταστεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έσωσαν ζωές έλεγε χθες γνωστός εντατικολόγος της Λάρισας, που δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ. Ή στην Αθήνα πρέπει να βρουν τρόπο να επιταχύνουν τις παραδόσεις ή τα φάρμακα ας δίνονται από τα νοσοκομεία, έλεγε για να παραδεχθεί ότι όπως λειτουργεί σήμερα το σύστημα πρέπει και ο ασθενής να κινηθεί και προς τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ. Αν φυσικά κατορθώσει να επικοινωνήσει...
* * *
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, για πιθανή κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μέχρι το Πάσχα, καθώς, όπως είπε, δεν συντρέχει λόγος ύπαρξής του «άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο Σύστημα Υγείας». Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Εάν καταργηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, με ποιο επιχείρημα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα εμμείνει στη διαφαινόμενη, σύμφωνα με όσα έχουν προηγηθεί και προαναγγελθεί- απόφασή της να θέσει εκτός Συστήματος Υγείας όσους υγειονομικούς έχουν αναστολή εργασίας επειδή είναι ανεμβολίαστοι; Ο Μάρτης τελειώνει και η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Για να δούμε...
* * *
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα διοικητικά των νοσοκομείων τις τελευταίες ημέρες, καθώς αθόρυβα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εξασφάλισε την ανανέωση της θητείας της για δύο ακόμα χρόνια. Η απόφαση που φέρει την υπογραφή τόσο του υπουργού, Θάνου Πλεύρη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα εκδόθηκε στις 10 Μαρτίου και αφορά τα διορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή τον διοικητή με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Κατσικονούρη και Γιώργο Αποστολίνα, τον καθηγητή Κώστα Νταφόπουλο και τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Γιαννούλα και Μαρία Ζεστούλη με τους αναπληρωτές τους. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν ο εκπρόσωπος των γιατρών Στυλιανή Αποστολία Ράλλη, γιατρός του ΕΣΥ με αναπληρωτή τον αν. καθηγητή Παθολογίας, Κων. Μακαρίτση, που αναδείχθηκαν μετά από εκλογές, και ο εκπρόσωπος του λοιπού προσωπικού Γιώργος Ιωαννίδης, που ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος χωρίς εκλογές ελλείψει άλλου υποψηφίου.
* * *
Στα Τρίκαλα ο διοικητής του Νοσοκομείου Κώστας Γρηγορίου φαίνεται να παίρνει κάποιες ανάσες μετά την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου να παύσει την προσωρινή παράλληλη άσκηση καθηκόντων του και στο Γ.Ν. Καρδίτσας και να διορίσει διοικήτρια τη Μαίρη Κουτσούμπα, πτυχιούχο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ως προσωρινή διοικήτρια στο Γ.Ν. Καρδίτσας. Προσωρινή φυσικά, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής του νέου διοικητή.
* * *
Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι αφορά συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς-αιμοκαθαρόμενους κ.λπ., όπως ορίζεται στον νόμο. Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

 
 
EKSTRATEIA YPOYRGEIOY COVID
«Εμβολιασμός, η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid». Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε η νέα ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο Long Covid, τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτήν την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμη την τρίτη δόση. Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελείται από σύντομα βίντεο-προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long Covid μοιράζονται τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους: Ο 45χρονος Στέλιος, που δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί, είδε τα δάχτυλά του να παραμορφώνονται... Σήμερα, δυσκολεύεται να αγκαλιάσει τα παιδιά του. Η 35χρονη Άννα είδε την -4,5 ετών- κόρη της να νοσεί μαζί της. Τώρα, η μαμά κουράζεται μόλις σηκωθεί όρθια και η κόρη χρειάζεται πολλά διαλείμματα σε ό,τι κι αν κάνει. Η 59χρονη Ιουλία, 730 μέρες τώρα, ταλαιπωρείται από δύσπνοια, ταχυκαρδία, καθημερινό πυρετό.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass